Στους 154 ανήλθαν οι νεκροί στην Βηρυτό
Η έκρηξησύμβολο της ανικανότητας και της διαφθοράς των αρχών, σύμφωνα με διαδηλωτές.
Ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού ανήλθε σε 154, μετέδωσε σήμερα Παρασκευή το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων NNA, επικαλούμενο τον υπουργό Υγείας του Λιβάνου.
Ο υπουργός Χαμάντ Χάσαν είπε πως ένας στους πέντε από τους περίπου 5.000 ανθρώπους που τραυματίστηκαν στην έκρηξη που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη, χρειάστηκε νοσηλεία και πως 120 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το NNA.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μεταβαίνει αύριο στη Βηρυτό, όπως αναφέρει ο ίδιος με ανάρτησή του στο τουίτερ.
Ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει «ταξιδεύω αύριο στη Βηρυτό για να εκφράσω την αλληλεγγύη της Ευρώπης προς τον λαό του Λιβάνου».
Ο κ. Μισέλ συμπληρώνει «είμαστε σοκαρισμένοι και λυπημένοι, είμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που έχουν πληγεί και θα παρέχουμε βοήθεια» ενώ επισημαίνει ότι θα έχει συναντήσεις «με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, τον Πρόεδρο της Βουλής Ναμπί Μπέρι και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου των Υπουργών Χασάν Ντιάμπ».
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ οι δυνάμεις επιβολής της τάξης του Λιβάνου προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων χθες το βράδυ για να διαλύσουν δεκάδες εξοργισμένους διαδηλωτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις γιγαντιαίες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού την Τρίτη, οι οποίες έχουν μετατραπεί για πολλούς σε σύμβολο της ανικανότητας και της διαφθοράς των αρχών. Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν είχε τονίσει ότι η βοήθεια δεν θα πάει σε διεφθαρμένα χέρια.
Διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών στην περιοχή της πρωτεύουσας του Λιβάνου όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο, σύμφωνα με το λιβανέζικο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων. Υπήρξαν τραυματισμοί στην επέμβαση της αστυνομίας, κατά την ίδια πηγή.
Τα επεισόδια καταγράφηκαν την προπαραμονή της μεγάλης αντικυβερνητικής κινητοποίησης που προβλέπεται να γίνει το Σάββατο στην πρωτεύουσα της χώρας, που παραμένει βυθισμένη σε οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.
Οι εκρήξεις, που προκάλεσε η πυρκαγιά σε αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένοι επί έξι χρόνια 2.700 τόνοι νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 154 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 5.000, χωρίς να λογαριάζονται οι δεκάδες αγνοούμενοι και οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έμειναν άστεγοι.
Οι λιμενικές αρχές, τα τελωνεία, κάποιες από τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι δικαστικές αρχές και η κυβέρνηση γνώριζαν τον κίνδυνο που ήγειρε η αποθήκευση της τεράστιας ποσότητας αυτής χημικού λιπάσματος που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εκρηκτικό στο λιμάνι της Βηρυτού, όμως οι πάντες προτίμησαν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη, να την επιρρίψουν σε κάποιον άλλο. Ήδη συνελήφθησαν 16 άτομα και δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαρισαμοί τους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ