«Η οικονομική ανάπτυξη έρχεται στις χώρες με ισχυρή δημοκρατία», δήλωσε βουλευτής του HDP
Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία έρχεται αντιμέτωπη με «διακυμάνσεις» στις τιμές του συναλλάγματος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Νουρεττίν Τζανικλί (φωτ.), προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί «επιχείρηση γκρεμίσματος» μιας οικονομίας που έχει τέτοιες εξαγωγές και τουρισμό, όπως η Τουρκία. Όπως αναφέρει η εφημερίδα ‘Hürriyet’, σχολιάζοντας την πορεία της οικονομίας ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ δήλωσε πως η Τουρκία σημείωσε ανάπτυξη της τάξεως του 4,5% για το πρώτο τέταρτο του 2020 και αυτό το ποσοστό, συμπλήρωσε, «είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο».
Ο κ. Τζανικλί έκανε λόγο για κάποιους «με ρίζες στο εξωτερικό που εκπροσωπούν το Κεφάλαιο και μάλιστα ίδρυσαν ακόμη και κόμμα για να μπορέσουν να κάνουν τον συνήγορο του Κεφαλαίου», οι οποίοι όπως λέει «ασκούν κριτική στην οικονομική επεκτατική πολιτική και στα χαμηλά επιτόκια. Οι παραπλανητικές τους ‘προφητείες’ δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ», σημείωσε, για να προσθέσει τα εξής: «Η τουρκική οικονομία δεν έρχεται πρώτη φορά αντιμέτωπη με διακυμάνσεις στις τιμές του συναλλάγματος. Κάθε φορά το πλοίο ξεπέρασε την φουρτούνα και έφθασε σε ασφαλή λιμένα. Θα εξασφαλιστεί και αυτή τη φορά η ηρεμία. Δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί, μέσω του συναλλάγματος, επιχείρηση γκρεμίσματος μιας οικονομίας με εξαγωγές $180 δις και 50 εκ. τουρίστες το χρόνο. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το δρόμο μας για μια ανεξάρτητη και ισχυρή Τουρκία υπό την ηγεσία του προέδρου μας που έχει γράψει ιστορία με τις αμέτρητες μεταρρυθμίσεις που φέρουν την υπογραφή του σε κάθε τομέα κατά τα τελευταία 18 έτη». Σύμφωνα με τον ίδιο η «Τουρκία αναπτύχθηκε, έγινε πλουσιότερη, πιο ισχυρή και το βιοτικό επίπεδο ανέβηκε απίστευτα. Η κάθε οικογένεια ας αξιολογήσει τη δική της κατάσταση», είπε καταλήγοντας.
Ωστόσο, ο βουλευτής του Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών – HDP , Γκαρό Παϊλάν, υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία μιας χώρας, εάν η δημοκρατία δεν είναι ισχυρή».
Σχολιάζοντας την κατάσταση της οικονομίας στον διαδικτυακό τηλεοπτικό σταθμό ‘Artı TV’, ο κ. Παϊλάν ανέφερε: «η πρόοδος, κατά τη γνώμη μου, εμφανίζεται σε χώρες στις οποίες οι δημοκρατικοί θεσμοί, οι οικονομικοί θεσμοί, τα πανεπιστήμια και οι ρυθμιστικές Αρχές είναι ισχυρές και δημοκρατικές. Εκεί, δηλαδή, όπου η δημοκρατία η ίδια είναι ισχυρή, διότι στις χώρες αυτές οι πολίτες αισθάνονται περισσότερο ελεύθεροι και ατενίζουν το μέλλον με ασφάλεια. Βεβαίως, ένα τέτοιο πλαίσιο προτιμούν τόσο οι ντόπιοι επενδυτές όσο και οι ξένες αγορές».
Στις χώρες χωρίς ισχυρή δημοκρατία, συμπλήρωσε ο Γκαρό Παϊλάν, «δεν παρατηρείται μόνο φυγή κεφαλαίου αλλά και φυγή καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. […] Η οικονομία μας συρρικνώθηκε. Από το ένα τρις πέσαμε στα $650 δις και από αυτή την άποψη η απώλειες είναι μεγάλες. Μία οικονομία που θα έπρεπε σήμερα να προχωρά με ενάμισι τρις, συρρικνώθηκε κατά το ήμισυ», είπε καταλήγοντας.