Μήνυμα Κομισιόν στην Λευκωσία για τα διαβατήρια

Μήνυμα Κομισιόν στην Λευκωσία για τα διαβατήρια

Την ταχεία εξέταση όλων των περιπτώσεων επενδυτών, που έλαβαν κυπριακή υπηκοότητα, αλλά και λήψη δραστικών μέτρων, επιθυμεί να δει το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν). Εκπρόσωπος της δήλωσε στηνε εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος» πως αναμένουν να δουν ανακλήσεις διαβατηρίων που δόθηκαν μέσω επενδύσεων, σε όποιες περιπτώσεις προκύπτουν παραβάσεις.

Επίσης, τόνισε πως, λόγω της φύσεώς τους, τέτοιου είδους σχέδια έχουν επιπτώσεις στην ΕΕ στο σύνολό της. “Αυτοί οι κίνδυνοι ενισχύονται από το γεγονός πως μέχρι πρόσφατα δεν ήταν εφικτό να αφαιρεθεί η κυπριακή υπηκοότητα από επενδυτές αν διαφαινόταν πως δημιουργούν κινδύνους ασφάλειας», ανέφερε χαρακτηριστικά για να σημειώσει, ωστόσο, τις εξαγγελίες της κυπριακής κυβέρνησης, ότι θα επανεξετάσει όλες τις προηγούμενες αιτήσεις. «Η Κομισιόν αναμένει πως η επανεξέταση θα είναι ενδελεχής και τα αποτελέσματά της θα εφαρμοστούν τάχιστα”, επεσήμανε. 

Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας,  Κώστας Κληρίδης, δήλωσε σήμερα «Εμείς, ως Νομική Υπηρεσία ή Γενικός Εισαγγελέας, δεν ρωτηθήκαμε, ούτε μας ζήτησε κανένας να δώσουμε οδηγίες για αστυνομική διερεύνηση διαρροών», όταν κλήθηκε  να σχολιάσει το γεγονός ότι η έρευνα της Αστυνομίας για τις διαρροές ξεκίνησε όταν ο ίδιος βρισκόταν ακόμη στη Νομική Υπηρεσία.

Όπως έχει δηλώσει ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, η Αστυνομία διερευνά από τις 3 Ιουνίου 2020 τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διέρρευσαν τα έγγραφα που αφορούν στις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Jazeera.

«Αυτό που διερευνάται είναι το κατά πόσον έχουν διαπραχθεί οποιαδήποτε ποινικά αδικήματα και από ποια πρόσωπα», είχε πει ο κ. Ανδρέου, προσθέτοντας ότι στο μικροσκόπιο των ανακριτών θα βρεθούν και τα μέχρι στιγμής δημοσιεύματα του πρακτορείου και όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σ’ αυτά. Για τη διερεύνηση της υπόθεσης, είχε πει, η Αστυνομία βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τη Γενική Εισαγγελία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η διερεύνηση της υπόθεσης άρχισε έπειτα από καταγγελία του Υπουργείου Εσωτερικών και αυτό που διερευνάται είναι το ενδεχόμενο παραβίασης της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα, χωρίς να αποκλείεται και η πιθανή διάπραξη οποιωνδήποτε άλλων αδικημάτων.

Χθες βράδυ ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ανταπέδωσε τα πυρά του κυβερνητικού εκπροσώπου , Κυριάκου Κούσιου.  Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha   ο Άντρος Κυπριανού κάλεσε την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσουν “ποια κυβερνητικά στελέχη συμμετείχαν σε εταιρείες που επωφελήθηκαν από το επενδυτικό πρόγραμμα”.

Επίσης, ο κ. Κυπριανού απέρριψε ότι το ΑΚΕΛ υιοθέτησε το τουρκικό αφήγημα για το Κραν Μοντάνα, λέγοντας ότι υιοθέτησε το αφήγημα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ.

“Αυτά που λέει ο κ. Κούσιος δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα”, είπε.

Δηλώσεις Μ. Σιζόπουλου

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, μεταξύ άλλων διρωτήθηκε ” γιατί την ίδια στιγμή που γίνεται όλος αυτός ο θόρυβος, κάποιοι τηρούν σιγή ισχύος όσον αφορά τη διαδικασία προώθησης υπηκόων τρίτων χωρών, κυρίως μουσουλμάνων παράνομων μεταναστών, για αίτηση πολιτικού ασύλου; Αιτητές, μεταξύ των οποίων, ενδεχομένως, να περιλαμβάνονται μέλη του ISIS ή πιθανόν πράκτορες της Τουρκίας”.

 

 

Δηλώσεις έκανε σήμερα και ο εκπρόσωπος τύπου και βουλευής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Σε άλλη δήλωση  ο κ. Στεφάνου ανέφερε: “Αν η Κύπρος δέχεται επίθεση από το Κατάρ, όπως ισχυρίζεται ο ΔΗΣΥ, τότε η κυβέρνηση Αναστασιάδη οφείλει να δώσει απαντήσεις αφού εδώ και χρόνια δηλώνει ότι ενισχύει τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις Κύπρου-Κατάρ, με επενδύσεις μάλιστα του Εμιράτου στα κυπριακά θαλασσοτεμάχια.

Ο ΔΗΣΥ δεν είναι ανάγκη ούτε να αυτοεξευτελίζεται, ούτε να διασαλεύει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας, στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει το φαγοπότι που στήθηκε από την κυβέρνηση του με τη βιομηχανία χρυσών διαβατηρίων.

Το Προεδρικό και η Πινδάρου ας διαβάσουν τις σημερινές δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία απαιτεί από την Κύπρο δραστικά μέτρα για τις προβληματικές πολιτογραφήσεις, ενώ μάλιστα εξετάζει το ενδεχόμενο νομικών μέτρων για το κυπριακό πρόγραμμα. Πώς τοποθετείται σε αυτά η κυβέρνηση και το κόμμα της; Συναισθάνονται το μέγεθος του προβλήματος και του διασυρμού της χώρας μας;”.

Share this post