Η Ε.Ε. ανησυχεί για την κρίση Τουρκίας-Ελλάδας
*Η Ελλάδα δεν θα επιδείξει καμία ανοχή, τονίζει ο Έλληνας ΥΠΕΞ
*«Στην ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”», δηλώνει ο Τούρκος ΥΠΑΜ.
Ανησυχητική χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας παράλληλα, πλήρη αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, τονίζοντας ότι επ’ αυτού δεν υπάρχει αμφιβολία.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΡΙΚ, είπε ότι παραμένει η έκκληση Μπορέλ για διάλογο και αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό, τόνισε, που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει δέσμευση για την επίλυση όλων των ανοικτών ζητημάτων, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη θετική εμπλοκή.
Ο Πήτερ Στάνο ανέφερε, επίσης, ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις για πιθανή σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις, όπως έχει ζητήσει η Ελλάδα.
Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα επιδείξει καμία ανοχή στις προκλήσεις της Τουρκίας, έστειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, καλώντας την Άγκυρα να αποχωρήσει αμέσως από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η Ελλάδα, τόνισε ο κύριος Δένδιας, δεν θα δεχθεί τετελεσμένα και θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Έκαμε, επίσης, λόγο για σαφή τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στη Ανατολική Μεσόγειο και κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η Τουρκία αποφάσισε να προσηλωθεί στη γνώριμη παραβατικότητα, είπε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών και επανέλαβε ότι οι δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο με την Ελλάδα ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές.
Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένει αμείωτη, καθώς η Τουρκία συνεχίζει την πειρατική της συμπεριφορά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις, το οποίο βρίσκεται 22 ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχει ποντίσει καλώδια, ωστόσο δεν κατέστη εφικτό να προβεί σε έρευνες.
Το Όρουτς Ρέις συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες και υποβρύχιο. Μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου βρίσκονται άλλα 17 τουρκικά πολεμικά πλοία.
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και επιφυλακής και είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Σχεδόν το σύνολο του ελληνικού στόλου έχει παραταχθεί από χθες το πρωί στην περιοχή του Αιγαίου. Μονάδες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται σε πλήρη διάταξη σε καίριες θέσεις και εκπέμπουν μηνύματα στο Όρουτς Ρέις για αποχώρηση.
Σήμερα, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Επίσης, θα ενημερώσει αναλυτικά και τους αρχηγούς των κομμάτων.
Μέχρι που θα το φτάσουν οι Τούρκοι;
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αλλά και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Κώστας Υφαντής εκτιμά ότι η Τουρκία «δεν είναι απόλυτα σίγουρη για τις κινήσεις της και συνεπώς δεν θέλει να αποκλείσει όλες τις πιθανότητες διαλόγου. Όλα αυτά βέβαια με τους δικούς της όρους».
«Ο Ερντογάν συνεχίζει να κατοχυρώνει τετελεσμένα, και από ελληνικής πλευράς απαιτείται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα για να μην πέσουμε σε παγίδες. Ωστόσο, κόκκινη γραμμή είναι οι έρευνες από πλευράς Τουρκίας, κάτι που θα σημαίνει παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Στόχος πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση, με αποχώρηση της Τουρκίας», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης ο οποίος χαρακτήρισε ως «κόκκινη γραμμή οποιαδήποτε παραβίαση ή αμφισβήτηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Ο αντιστράτηγος ε.α. συμπλήρωσε πως «τις κόκκινες γραμμές προφανώς τις θέτει η κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει εθνική στρατηγική και κάποιο ανάλογο θεσμικό κείμενο. Αντιθέτως, στις Ένοπλες Δυνάμεις οι κόκκινες γραμμές είναι ξεκάθαρες. Υπάρχουν θεσμικά κείμενα που τις περιγράφουν (τις κόκκινες γραμμές) και ξέρουν σε κάθε περίπτωση και σε κάθε ενέργεια της Τουρκίας τι να κάνουν. Οποιαδήποτε πάντως απόφαση για στρατιωτική εμπλοκή είναι πολιτική», τόνισε.
Σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας, ο κ .Τζούμης είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως σχετίζεται με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. «Η Τουρκία θέλει να οδηγηθούμε σε διαπραγματεύσεις υπό την απειλή χρήσης βίας. Η ανησυχία είναι ότι η έναρξη διαλόγου θα γίνει ακόμη και με ένα θερμό επεισόδιο, και κάτω από την παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα θα οδηγηθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε.
Ο Τούρκος ΥΠΑΜ
Σε απειλητικές δηλώσεις προέβη και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος σε μήνυμά του τόνισε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”».
Μεταξύ άλλων, ο Ακάρ υπογράμμισε ότι «η Τουρκία έχει την αποφασιστικότητα, τη θέληση και την ικανότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στη Γαλάζια Πατρίδα της που περιλαμβάνει και την Κύπρο». Αναλυτικά το μήνυμα του Χουλουσί Ακάρ:
«Το τουρκικό Ναυτικό συνοδεύει και προστατεύει το Oruc Reis κι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων , συμφερόντων της της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει την αποφασιστικότητα, τη θέληση και την ικανότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στη Γαλάζια Πατρίδα της που περιλαμβάνει και την Κύπρο.
Στην ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” και δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στην περιοχή».
Για την έξοδο του Ορούτς Ρέις στο Αιγαίο για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ο τουρκικός τύπος γράφει:
«Η επίθεση της Ανατολικής Μεσογείου» αναφέρει ο τίτλος της Cumhuriyet. Η εφημερίδα κάνει λόγο για ιστορικής σημασίας βήμα στην 100η επέτειο της συνθήκης των Σεβρών. «Το Ορούτς Ρέις στο μέτωπο, η Ελλάδα σε πανικό.
Η Sabah έχει τίτλο: «Δεν μπορούν να μας φυλακίσουν στις θάλασσες μας» και εύχεται «καλή τύχη» στο Ορούτς Ρέις, λέγοντας ότι προκάλεσε πανικό στους Έλληνες και στους Ελληνοκύπριους».
Η Hurriyet γράφει: «Ξύπνησαν με το Ορούτς Ρέις». «Η Ελλάδα η οποία αδιαφόρησε για τις κινήσεις καλής θέλησης της Τουρκίας και συμφώνησε με την Αίγυπτο, τώρα πανικοβλήθηκε όταν ξαφνικά είδε το Ορούτς Ρέις στα ανοιχτά της Κύπρου. Η Μέρκελ είχε ζητήσει να σταματήσουν οι έρευνες ως ένδειξη καλής θέλησης και η Τουρκία είχε σταματήσει. Όμως η Ελλάδα και η Αίγυπτος ξεχείλισαν το ποτήρι και η Άγκυρα πάτησε το κουμπί.», γράφει το άρθρο.
Τέλος, η Yeni Safak γράφει: «Προκάλεσε πανικό η εξάμηνη πορεία του Ορούτς Ρέις 83 εκατομμύρια (σ.σ. εννοεί Τούρκοι) είναι μαζί σου». «Δεν υποχωρούμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Ορούτς Ρέις ξεκίνησε πορεία 6 μηνών. Το Ορούτς Ρέις θα πάει νότια του Καστελόριζου, της Ρόδου, νότια της Κρήτης και ο τελικός του στόχος θα είναι τα σύνορα του μνημονίου Τουρκίας Λιβύης.»