«O ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ»

«O ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ»

ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ, 14 – 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί και δημοσιογράφοι θα συμμετάσχουν στο 6ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο με θέμα:
«O Κωνσταντινουπολίτης Γιώργος Θεοτοκάς»,
για να προσεγγίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.

Το συνέδριο διοργανώνει το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 14 έως τις 18 Μαρτίου 2018.

Στο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες και μαθητές 20 σχολείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αμερικής, της Πόλης και της Ίμβρου.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.

Την εναρκτήρια ομιλία με τίτλο «Ένα Ελληνάκι στην Πόλη της Belle Epoque» θα πραγματοποιήσει ο Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ανιψιός του Γ. Θεοτοκά.

 

Σε αυτή την πολυκατοικία, πίσω από το Ζωγράφειο Λύκειο ήταν το σπίτι του παππού του Γ.Θεοτοκά. Οι παλαιοί Πολίτες λένε ότι στο σπίτι αυτό ο Θεοτοκάς μικρός και έφηβος περνούσε πολλές ώρες.

Παράλληλα με τις εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν αναγνώσεις από ηθοποιούς και μαθητές, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, εκθέσεις ζωγραφικής, συζητήσεις στο Μέγα Ρεύμα του Βοσπόρου και στο Ζάππειο, περιήγηση στον Βόσπορο, στην Προποντίδα, στην Πρίγκηπο και στη Χάλκη, όπου περνούσε τα καλοκαίρια του ο συγγραφέας. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

• Θεατρικό αναλόγιο «Tο ημερολόγιο του Λεωνή» από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Πρόκειται για μία διαδρομή στην Πόλη την αυγή του 20ού αι.
Ο Λεωνής, δηλαδή ο Γιώργος Θεοτοκάς, μας περπατά στον Δημοτικό Κήπο του Ταξιμιού. Zούμε μαζί του τη μεγάλη πυρκαγιά της Πόλης, μέσα από το εργαστήριο ζωγραφικής του κυρίου Μοντεφρεντίνι, ανακαλύπτουμε τα χρώματα και τον κόσμο, με τον Παύλο Πρώιο –τον ήρωα των παιδικών του χρόνων– τον ακούμε να μιλάει για την αγάπη και τον έρωτα, βολτατζάρει με την Ελένη Φωκά στη θάλασσα της Πριγκίπου, ενώ στο βάθος ακούγονται οι σειρήνες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σκηνοθετική επιμέλεια – Σύνθεση κειμένου: Θοδωρής Γκόνης.
Σκηνογραφική – Eικαστική επιμέλεια: Ανδρέας Γεωργιάδης.
Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Στέλιος Μάινας και Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.

• Συναυλία – αφιέρωμα στο πολίτικο τραγούδι των αρχών του 20ού αι. από το συγκρότημα CAFE AMAN ISTANBUL, στον Κινηματογράφο EMEK.
Για τη συνοικία Πέρα των αρχών του 20ού αι. θα μιλήσει ο συγγραφέας Ahmet Umit.
Για το πολίτικο τραγούδι των αρχών του 20ού αι. θα μιλήσει ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης.

• Σισμανόγλειο Μέγαρο του Ελληνικού Προξενείου της Ελλάδας:
Δεξίωση από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας Πρέσβη κ. Ευάγγελο Σέκερη.
Ξενάγηση στην Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής και Φωτογραφίας Τα ωραία του Πέραν (Επιμέλεια Έκθεσης: Ίρις Κριτικού).

• Συνομιλίες με θέμα: «Γιατί γράφετε, κ. Θεοτοκά; Μια απόπειρα ερμηνείας της προαιώνιας ανάγκης για αφήγηση με λέξεις».
Συμμετέχουν οι συγγραφείς: Θανάσης Βαλτινός, Συγγραφέας, τ. Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Νίκος Δαββέτας, Θωμάς Κοροβίνης, Γιάννης Πάσχος, Κυριάκος Συφιλτζόγλου.
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Στέφανος Τσιτσόπουλος.

• Επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης – Αναγνώσεις πεζών του Γ. Θεοτοκά από μαθητές των σχολείων.

• Συζήτηση με θέμα: «Εμείς και ο Θεοτοκάς», στην Κοινότητα Μέγα Ρεύμα. Συμμετέχουν: Ερατοσθένης Καψωμένος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΙ, Κατερίνα Μουστακάτου, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Damla Demirozu, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Istanbul, Κατερίνα Σχινά, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας, Μεταφράστρια, Δημήτρης Τζιόβας, Καθηγητής του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Birmingham και εκπρόσωποι των μαθητών. Συντονίζει ο Νίκος Βατόπουλος, Δημοσιογράφος.

• «Ζωγράφειος Αγών»: Διαγωνισμός διηγήματος με θέμα: «Στις γειτονιές της Πόλης».
Ο «Ζωγράφειος Αγών» είχε θεσμοθετηθεί από τον Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως, στα τέλη του 19ου αιώνα, για τη βράβευση δέκα εκθέσεων «περί ζώντων μνημείων», δηλαδή εκθέσεων που παρουσίαζαν «τις ελληνικές διαλέκτους, τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού», με τη «γενναία χορηγία του αγωνοθέτου και μεγάλου του Συλλόγου ευεργέτου Χρηστάκη Εφέντη Ζωγράφου».
Κριτική επιτροπή: Κατρίν Βελισσάρη, Πρόεδρος, τ. Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), Θανάσης Βαλτινός, Συγγραφέας, τ. Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Θέμης Πάνου, Ηθοποιός, Συγγραφέας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Συγγραφέας, Κατερίνα Σχινά, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας, Μεταφράστρια.

• Οι ήρωες του Λεωνή «με ένδυμα περιπάτου»: Σε μία προσπάθεια προσέγγισης της ατμόσφαιρας του έργου και της εποχής του, οι φοιτητές του Tμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας μελετούν το βιβλίο και τις περιγραφές του Γ. Θεοτοκά για την εμφάνιση των ηρώων του και αναπαριστούν το ένδυμά τους. Το προσεγγίζουν από απόσταση, αμυδρά, όπως το κάνει ο ίδιος ο συγγραφέας στις περιγραφές του. Πρόκειται για μια έκθεση/εγκατάσταση που έχει ως στόχο να «δημιουργήσει ατμόσφαιρα», ακολουθώντας τις ανάλαφρες αναφορές και την αίσθηση του Λεωνή μέσα στο κείμενο.
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ελευθερία Στόικου, Εικαστικός, Εργαστηριακός Συνεργάτης του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Ενδυματολογική επιμέλεια: Βενετία Κουτσού, Καθηγήτρια Eφαρμογών του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας
• «Η Πόλη του Λεωνή»: Καλλιτεχνικό εργαστήρι – Επιμέλεια: Γιώργος Κεβρεκίδης, Εικαστικός, Ελευθερία Στόικου, Εικαστικός, Ερατώ Χατζησάββα, Επίκουρη Καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
Πρόκειται για το 6ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο. Τα προηγούμενα συνέδρια για τον
Α. Παπαδιαμάντη (2012), τον Κ. Π. Καβάφη (2013), τον Γ. Σεφέρη (2014), τον Γ. Βιζυηνό (2015) και τον Ο. Ελύτη (2016) πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 300 μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, της Αμερικής καθώς και εκλεκτών εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών.
Για την επιτυχία του συνεδρίου συνεργάστηκαν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, λογοτέχνες, δημοσιογράφοι και εκπαιδευτικοί. Ακολουθούν τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου: Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Oμότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Σταύρος Ανεστίδης, Ιστορικός (Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών), Θανάσης Βαλτινός, Συγγραφέας, τ. Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Νίκος Βατόπουλος, Δημοσιογράφος, Κατρίν Βελισσάρη, τ. Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Γιώργος Γεωργής, Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Νεάπολης Πάφου, Κώστας Γιαβής, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, π. Ευάγγελος Γκανάς, Εφημέριος του Ιερού Ναού Οσίου Μελετίου Σεπολίων, Θεολόγος, Νίκος Δαββέτας, Συγγραφέας, Κωνσταντίνος Καραβίδας, Διδάσκων στο Τμήμα Φιλολογίας του ΠΙ, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Ερατοσθένης Καψωμένος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΙ, Θωμάς Κοροβίνης, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Τραγουδοποιός, Βενετία Κουτσού, Καθηγήτρια Eφαρμογών του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Αγγελική Λούδη, Ερευνήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΙΝΣ, Peter Mackridge, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Μεσαιωνικών και Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Oxford, Αλέξανδρος Μπαζούκης, Δρ. Φιλολογίας, Κατερίνα Μουστακάτου, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Ξένη Μπαλωτή, Δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV), Ιστορικός Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Μάριος – Κυπαρίσσης Μώρος, Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Ελπινίκη Νικολουδάκη – Σουρή, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Damla Demirozu, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Istanbul, Γιώργος Παπαναστασίου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Πάσχος, Συγγραφέας, Κατερίνα Σχινά, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας, Μεταφράστρια, Ολυμπία Ταχοπούλου, Καθηγήτρια – Σύμβουλος (ΣΕΠ) στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Τζιόβας, Καθηγητής του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Birmingham, Ασπασία Χασιώτη, Δρ. Φιλολογίας, Γενική Διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – Pierce College, «Άξιον» Ιδιωτικά Σχολεία, Γενικό Λύκειο Κύμης, 4ο ΓΕΛ Αλίμου, 4ο ΓΕΛ Ξάνθης, 1ο ΓΕΛ Πεδινής, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου, Γυμνάσιο – Λύκειο Ίμβρου, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, Εκπαιδευτήρια Σύγχρονη Παιδεία, Ζάππειο Λύκειο, Ζωγράφειο Λύκειο, Κολλέγιο Αθηνών, Κολλέγιο Ψυχικού, Λύκειο Παραλιμνίου Κύπρου, Παγκύπριο Γυμνάσιο – Λύκειο Λευκωσίας, Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου Κρήτης, St. Catherine’s British School, Ορθόδοξη Ελληνική Κοινότητα Flushing Νέας Υόρκης.

 

Το Συνέδριο θα μεταδίδεται διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας: www.livemedia.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ, 1905-1966

 

Ο Γ. Θεοτοκάς

Ο Γιώργος Θεοτοκάς (1905-1966) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, γιος του δικηγόρου Μιχαήλ Θεοτοκά και της Ανδρονίκης το γένος Νομικού. Στην Κωνσταντινούπολη τέλειωσε το Ελληνογαλλικό Λύκειο και το 1922 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα, όπου γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου. Το 1925 εκλέχτηκε Γενικός Γραμματέας της δημοτικιστικής οργάνωσης Φοιτητική Συντροφιά (για τη δράση του κινδύνευσε το 1926 να αποβληθεί από το Πανεπιστήμιο) και υποδέχτηκε τον Γιάννη Ψυχάρη στη Χίο. Μετά την αποφοίτησή του (1927) έφυγε για τρία χρόνια στο Παρίσι και το Λονδίνο. Στο Λονδίνο έγραψε το πρώτο του βιβλίο “Ελεύθερο Πνεύμα”, που θεωρήθηκε ως το μανιφέστο της γενιάς του Τριάντα (δημοσιεύτηκε στην Αθήνα το 1929). Το 1929 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως δικηγόρος και δημοσίευσε πολλά κείμενά του στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Το 1940 κατατάχτηκε εθελοντικά στο στρατό και πολέμησε στην Αλβανία.Το 1948 παντρεύτηκε τη φιλόλογο Ναυσικά Στεργίου, η οποία πέθανε το 1959. Το 1952 ταξίδεψε στην Αμερική, το 1955 έθεσε υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές στο νομό Χίου, χωρίς επιτυχία. Το 1966 παντρεύτηκε την ποιήτρια Κοραλία Ανδρεάδη. Πέθανε τον ίδιο χρόνο στην Αθήνα. Συνεργάστηκε με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και με την εφημερίδα “Το Βήμα”, ενώ υπήρξε επίσης μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού “Εποχές”. Υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού “Νέα Γράμματα” (1935). Διετέλεσε διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (1945-1946 και 1951-1952) και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κ.Θ.Β.Ε. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στις διεθνείς συναντήσεις της Γενεύης και στο Διεθνές Συνέδριο του Εδιμβούργου. Ταξίδεψε σε πολλές χώρες και έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες. Τιμήθηκε με το βραβείο πεζογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών (1939 για το μυθιστόρημα “Το δαιμόνιο”) και το Α’ Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου (1957 για το έργο του “Τα προβλήματα του καιρού μας”). Ο Γιώργος Θεοτοκάς τοποθετείται στη γενιά του ’30, της οποίας υπήρξε ένα από τα πολυγραφότερα πρόσωπα. Ασχολήθηκε με την πεζογραφία, το θέατρο, την ποίηση, το δοκίμιο, την κριτική, την ταξιδιωτική λογοτεχνία. Με το έργο του έθεσε τις βάσεις της θεωρίας της γενιάς του Τριάντα για την ελληνικότητα, η οποία πηγάζει παράλληλα από την ελληνική παράδοση (αρχαιοελληνική, βυζαντινή, λαϊκός πολιτισμός) αλλά και από την ευρωπαϊκή παράδοση και σύγχρονη πραγματικότητα. Ο αφηγηματικός του λόγος επηρεάστηκε έντονα από την ελληνική πεζογραφική δημιουργία του 19ου αιώνα. Από τα έργα του σημειώνουμε ως ορόσημα τον “Λεωνή”, τους “Ασθενείς και οδοιπόρους”, το “Δαιμόνιο” και την “Αργώ”. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Γιώργου Θεοτοκά βλ. Αργυρίου Αλεξ. – Γεωργουσόπουλος Κώστας, “Θεοτοκάς Γιώργος”, Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό 4. Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1985, Γιαλουράκης Μανώλης, “Θεοτοκάς Γιώργος”, Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 7. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ., Τζιόβας Δημήτρης, “Χρονολόγιο Γιώργου Θεοτοκά”, Διαβάζω 137, 12/2/1986, σ.8-11 και Αράγης Γιώργος, “Γιώργος Θεοτοκάς”, Η Μεσοπολεμική πεζογραφία · Από τον πρώτο ως τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο (1914-1939) Δ΄, σ.8-81. Αθήνα, Σοκόλης, 1992.
(Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).

Share this post