Covid 19: Μέτρα μέχρι και τον Ιανουάριο

Covid 19: Μέτρα μέχρι και τον Ιανουάριο

Με φυσική παρουσία μαθητών αρχίζει η σχολική χρονιά

Μέχρι και τον Ιανουάριο θα ισχύουν τα μέτρα που αποφάσισε  το Υπουργικό Συμβούλιο για διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Μεταξύ άλλων, τίθεται ανώτατο όριο 50 ατόμων για συναθροίσεις σε σπίτια και υποστατικά και 350 ατόμων για γάμους και βαπτίσεις.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, παράμενει σε ισχύ η απαγόρευση διεξαγωγής συναυλιών, εκθέσεων και φεστιβάλ σε γήπεδα, πάρκα, δρόμους και αλλού. Επιτρέπεται η διοργάνωση συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων σε υπαίθρια αμφιθέατρα, νοούμενου ότι οι θεατές θα είναι καθήμενοι και θα τηρείται αυστηρά το σχετικό πρωτόκολλο ως προς τις αποστάσεις. Επιτρέπεται επίσης η διεξαγωγή συνεδρίων με βάση τα υφιστάμενα πρωτόκολλα.

Σε χώρους εστίασης, ο μέγιστος αριθμός ατόμων παραμένει ως έχει, δηλαδή 150 σε εσωτερικό χώρο και 250 σε εξωτερικό. 

Αποφασίστηκε επίσης η διενέργεια ελέγχων σε γηροκομεία, σε εργαζομένους στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και σε σχολικές μονάδες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Τα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή με τη δημοσίευση του διατάγματος την ερχόμενη εβδομάδα και θα ισχύουν μέχρι τις 15 Ιανουάριου 2021.

Έντεκα νέα κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν  στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, από τρεις χιλιάδες διακόσιες μία εργαστηριακές διαγνώσεις. Πέντε από τα κρούσματα προέκυψαν μέσω της διαδικασίας ιχνηλάτησης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Τρία κρούσματα εντοπίστηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, δύο μέσω ιατρείων δημόσιας υγείας και ένα μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα χίλια τετρακόσια έξι.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται δύο ασθενείς, ενώ ένας ασθενής παραμένει διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Οι αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων

 

Η έναρξη της σχολικής χρονιά θα γίνει με φυσική παρουσία των μαθητών και των μαθητριών στις σχολικές μονάδες, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και με υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, ανακοίνωσε  ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομου Προδρόμου.

Σε δηλώσεις , μετά  την  συνεδρίαση  του Υπουργικού Συμβουλίου,  ο κ. Προδρόμου είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα έχει αποφασίσει στη βάση του προγραμματισμού του Υπουργείου Παιδείας, ότι για την επόμενη σχολική χρονιά, όπως είναι εξάλλου και οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την αντιμετώπιση και τον Έλεγχο Ασθενειών, του ECDC, θα γίνει η φοίτηση στα δημόσια σχολεία και κατ΄ επέκταση η σύσταση είναι και για τα ιδιωτικά σχολεία, με φυσική παρουσία των μαθητών και των μαθητριών, σύμφωνα βέβαια με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Προτεραιότητα μας μαζί με την παροχή εκπαίδευσης είναι η τήρηση των υγειονομικών προφυλάξεων. Ήδη το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας έχει αναθεωρήσει και επικαιροποιήσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα και για τον σκοπό αυτό γίνεται η αναγκαία διαρρύθμιση των χώρων στις σχολικές αίθουσες, ούτως ώστε τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων να μπορέσουν τα παιδιά -που πρέπει να πούμε ότι σύμφωνα με την τελευταία σύσταση θα πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτικές μάσκες σε όλα τα σχολεία,» είπε. επιστρέψουν. 
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι για να τηρηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο γίνονται ήδη διευθετήσεις για την ειδική διαρρύθμιση των χώρων, των αιθουσών διδασκαλίας, και βεβαίως με την τήρηση εφ΄ όλης της ύλης του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Όπως είπε, τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγκαιρα θα κοινοποιηθούν και στις διευθύνσεις και στα σχολεία και στους γονείς.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα υπάρξει ενημέρωση με ειδικό ενημερωτικό έντυπο για το ευρύτερο κοινό και για τους γονείς και φυσικά στα μέτρα της υγειονομικής προστασίας, συμπεριλαμβάνεται και η διενέργεια ενός μεγάλου αριθμού διαγνωστικών ελέγχων τεστ τόσο στο εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και σε μαθητές και μαθήτριες, σε ένα επιλεγμένο δείγμα.
«Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι για τυχόν μεταβολή των υγειονομικών συνθηκών και τυχόν αλλαγή στα υγειονομικά πρωτόκολλα που μπορεί να επιφέρουν διαφορετικές ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, αναπτύσσει ένα συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό για την επαρκή διασύνδεση όλων των σχολείων στο διαδίκτυο, με ταυτόχρονη ύπαρξη ικανοποιητικού εσωτερικού ασύρματου δικτύου. Μιλώ για επαρκή διασύνδεση στο διαδίκτυο, διότι ήδη υπάρχει διασύνδεση όλων των σχολείων στο διαδίκτυο. Πρέπει όμως σε ορισμένες περιπτώσεις να αναβαθμιστεί κατά τρόπο που να μπορούν να λειτουργούν ανά πάσα στιγμή τόσο ψηφιακές τάξεις σε κάθε σχολείο όσες είναι αναγκαίες για να γίνει το ωρολόγιο πρόγραμμα και να εξασφαλίζεται η τυχόν ανάγκη για εξ αποστάσεως διδασκαλίας», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Προδρόμου, εξελίσσεται και ένας προγραμματισμός για τη συμπλήρωση και αναβάθμιση του αναγκαίου εξοπλισμού στα σχολεία.

Share this post