COVID-19: Ένας θάνατος και 25 νέα κρούσματα
Πριν από τα αποτελέσματα το Υπουργείο Υγείας έκανε λόγο ότι η διασπορά στην κοινότητα φαίνεται να άρχισε να φθίνει και η κατάσταση να βελτιώνεται.
Το θάνατο ενός άντρα ασθενούς, ηλικίας 77 ετών, με άλλα υποκείμενα νοσήματα και με αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19 και 25 νέα κρούσματα ανακοίνωσαν τη Τρίτη οι αρχές. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 27, και οι θάνατοι με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχονται στους 20, 14 άντρες και 6 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 71 έτη.
Σε ό,τι αφορά στα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 4,024 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 25 κρούσματα.
Σε σχέση με τα κρούσματα, τα 13 προέρχονται από ιχνηλάτηση, εκ των οποίων τα 3 έγιναν με ιδιωτική πρωτοβουλία, τα έξι από ιδιωτική πρωτοβουλία, εκ των οποίων το 1 έχει ταξιδιωτικό ιστορικό. Συγκεκριμένα έχει ταξιδιωτικό ιστορικό στην Θεσσαλονίκη και έχει συμπτώματα, τα 4 άτομα είχαν συμπτώματα και έκαναν το τεστ ιδιωτικά και το έκτο άτομο έκανε το τεστ στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου για επέμβαση που θα έκανε σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Ενα κρούσμα εντοπίστηκε μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας με παραπομπή από ΠΙ λόγω συμπτωμάτων, τα τρία από πτήσεις (από πτήση από Αθήνα στις 10/8 και τα 2 είναι από πτήση από Θεσσαλονίκη στις 10/8).
Δύο προέκυψαν από το πρόγραμμα 10,000 εργαζομένων της β και γ φάσης και τα 2 ασυμπτωματικά. Το 1 άτομο έκανε το τεστ για να επιστρέψει στην εργασία του.
Το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωση τονίζει για ακόμα μια φορά την ανάγκη να έχουμε όλοι σωστή αντίδραση όταν εκδηλώνουμε κάποιο/α από τα συμπτώματα του κορωνοϊού (δύσπνοια, πυρετό, βήχα, ανοσμία, αγευσία ή δυσγευσία) και να επικοινωνούμε με τον Προσωπικό μας Ιατρό αμέσως όταν παρατηρήσουμε ότι έχουμε συμπτωματολογία. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό οι Προσωπικοί Ιατροί να είναι περισσότερο υποψιασμένοι όταν ένας δικαιούχος τους αναφέρει κάποιο από τα συμπτώματα και να τον παραπέμπουν για περαιτέρω διερεύνηση στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας.
«Επίσης, επισημαίνεται εκ νέου ότι οφείλουμε όλοι να τηρούμε πιστά και με μεγάλη προσοχή τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο και ιδιαίτερα να περιορίζουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις επαφές μας και τις κοινωνικές μας συναναστροφές. Έχει παρατηρηθεί από τη διερεύνηση των περιστατικών COVID-19 ότι ορισμένα εξ αυτών που είναι κατά κόρον ασυμπτωματικοί, έχουν έντονη κοινωνική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων στην ιχνηλάτηση», αναφέρει η ανακοίνωση.
Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως ακολούθως:
– Από 173 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 13 κρούσματα.
– Από 980 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 6 κρούσματα. Εξ αυτών, το 1 έχει πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό.
– Από 149 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου 10,000 εργαζομένων που επαναδραστηριοποιήθηκαν κατά τη β’ και γ’ φάση της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιορισμών, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.
– Από 1,720 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 3 κρούσματα.
– Από 166 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:
– Από δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, διεκπεραιώθηκαν 153 εργαστηριακές εξετάσεις, και από το πρόγραμμα τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου 10,000 ατόμων, διεκπεραιώθηκαν 683 εργαστηριακές διαγνώσεις.
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,277.
Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται σε θάλαμο πέντε ασθενείς.
Πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σε τηλεδιάσκεψη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), υπό τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, έγινε επισκόπηση της επιδημιολογικής κατάστασης όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες μέρες, και ταυτόχρονα έγινε, μεταξύ άλλων, ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου 10,000 ατόμων. Ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε στα μέλη της ΣΕΕ την πρόσφατη έκθεση με τα ευρήματα του ECDC, που αφορούν ανάμεσα σε άλλα τις μαζικές συναθροίσεις. Η συνάντηση επικεντρώθηκε, επίσης, στο ζήτημα της ορθής προετοιμασίας και επικαιροποίησης των πρωτοκόλλων ενόψει φθινοπώρου, αλλά και στους τρόπους διαχείρισης των ασυμπτωματικών και των κρουσμάτων στις νεαρότερες ηλικίες.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση : “Λαμβάνοντας υπόψη το τρίπτυχο που καθόρισε το ECDC, δηλαδή εξέταση – ιχνηλάτηση – γρήγορη απομόνωση, στρατηγική που εφαρμόζει η Κύπρος από την αρχή της πανδημίας, συμφωνήθηκε όπως, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, η επιστημονική ομάδα θα καταθέσει στον Υπουργό Υγείας εισηγήσεις, έτσι ώστε να ληφθούν τελικές αποφάσεις για εκρεμούντα ζητήματα, όπως η διεξαγωγή εκδηλώσεων μαζικής συνάθροισης.
Παρά το γεγονός ότι οι περίπου 2,000 εργαστηριακές διαγνώσεις από τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο των 10,000 δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα, εντούτοις δείχνουν ότι η διασπορά στην κοινότητα φαίνεται να άρχισε να φθίνει και η κατάσταση να βελτιώνεται. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε όπως ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε συναθροίσεις σε οικίες και δημόσιους χώρους συναθροίσεων (εξαιρουμένων των χώρων εστίασης) στην Επαρχία Λεμεσού αυξηθεί από 10 άτομα σε 50 άτομα, μέτρο που θα επαναξιολογηθεί ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα την ερχόμενη βδομάδα.
Η εν λόγω ρύθμιση θα ισχύει από την ώρα έκδοσης του σχετικού Διατάγματος, που θα γίνει πιθανότατα αύριο .
Παραμένουν σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου στην Επαρχία Λεμεσού:
– Περιορισμός στον μέγιστο αριθμό ατόμων στα υποστατικά εστίασης σε 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων.
– Στις εκκλησίες καθορίζεται η παρουσία ατόμων στη βάση των τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με το πρωτόκολλο, η οποία ανεξαρτήτως αυτού δεν θα υπερβαίνει τα 75 άτομα.
Όλα τα υπόλοιπα μέτρα που εφαρμόζονται από την 1η Αυγούστου σε παγκύπρια βάση, παραμένουν σε ισχύ.
Κατά την παρουσίαση των απορρεόντων της πρόσφατης έκθεσης του ECDC, όπου γίνεται εκτενής αναφορά και καταγράφεται έντονος προβληματισμός σε σχέση με τη διοργάνωση εκδηλώσεων μαζικής συνάθροισης, όπως οι συναυλίες, τα φεστιβάλ και τα πανηγύρια, μεταφέρθηκε από τον Υπουργό Υγείας η έντονη ανησυχία τόσο του ιδίου όσο και του ECDC, για τον αυξημένο κίνδυνο που έχουν αυτού του είδους οι εκδηλώσεις. Τα φαινόμενα που παρατηρούνται σε άλλες χώρες ως προς το θέμα αυτό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και συνιστούν μεγάλη προσοχή, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων καλεί τα κράτη να αποφεύγουν τη διοργάνωση εκδηλώσεων με αθρόα συγκέντρωση ατόμων, που καθιστούν αδύνατη την ιχνηλάτηση σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος. Τον ίδιο προβληματισμό εξέφρασαν και τα μέλη της ΣΕΕ και συμφωνήθηκε όπως ετοιμαστεί συγκεκριμένη εισήγηση για το ζήτημα”.
Επίσης, στην τηλεδιάσκεψη έγινε εκτενής συζήτηση για την επικαιροποίηση των υφιστάμενων πρωτοκόλλων και την ετοιμασία νέων όπου κι εφόσον χρειάζεται, και δόθηκαν οδηγίες από τον Υπουργό Υγείας για να ετοιμαστεί οδικός χάρτης, με στόχο να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία ενόψει του φθινοπώρου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών ως προς τα μέτρα και την καλλιέργεια κουλτούρας σωστής συμπεριφοράς, ώστε να μην υπάρχει εφησυχασμός και χαλάρωση, αφού ο δρόμος είναι μακρύς και μέχρι την εξεύρεση εμβολίου, η καθημερινότητα μας θα πρέπει να αναπροσαρμοσθεί στα υφιστάμενα δεδομένα.
Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε και το θέμα της εμφάνισης αυξημένου αριθμού κρουσμάτων ανάμεσα στους νέους, οι οποίοι ως επί τω πλείστω δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και έχουν εντονότερη κοινωνική δραστηριότητα, με κίνδυνο να διασπείρουν εν αγνοία τους τον ιό στην κοινότητα. Το Υπουργείο Υγείας και η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή απευθύνουν εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες, και κυρίως τους νέους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε χώρους μαζικών συναθροίσεων και να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα ατομικής προφύλαξης και κοινωνικής αποστασιοποίησης.