Περί 12 ναυτικών μιλίων και τα μηνύματα της Ελλάδας σε Τουρκία, Γερμανία και Ε.Ε.

Περί 12 ναυτικών μιλίων και τα μηνύματα της Ελλάδας σε Τουρκία, Γερμανία και Ε.Ε.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΙΒΑ (*)

 

Η εξαγγελία του Έλληνα πρωθυπουργού είναι ουσιαστικά ένα μήνυμα, που θα το εκλάβει η Τουρκία ως πρόκληση και άλλη μια φορά θα αποδειχθεί ότι είναι εναντίον της νομιμότητας.

Τέλος, μην ξεχνάμε οτι η Ελλάδα πρώτα οριοθέτησε ΑΟΖ με την Ιταλία (πρώτα από δυσμάς) και μετά με Αίγυπτο.Επομένως το μήνυμά της ότι λογικά θα συνεχίσει και στα ανατολικά, είναι ξεκάθαρο. Ο ελληνοτουρκικός διάλογος οριοθετείται από την πλευρά της Ελλάδας και αναγκάζεται η Τουρκία να εστιάσει σε θέματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ ταυτόχρονα, βάζει άλλον έναν πονοκέφαλο στην Τουρκία η οποία είναι δεδομένο οτι ετοίμαζε ″κόλπα″ με την Αλβανία.

Επίσης, μήνυμα στέλνουμε και στη Γερμανία ότι ο μήνας 27/8 με 27/9 δε θα περάσει εις βάρος της Ελλάδας. Η Γερμανία πρέπει να αναλάβει τον θεσμικό ρόλο που έχει και όχι τον ρόλο της διατήρησης των δικών της συμφερόντων στην Τουρκία. Την Πέμπτη 27 Αυγούστου είναι το Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε. Το μπαλάκι τώρα είναι στο γερμανικό γήπεδο, οι οποίοι προσπαθούσαν να μας πιέσουν να πάμε σε διάλογο με τους Τούρκους και περισσότερο ανέλαβαν μια πρωτοβουλία διαμεσολάβησης η οποία είναι αρκετά πρόχειρη.

Ο Γερμανός Υπεξ πρέπει να ένιωσε πολύ άσχημα στην Τουρκία  με την συμπεριφορά του Τούρκου ομολόγου του. Αφού η Ευρώπη δεν κάνει κάτι άλλο πέραν του να εκφράζει την ″ηθική της συμπαράσταση″ η Ελλάδα ουσιαστικά απαντάει στην επέκταση της τουρκικής navtex ενώ ταυτόχρονα νομιμοποιεί τις θέσεις της για να έχει προηγούμενο σε άλλες επεκτάσεις που θα λάβουν χώρα.

Η Ελλάδα κερδίζει χρόνο και αναγκάζει την Τουρκία να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο έτσι ώστε να χρειαστεί να παρέμβει υπέρ της η ΕΕ. Με άλλα λόγια η Αθήνα διαμηνύει πως ″όσο δεν παίρνω βοήθεια θα συνεχίζω να κάνω κινήσεις αντίστοιχες της Τουρκίας″.

Τι πρέπει να κάνουμε τώρα; Ό,τι κάνουμε κάθε μέρα. Διατήρηση της ισχυρής αποτρεπτικής στάσης μας απέναντι στο διεθνή ταραξία, (Τουρκία) συζητήσεις με τον ηγέτη της Ανατολικής Λιβύης για χάραξη θαλασσίων ζωνών, προσπάθεια υπογραφής αμυντικών συμφωνιών με Γαλλία και ΗΑΕ.

Όλα αυτά μέχρι πότε;Μέχρι να υπάρχουν μέτρα και κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία που θα είναι η απόδειξη, όχι τιμωρίας μιας χώρας, αλλά οτι πλέον όλος ο δυτικός κόσμος αντιλαμβάνεται ότι παίζεται ένα κομμάτι του μέλλοντός του, στο Αιγαίο. Δεν γνωρίζουμε αν ήξερε ο Γερμανός Υπεξ για τη σημερινή ελληνική απόφαση, όμως δεν είναι και προτεραιότητά μας, από τη στιγμή που ούτε η Ελλάδα κλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, λίγους μήνες πριν.

″Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος και από τη στιγμή που η ΕΕ δεν έχει κοινή εξωτερική πολιτική, έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να ακολουθεί την εξωτερική πολιτική που προασπίζει τα συμφέροντά της″.

(*) Αλέξανδρος Δρίβας:
Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας και Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council). ΠΗΓΗ:  Huffington Post.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post