Οι πρώτες εικόνες από τις επισκέψεις στην Σουμελά

Οι πρώτες εικόνες από τις επισκέψεις στην Σουμελά

Πολλοί επισκέπτες άρχισαν να προσέρχονται στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια εργασιών αναστήλωσης και ανακαίνισης. Η προσέλευση των επισκεπτών , ειδικά στις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού, επιβεβαιώνει ότι η Μονή  είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Τουρκίας στο νομό Τραπεζούντας.

Ο ακριβής χρόνος ίδρυσης της μονής της Παναγίας Σουμελά δεν είναι γνωστός. Κατά μία άποψη, που συνοδεύεται και από στοιχεία παράδοσης, η μονή ιδρύθηκε τα τέλη του 4ου αιώνα.  Ιδρυτές θεωρούνται δύο καλόγεροι από την Αθήνα, ο Βαρνάβας και ο Σωφρόνιος, που πήγαν στον Πόντο παρακινημένοι από ένα όνειρο που είδαν.

Η Μονή έκλεισε το 2015, αλλά τα σχέδια αποκατάστασης ξεκίνησαν να υλοποιούνται τον Φεβρουάριο του 2016. Οι εργασίες αποκατάστασης γίνονταν αργά,  λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, και φέτος, λόγω των μέτρων για την καταπολέμηση της επιδημίας κορονοϊού.

Στο ρεπορτάζ του πρακτορείου ‘Doğan’ οι ερωτηθέντες δηλώνουν ευτυχισμένοι για τη λήξη —μετά από 5 έτη— των ανακαινιστικών έργων, εκτιμούν ότι το άνοιγμα του χώρου «θα ωφελήσει το έθνος και την πατρίδα».

«Ήλπιζα ότι θα ανοίξει και θα έρθω να το δω, είναι ένα θαυμάσιο μέρος το οποίο πρέπει κανείς να δει, ευχαριστούμε τον Πρόεδρό μας, που μας παρέδωσε έναν τέτοιον ιστορικό χώρο, ένα έργο τέχνης», λέει ένας

Άνδρας που πωλεί σουβενίρ ανέφερε ότι ο κόσμος ξεκίνησε να επισκέπτεται την περιοχή παρά την πανδημία, τηρώντας τα μέτρα κατά της διασποράς του ιού και έτσι ο χώρος ‘αναζωογονήθηκε’.

Share this post