Μακρόν και Μέρκελ συμφωνούν ότι δεν χρειάζονται εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο
“Βαθιά κρίση του γάλλο-γερμανικού ζευγαριού και αποκαλύπτουν οι τρέχουσες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο”, σύμφωνα με γαλλική εφημερίδα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των μελών της στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε, επίσης, ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα ενεργήσουν συντονισμένα και ότι οι δύο χώρες θέλουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τον σεβασμό της κυριαρχίας.
Ο Μακρόν έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, στη νότια Γαλλία.
Το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν “τον ίδιο στόχο” της κυριαρχίας και της σταθερότητας
Η Γαλλία και η Γερμανία μοιράζονται τον «ίδιο στόχο» της «ευρωπαϊκής κυριαρχίας» και της «σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Μακρόν, μετά το πέρας των συνομιλιών του με την Α. Μέρκελ, όπου εξέφρασε την «αλληλεγγύη» της Γαλλίας και της Γερμανίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Ο στρατηγικός στόχος μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ίδιος: η ευρωπαϊκή κυριαρχία και η σταθερότητα», τόνισε.
«Έχουμε τη βούληση να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα σε αυτήν την περιοχή και τη βούληση να κάνουμε σεβαστό το διεθνές δίκαιο και να προκρίνουμε την αποκλιμάκωση», υπογράμμισε ο Γάλλος ηγέτης.
«Κατόπιν ο καθένας μας έχει τα δικά του μέσα να το κάνει, έχουμε ο καθένας μας την ιστορία μας. Πρέπει να λειτουργούμε συμπληρωματικά», για να επιτύχουμε αυτόν τον κοινό στόχο, συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Οι προσεγγίσεις μας δεν ήταν πάντα οι ίδιες στον τρόπο τους, όμως είναι πάντα συγκλίνουσες στη βούληση να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο έναν χώρο ελευθερίας, σεβασμού του διεθνούς δικαίου και σταθερότητας», επισήμανε ο ίδιος.
Μέρκελ: Δεν θα αποδεχτούμε επιθέσεις σε βάρος της κυριαρχίας κρατών – μελών της ΕΕ
«Δεν θα αποδεχτούμε επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών-μελών της ΕΕ», τόνισε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ μετά την συνάντηση που είχε νωρίτερα απόψε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενη στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει μεγάλη σημασία για μας – χρειαζόμαστε εκεί σταθερότητα και όχι εντάσεις. Έχουμε εκεί μια πολύ κρίσιμη κατάσταση και είμαι πεπεισμένη ότι εάν η Γερμανία και η Γαλλία βάλουν εδώ την κοινή τους δύναμη, θα βρούμε καλές λύσεις, ώστε να καταστήσουμε, ελπίζω, εφικτή την συνεργασία, αλλά και να καταστήσουμε σαφές ότι -ας πούμε- επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών-μελών της ΕΕ δεν θα γίνουν αποδεκτές από εμάς. Είμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων με συνομιλίες και όχι μέσω κλιμάκωσης εντάσεων. Αυτό ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους», δήλωσε η κυρία Μέρκελ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη διαφορά προσέγγισης στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων, η κυρία Μέρκελ διευκρίνισε: «Υπάρχουν διάφορες δυνατότητες δράσης, η μία είναι να καταστήσουμε σαφές ότι στηρίζουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας- αυτό μπορείς να το κάνεις όπως έδειξε η Γαλλία, στέλνοντας πλοίο. Από την άλλη πλευρά εμείς στηρίξαμε την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – αυτό έως τώρα δεν έχει επιτευχθεί, αλλά εργαζόμαστε πάνω σε αυτό- και από τα διάφορα κομμάτια δημιουργείται ένα συνολικό εγχείρημα. Υπό αυτή την έννοια είναι δύσκολο να αξιολογήσεις τα δύο κομμάτια το ένα σε σχέση με το άλλο. Σημαντικό είναι να μην εργαζόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου, αλλά να συνεργαζόμαστε για τον ίδιο στόχο».
Αναφερόμενη στην θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διεθνές περιβάλλον, η Καγκελάριος επισήμανε ακόμη: «Η ΕΕ πρέπει να εμφανίζεται ως γεωπολιτικός παράγων (…) η Ευρώπη είναι τότε ισχυρή, όταν μιλάει με μία φωνή, η Ευρώπη είναι θερμός υποστηρικτής του πολυμερούς συστήματος (…), αλλά αυτό μπορεί να συνδιαμορφωθεί μόνο όταν στα κύρια στρατηγικά ζητήματα μιλάμε με μία φωνή και σε αυτό έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε (…)».
Η ΕΕ πρέπει να σταθεί στο πλευρό των διαδηλωτών της Λευκορωσίας
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι Παρίσι και Βερολίνο συμφώνησαν, στις συνομιλίες που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των διαδηλωτών της Λευκορωσίας.
Ο Μακρόν σημείωσε ότι επαφίεται στον λαό της Λευκορωσίας να βρει μια λύση, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει.
Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε επίσης να υπάρξει μια μεσολάβηση της ΕΕ για να ξεκινήσει διάλογος στη Λευκορωσία, “συμπεριλαμβάνοντας τη Ρωσία”.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν ιατρική φροντίδα στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Ρωσίας Αλεξάντερ Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι δηλητηριάστηκε.
Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τις συνομιλίες που είχαν στη θερινή προεδρική κατοικία του Μακρόν, στη νότια Γαλλία, οι δύο ηγέτες δήλωσαν βαθιά ανήσυχοι για όσα συμβαίνουν στον Ναβάλνι, έναν από τους σφοδρότερους επικριτές του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Μακρόν είπε ότι θέλει να δει τα αποτελέσματα της έρευνας για το τι προκάλεσε την ασθένεια του Ναβάλνι. Πρόσθεσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να του παράσχει όποια βοήθεια χρειαστεί, ακόμη και να του δώσει άσυλο.
Λίγο νωρίτερα, η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Cinema for Peace, η οποία στηρίζει τους Ρώσους αντιφρονούντες, ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να μεταφερθεί ο Ναβάλνι σε γερμανικό νοσοκομείο, από τη Σιβηρία όπου νοσηλεύεται και για τον λόγο αυτό θέτει στη διάθεσή του ένα ιατρικό αεροσκάφος. Η Cinema for Peace είχε οργανώσει μια παρόμοια επιχείρηση το 2018 για ένα μέλος του γυναικείου ρωσικού συγκροτήματος Pussy Riot.
Ich freue mich über das außergewöhnliche gemeinsame Engagement unserer beiden Länder, sowohl auf bilateraler als auch auf europäischer und internationaler Ebene. Gemeinsam sind wir stärker. https://t.co/rGOtq3pJu4
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 20, 2020
Παράγοντα αποσταθεροποίησης χαρακτήρισε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.
Σε συνέντευξη του, που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό “Paris Match”, o Γάλλος Πρόεδρος σημειώνει ότι η πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν, είναι “μια πολική δύναμης και επεκτατισμού, η οποία αναμιγνύει εθνικισμό και ισλαμισμό”. Αυτή η πολιτική, προσθέτει, δεν είναι συμβατή με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν επισημαίνει ότι ο ίδιος δεν τάσσεται υπέρ της κλιμάκωσης της έντασης, αλλά παράλληλα δεν πιστεύει σε ανίσχυρη διπλωματία.
Υπενθύμισε ότι είναι ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν υποδεχθεί τον Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, στο Παρίσι, τον Ιανουάριο του 2018 και πολλοί, τότε, τον είχαν κατηγορήσει.
Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε, ακόμη, πως ο Ερντογάν είναι ένας από τους ξένους ηγέτες με τον οποίο έχει αναλώσει πάρα πολύ χρόνο, σε συζητήσεις.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βαθιά κρίση Γαλλίας- Γρερμανίας
«Le couple franco-allemand n’existe plus: le refus de Merkel de soutenir la Grèce et la France face à Erdogan le prouve»
FIGAROVOX/TRIBUNE – Erdogan multiplie les provocations en Méditerranée orientale. L’Allemagne ne se détermine qu’en fonction de ses intérêts nationaux. La solidarité européenne est un mythe, argumente Jean-Loup Bonnamy, agrégé de philosophie et spécialiste de philosophie politique.
Ancien élève de l’École normale supérieure, Jean-Loup Bonnamy est agrégé de philosophie et spécialiste de philosophie politique.
«Grand mamamouchi»: c’est la dignité turque imaginaire que se voit conférer Monsieur Jourdain, le célèbre bourgeois gentilhomme de Molière. Cet honneur fictif permet de duper le vaniteux personnage, qui accepte alors de donner sa fille en mariage au soi-disant fils du Grand Turc (en réalité un jeune roturier français déguisé). Si la Turquie permet de former des mariages au théâtre, elle pourrait bientôt aussi causer des divorces en politique.
Για βαθιά κρίση του γάλλο-γερμανικού ζευγαριού, την οποία και αποκαλύπτουν οι τρέχουσες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνει λόγο ο Jean-Loup Bonnamy, ειδικός στην πολιτική φιλοσοφία, άποψη την οποία και προσπαθεί να στηρίξει με το άρθρο του στην FIGAROVOX/TRIBUNE , στο οποίο και αναφέρει:
«Ο Ερντογάν αυξάνει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, η Γερμανία καθορίζει τη στάση της μόνο από τα εθνικά της συμφέροντα και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι ένας μύθος. Eνώ το Παρίσι βρίσκεται σε πλήρη σύγκρουση με τον Πρόεδρο Erdogan, η Γερμανία έχει βάζει στο ίδιο επίπεδο, από τη μία πλευρά, τους Έλληνες – οι οποίοι ωστόσο είναι τα θύματα – και τους Γάλλους συμμάχους τους και, από την άλλη τους Τούρκους, καλώντας όλες τις πλευρές να «αποφύγουν την κλιμάκωση”.
Εάν είχαμε πραγματικά μια ειδική σχέση με τη Γερμανία, τότε η Καγκελάριος Μέρκελ θα έπρεπε να μας έδινε την πλήρη υποστήριξή της, ενάντια στην επιθετικότητα και τον ισλαμικό επεκτατισμό της Τουρκίας. Ωστόσο, σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι γαλλικές ελίτ, δεν υπάρχει πλέον προνομιακή σχέση μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου.
- Αυτό το νέο κέντρο βάρους έχει απομακρύνει τη Γερμανία από τη Γαλλία, αλλά της επέτρεψε να σχηματίσει μια “ενδοχώρα” στην Κεντρική Ευρώπη, όπου μετεγκατέστησε μέρος της παραγωγής της, κατασκευάζοντας εκεί σε χαμηλές τιμές εξαρτήματα για τη βιομηχανία της. Αυτό της επιτρέπει επίσης να οργανώνει ισχυρό κοινωνικό ντάμπινγκ στον γεωργικό τομέα, χάρη στη μαζική εισροή αποσπασμένων εργαζομένων από την Ανατολική Ευρώπη, γεγονός που δυσκολεύει τους Γάλλους αγρότες.
Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, η Γερμανία ακολουθεί μια αυστηρά εγωιστική πολιτική.
Σαμποτάρισε την Ένωση για τη Μεσόγειο, απέτρεψε τη συγχώνευση, που επιθυμούσαν οι Γάλλοι, μεταξύ της EADS και της βρετανικής αμυντικής βιομηχανίας. Το 2011, εγκατέλειψε την πυρηνική ενέργεια, χωρίς να συμβουλευτεί τους ευρωπαίους εταίρους της, χωρίς να λαμβάνει υπόψη, ότι αυτό αυξάνει τις εκπομπές CO2 ή ενοχλεί τις γαλλικές εταιρείες. Το 2013, το Βερολίνο παρείχε μόνο χλευαστική υποστήριξη στην επιχείρησή μας στο Μάλι, μια επιχείρηση που εντούτοις ενίσχυσε την ευρωπαϊκή ασφάλεια, εμποδίζοντας την ίδρυση ενός τρομοκρατικού μικρό-Κράτους και επέτρεψε την επανάληψη των γερμανικών επενδύσεων στο Μάλι, ενώ το 2015, η Γερμανία δέχθηκε μονομερώς ένα εκατομμύριο μετανάστες.
Πάνω απ ‘όλα, εκμεταλλεύεται το ευρώ, το οποίο μας απαγορεύει να υποτιμήσουμε και να μειώσουμε το κόστος εργασίας μας. Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας είναι το υψηλότερο στον κόσμο (μεταξύ 7 και 9% του ΑΕΠ της κάθε χρόνο), το οποίο ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κρίνει υπερβολικό και αποσταθεροποιητικό. Αυτό το γιγαντιαίο πλεόνασμα αντισταθμίζεται από τα εμπορικά ελλείμματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Για να διατηρήσει αυτό το πλεόνασμα, η Γερμανία διακρίνεται από τη φρενήρη αντίθεσή της σε οποιονδήποτε ευρωπαϊκό προστατευτισμό. Παράδειγμα αποκαλυπτικό : Οι κινεζικοί ηλιακοί συλλέκτες επωφελούνται από μια πολιτική ντάμπινγκ από το κινεζικό κράτος, μαζικές δημόσιες επιδοτήσεις, που επιτρέπουν στις κινεζικές εταιρείες να πωλούν με ζημία και έτσι ασφυκτιούν τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Μια γερμανική ΜΜΕ, η Solar World, είχε υποβάλει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, για μία φορά, παραδέχτηκε, ότι οι κανόνες ανταγωνισμού δεν τηρούνται και έθεσε σε εφαρμογή προστατευτικά εμπόδια. Από φόβο να δει τις εξαγωγές της να πλήττονται από αντίποινα από την Κίνα, η Γερμανία άσκησε πιέσεις και τελικά πέτυχε κατάργηση αυτής της προστασίας αντιντάμπινγκ, και αυτό ενάντια στα συμφέροντα όλων των άλλων Ευρωπαίων, ακόμη και γερμανικών φωτοβολταϊκών εταιρειών.
Στην ευρωπαϊκή ομάδα, η Γερμανία είναι τόσο ο καπετάνιος, όσο και ένας παίκτης, που αρέσκεται να σκοράρει ενάντια στην ομάδα του, όταν πρόκειται για το δικό του συμφέρον. Αυτό κάνει με τη διάσωση του Erdogan. Αλλά δεν φαίνεται όμως να βλέπει, ότι με αυτόν τον τρόπο θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια όλης της Ευρώπης.
Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν είναι σε καμία περίπτωση το μουσουλμανικό ισοδύναμο των Γερμανών ή Ιταλών Χριστιανοδημοκρατών. Στη Συρία, υποστήριξε, χρηματοδότησε και οπλίζει τους τζιχαντιστές, που τώρα στέλνει στη Λιβύη. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζει τον κοινοτισμό. Τον Οκτώβριο του 2015, πραγματοποίησε συνάντηση στο Στρασβούργο μπροστά σε 12.000 μέλη της τουρκικής κοινότητας, καλώντας τους Τούρκους που ζουν στην Ευρώπη να μην ενταχθούν στον πολιτισμό και τις αξίες της Δύσης.
Σήμερα, αναδιαμορφώνοντας την Αγία Σοφία ως τζαμί, παίζει ξεκάθαρα τη ρητορική της σύγκρουσης πολιτισμών. Ο ιμάμης που οδηγούσε την προσευχή των εγκαινίων είχε στο χέρι του ένα σπαθί. Ο Erdogan έχει ξεκινήσει μια νέο-οθωμανική πολιτική που είναι ταυτόχρονα ισλαμιστική, εθνικιστική και ιμπεριαλιστική, όπου οι επιτυχίες κύρους υποτίθεται, ότι αντισταθμίζουν την επιδείνωση της τουρκικής οικονομικής κατάστασης.
- Για να εκτελέσει το πρόγραμμά του, εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυτικές αδυναμίες: φόβο μπροστά στον μεταναστευτικό εκβιασμό, δειλή εγκατάλειψη των Κούρδων … Δεν έχουμε καταλάβει ακόμη, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος σέβεται μόνο τη δύναμη. Ο Βλαντιμίρ Πουτίν, στην περίπλοκη σχέση του με την Τουρκία, το έχει καταλάβει τέλεια.
Επομένως, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει ισχυρά μέτρα κατά της Τουρκίας: πλήρης υποστήριξη στην Ελλάδα (η οποία πρέπει να είναι αυτονόητη, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ), υποστήριξη στη γαλλική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, αφαίρεση του ΡΚΚ από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, οικονομικές κυρώσεις για να βυθιστεί η τουρκική λίρα (η οποία είναι ήδη σε σοβαρή δυσκολία), όπως έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να αποκτήσουν, με επιτυχία, την απελευθέρωση του Πάστορα Brunson …
Εάν η Γερμανία αντιταχθεί σε τέτοιου είδους μέτρα, η Γαλλία θα πρέπει να λάβει υπόψη όλες τις συνέπειες και να καταγράψει το θάνατο του γάλλο-γερμανικού ζευγαριού.»
ΠΗΓΗ: hellasjournal.com