KTT: Θ εξασφαλιστεί η σταθερότητα στην οικονομία

KTT: Θ εξασφαλιστεί η σταθερότητα στην οικονομία

*Ο Ερντογάν προσευχήθηκε στην Αγία Σοφία και ανακοίνωσε  δραστηριότητες γεώτρησης

*Έκπληξη για αντίδραση Άγκυρας στην συμφωνία με Ελλάδα από το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου. 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Μηνάς Βασιλειάδης

Σε ‘πυροσβεστική’ ανακοίνωση προχώρησε  η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας , μετά την καθοδική πορεία της λίρας, η οποία έφθασε τις 8,65ΛΤ ανά ευρώ και 7,30ΛΤ ανά δολάριο, τονίζοντας  ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα στην οικονομία και στις τιμές του συναλλάγματος. Η ανακοίνωση της Τράπεζας μεταξύ άλλων αναφέρει: «Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις στις τιμές που διαμορφώνονται στις αγορές. Η Κεντρική Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και να μειώσει στο ελάχιστο την αστάθεια των τιμών, έχοντας πάντοτε υπ’ όψιν τους θεμελιώδεις στόχους της».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και οι τιμές του χρυσού θα ρυθμιστούν στα σωστά επίπεδά τους και πως “η αστάθεια είναι προσωρινή, μετά την πτώση της λίρας σε ιστορικό χαμηλό για δύο ημέρες στη σειρά”.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Αγιά Σοφιά , ο Ερντογάν είπε πως το κύριο πρόβλημα της οικονομίας είναι το ξέσπασμα του κορονοϊού και πρόσθεσε πως οι οικονομίες των χωρών «έκαναν ζιγκ-ζαγκ», λόγω της πανδημίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως το ΑΕΠ της Τουρκίας και άλλοι δείκτες όπως οι πωλήσεις αυτοκινήτων και οικιακών επίπλων και τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος αυξήθηκαν, αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2002.

«Η Τουρκία ανεβαίνει, αλλά υπάρχουν εκείνοι που δεν θέλουν να δουν αυτήν την άνοδο», είπε και πρόσθεσε πως κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να κοροϊδέψει τον κόσμο σε ό,τι αφορά την οικονομία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε  την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο στο Κάιρο.

«Επαναλάβαμε τις δραστηριότητες γεώτρησης και προς τον σκοπό αυτόν έχουμε στείλει εκ νέου το (πλοίο σεισμικών ερευνών) Barbaros Hayrettin σε αποστολή», δήλωσε ο Ερντογάν.  

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την αναστολή των ερευνών της στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες με την Αθήνα.

Ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως συναίνεσε να αναστείλει τις έρευνες έπειτα από αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να «διευκολύνει» τις συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα, αλλά κατηγόρησε την Αθήνα ότι «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της».

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είπε περισσότερα για το θέμα αυτό, όμως η ανακοίνωση γίνεται την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Ο Ερντογάν δήλωσε  πως η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία «δεν έχει καμία αξία» και πρόσθεσε πως η Τουρκία «θα εφαρμόσει με αποφασιστικότητα» τη δική της συμφωνία που σύναψε με τη Λιβύη.

**********************

«Προκαλεί έκπληξη» η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Αιγύπτου-Ελλάδας που καθορίζει μία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε, από το Κάιρο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Άχμεντ Χάφεζ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χάφεζ, στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, δήλωσε πως «προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τέτοιες (σσ. τουρκικές) δηλώσεις και ισχυρισμοί παρουσιάστηκαν από ένα μέρος που αρχικά δεν είχε δει τη συμφωνία και τις λεπτομέρειές της».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας, επισήμανε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την συμφωνία της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post