Μάας: Η κατάσταση είναι δύσκολη , αλλά οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι θέλουν διάλογο
Τσαβούσογλου: Ευχαριστώ τη Γερμανία, αλλά δεν κάνουμε πίσω, δεν δημιουργούμε εμείς την ένταση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Μηνάς Βασιλειάδης
Για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν στην Άγκυρα, Χάικο Μάας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας να κάνει λόγο για «δύσκολο πρόβλημα» και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να γνωστοποιεί ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της, εκτός αν ‘λογικευθεί’ η ελληνική πλευρά.
Ο κ. Τσαβούσογλου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, εμφανίστηκε απόλυτος όσον αφορά τις θέσεις της Τουρκίας, τις οποίες υποστήριξε σε υψηλούς τόνους, ενώ χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς για την Ελλάδα.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ , Χάικο Μάας, είπε ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη, όπως και η εξεύρεση μιας λύσης, όμως εφόσον οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι ο μοναδικός δρόμος είναι ο διάλογος —κανείς τους δεν αναζητά στρατιωτική λύση— τότε το θέμα θα λυθεί με διπλωματία. Μπορεί να είναι δύσκολο», αλλά υπάρχει πρόθεση για διάλογο και η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς θα συμβάλλουμε [στη διαδικασία] και προσμένουμε από τις δύο πλευρές να συνομιλήσουν».
Ο κ. Μάας υπενθύμισε ότι οι ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν άτυπα στο Βερολίνο. «Η επικίνδυνη κατάσταση [στην ανατολική Μεσόγειο] δεν αφορά μόνο την ΕΕ, αλλά και το ΝΑΤΟ και ενέχει πολύ μεγάλο ρίσκο», προειδοποίησε. «Το ζήτημα μπορεί να λυθεί με απ’ ευθείας διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να πετύχουμε», διαβεβαίωσε.
Ο κ. Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τη Γερμανία «για τις ειλικρινείς της προσπάθειες» και επανέλαβε την άποψη ότι «με την άνευ όρων υποστήριξή της η Ευρωπαϊκή Ένωση κακόμαθε την Ελλάδα. Δεν είμαστε εμείς που αυξάνουμε την ένταση, είναι η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση», υποστήριξε.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τοποθετήθηκε ως εξής: «Οι δηλώσεις του έλληνα ΥΠΕΞ ταιριάζουν γάντι στο επίπεδό τους. Θέλω να ρωτήσω την Ελλάδα, όταν κάνει εκκλήσεις για σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ποιό διεθνές δίκαιο εννοεί; Στις επαφές μας θελήσαμε ένα διαμοιρασμό που δεν θα περιθωριοποιεί την Τουρκία και τον τουρκοκυπριακό λαό. Δυστυχώς η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση, με τη μαξιμαλιστική τους προσέγγιση, συνεχίζουν αυτές τις ενέργειες. Δεν αυξάνουμε εμείς την ένταση, εκείνοι την αυξάνουν. Βάσει ποίου δικαίου το Καστελόριζο, που βρίσκεται αμέσως απέναντι από το Κας αλλά απέχει 580 χλμ από την ηπειρωτική Ελλάδα, διεκδικεί 40 χιλ. τ.χλμ. υφαλοκρηπίδα; Υπάρχει κάτι τέτοιο στις συμφωνίες της Ελλάδος με την Αίγυπτο και την Ιταλία; Προτείνω στην Ελλάδα να πάψει να είναι κακομαθημένη. Πρέπει πια να καταλάβει ότι δεν θα φθάσει πουθενά με τη λογική ‘‘διάλογος άνευ όρων’’ και με την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ. Και μάλιστα, μη ρισκάρετε με τις πλάτες κάποιων χωρών, εμείς δεν κάνουμε ατυχήματα, εμείς κάνουμε ό,τι πρέπει χωρίς δισταγμό. Εμείς θέλουμε το διάλογο, αυτό το είπα σήμερα στον Χάικο Μάας. Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε μαζί, όλες οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου, πλην της ελληνοκυπριακής διοίκησης και να κάνουμε δίκαιο διαμοιρασμό. Να μην έρθει κανείς, όμως, και να βάλει όρους διαλόγου στην Τουρκία».
Κατά τη διάρκεια ερωταπαντήσεων, ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε τις προαναφερθείσες θέσεις υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα «εξαπάτησε» τη Γερμανία συνάπτοντας συμφωνία με την Αίγυπτο και πως η Τουρκία «έκανε πάντοτε ό,τι της αναλογούσε —και με το παραπάνω— για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά ποτέ δεν έλαβε εκείνο που της αναλογούσε».
Φέρνοντας ως παράδειγμα τη θέση της Άγκυρας για τη συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό, ο κ. Τσαβούσογλου υπέδειξε το εξής σε γερμανό δημοσιογράφο που υπέβαλλε σχετική ερώτηση: «Διαβάστε εσείς που είστε δημοσιογράφος την Κοινή Δήλωση από πάνω μέχρι κάτω και μετά θα πείτε με ειλικρίνεια ‘έγινε μεγάλη αδικία στην Τουρκία’. Είναι υπέρ και των δύο πλευρών η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Συμφωνίας; Είναι. Έγινε τίποτα; Όχι. Γιατί; Για να τιμωρηθεί η Τουρκία. Παρόλα αυτά η Τουρκία δημιούργησε έναν αποδοτικό μηχανισμό διαλόγου. Όμως εμείς είμαστε αντίθετοι στην αντίληψη της ΕΕ, ότι για να υπάρχει καλός διάλογος και να είναι ομαλές οι σχέσεις πρέπει η Τουρκία να δεχθεί όλους τους όρους της Ελλάδας. Δεν είναι δυνατόν να το δεχθούμε. Τι θα γίνει με τα συμφέροντα της Τουρκίας και του τουρκικού έθνους; Ποιός εγγυάται το πόσο καλό θα είναι το αποτέλεσμα στις σχέσεις μας με την ΕΕ; Αλλά ακόμη και αν υπήρχε εγγύηση επί αυτού, είναι αδύνατον να αποδεχθούμε τη συνεχή απεμπόληση των πιο θεμελιωδών δικαιωμάτων μας στην ανατολική Μεσόγειο ή να δεχθούμε όσα επιβάλλει η Ελλάδα. Τι μας λένε αυτή τη φορά; ‘‘Που λέτε, πρέπει να δεχθείτε τους τάδε όρους για να μην εκδοθεί επικριτική ανακοίνωση για την Τουρκία, για να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις σας με την ΕΕ, για να μην επιβληθούν κυρώσεις κλπ’’… Το να λέτε ‘δεχθείτε τα’ ισοδυναμεί με μη αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Δεν έχουμε δεχθεί ποτέ κάτι παρόμοιο και ούτε πρόκειται. Δεν είδαμε καμία επικριτική ανακοίνωση για την Ελλάδα, πχ για τη συμφωνία με την Αίγυπτο. […] Αντιθέτως το γερμανικό ΥΠΕΞ έκανε ανακοίνωση σχετικά με την παράταση της Navtex μας που είχε σκοπό να ολοκληρωθούν οι εργασίες μας στην περιοχή. Περιμένουμε από την ΕΕ μία ειλικρινή μεσολάβηση. Δεν είναι ρεαλιστική η προσέγγιση του ‘καρότου’, πχ ‘θα ομαλοποιηθούν οι σχέσεις μας’ και με λίγο ‘μαστίγιο’, πχ ‘θα επιβληθούν κυρώσεις’, εφόσον αποσκοπεί στο να απεμπολήσει η Τουρκία όλα τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο. Για να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε πολύ καλά της πραγματικότητες της Τουρκίας και της περιοχής».
Ο κ. Τσαβούσογλου είπε στη συνέχεια ότι η Τουρκία επιθυμεί να σημειωθεί πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις «αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να απαλλαγούμε από το καθεστώς ομηρίας των σχέσεων που υλοποιεί η Ελλάδα και ο ελληνοκυπριακός τομέας».
Επίσης, ο Τσαβούσογλου είπε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα είναι αδύνατον να κάνει θετικό βήμα. Ας είμαστε ρεαλιστές. Ακόμη και αν το θέλει η τωρινή ή η επόμενη κυβέρνηση, δεν θα το δεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη. Από άποψη πίεσης της κοινής γνώμης αυτοί δεν είναι χαλαροί όπως εμείς. Εμείς έχουμε αυτοπεποίθηση, δεν έχουμε συμπλέγματα, φόβο ή σύνδρομο κατωτερότητας και άρα δεν έχουμε και ζήλια. Όμως, λέμε αν υπάρχει ένα δικαίωμα τότε πρέπει να το μοιραστούμε. Και πρέπει να δεχθούν το να κάτσουμε όλες οι χώρες της περιοχής στο τραπέζι και να συζητήσουμε».
https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1298325301106298882?s=20
https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1298325237742948355?s=20