Και στην Κύπρο Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Εταιρεία Παλαιστίνης

Και στην Κύπρο Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Εταιρεία Παλαιστίνης

*ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΑΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ  Γ’ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ

*Με διαβατήριο Κύπρου ο Ρώσος πρόεδρος του κυπριακού παραρτήματος της Εταιρείας

Του Α. Βικέτου

 

Η πρεσβεία της Δημοκρατίας στην Μόσχα προωθεί με το Κυπριακό Παράρτημα της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας Παλαιστίνης (ΙPPO- ΟΑΕΠ)  τον εορτασμό της 60ης επετείου της σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το θέμα αυτό συζήτησε στις  28 Ιουλίου, ο επικεφαλής του Κυπριακού παραρτήματος, Λεονίντ Μπουλάνοβ με τον Κύπριο πρέσβη στην Μόσχα , Ανδρέα Ζήνωνος.

 

Ο Λεονίντ Μπουλάνοβ (μέσο) , ο Κύπριος πρέσβης (δ) και ο γενικός πρόξενος (α)

Ο Μπουλανόβ είναι πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ταυτόχρονα και της Κύπρου, της οποίας κατέχει διαβατήριο. Στη συνάντηση συμμετείχαν  ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμμούτης, και η γραμματέας του Κυπριακού παραρτήματος της ΟΑΕΠ, Νέλια Πλεσακόβα.

Η Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Εταιρεία Παλαιστίνης δεν είναι κάτι νέο. Ιδρύθηκε στις 8 Μαΐου 1882 από τον Βασίλι Χιτρόβο, κατόπιν σχετικής εγκρίσεως του Τσάρου Αλεξάνδρου Γ’ της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το καταστατικό της, στόχος της Εταιρείας ήταν η διατήρηση, η υπεράσπιση και η επέκταση των ιστορικών, πνευματικών και πολιτισμικών δεσμών μεταξύ των λαών και των οργανώσεων, που ευρίσκονταν επί των εδαφών της ευρύτερης περιοχής. Η Εταιρεία ασχολείται με την διευκόλυνση του προσκυνήματος των Ορθοδόξων στους Αγίους Τόπους, όχι μόνον στις βιβλικές τοποθεσίες, αλλά και στις διαδρομές των Αποστόλων ανά τη Μεσόγειο.

Η Εταιρεία ήταν πίσω από την  παραίτηση (1898)  του Πατριάρχη Αντιοχείας , Σπυρίδωνα, ο οποίος με καταγωγή από το χωριό  Άγιος Νικόλαος της Επαρχίας Πάφου,  έμελλε να είναι ο τελευταίος ελληνορθόδοξος Πατριάρχης.

Το 1918 μετονομάστηκε σε Ρωσική Εταιρεία Παλαιστίνης, η οποία εξαρτιόταν από την Ακαδημία των Επιστημών της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ρωσίας.

Στις 14 Οκτωβρίου 2016, ιδρύθηκε  το ελληνικό παράρτημα της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας Παλαιστίνης, σε τελετή υπό την παρουσία του προέδρου της και πρώην πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Βαντίμοβιτς Στεπάσιν. Πρόκειται για στενό φίλο του Πούτιν, ο οποίος  διετέλεσε  αρχηγός της FSK, των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Γύρω από την Εταιρεία υπάρχουν πρόσωπα με ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει δηλώσει πως σκοπός της Εταιρείας  είναι η διασφάλιση των ρωσικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή και η χρήση της ως ένα ακόμη «μέσο διπλωματίας». Ο ίδιος επεσήμανε  επισημαίνει πως η δράση της ΟΑΕΠ  δεν περιορίζεται μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου.  

 

Στην Κύπρο το παράρτημα πρέπει να ιδρύθηκε, μετά από αυτό στην Ελλάδα. Πέρσι τον Οκτώβριο ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Συλλούρης, έκανε στην Μητρόπολη Ταμασού τα αποκαλυπτήρια πλάκας με την ευκαιρία της αναβίωσης των θρησκευτικών περιηγήσεων «Ρωσία-Κύπρος-Ιεροσόλυμα». Παρών ήταν και ο Σεργκέι  Στεπάσιν.

Για την συνάντηση στην πρεσβεία της Δημοκρατίας στην Μόσχα, η οποία δεν ανακοινώθηκε , στείλαμε στο ΥΠΕΞ και αναμένουμε απαντήσεις στο ακόλουθο ερωτηματολόγιο:

-Γνώριζε από πριν ή έχει ενημερωθεί  εκ των υστέρων το ΥΠΕΞ για την συνάντηση;

-Έχει βάση ότι  προγραμματίζεται  από κοινού με το Κυπριακό παράρτημα  της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας Παλαιστίνης και με ποιο σκεπτικό   εορτασμός της 60ης επετείου της σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας;

 

– Είναι σε γνώση του ΥΠΕΞ ότι  η Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Εταιρεία Παλαιστίνης ιδρύθηκε στις 8 Μαΐου 1882 από τον Βασίλι Χιτρόβο, κατόπιν σχετικής εγκρίσεως του Τσάρου Αλεξάνδρου Γ’ της Ρωσίας και γύρω της  υπάρχουν πρόσωπα με ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα;

-Ποιος ο στόχος του κυπριακού παραρτήματος της ΟΑΕΠ;

-Αληθεύει ότι ο κ. Λεονίντ Μπουλάνοβ έχει και κυπριακή υπηκοότητα; Αν ναι, για ποιο λόγο του παραχωρήθηκε;

-Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι στην φωτογραφία ο κ. Μπουλάνοβ είναι στο μέσο αντί του Κύπριου πρέσβη; Αυτό συνάδει με το διπλωματικό πρωτόκολλο;

ΛΕΖΑΝΤΑ: Ο Λεονίντ Μπουλάνοβ (μέσο) , ο Κύπριος πρέσβης (δ) και ο γενικός πρόξενος (α)

 

Share this post