“Φούσκα” η συζήτηση για την λίστα Γιωρκάτζη
Σε «φούσκα» τείνει να εξελιχθεί η συζήτηση για την περιβόητη λίστα Γιωρκάτζη, η οποία περιλαμβάνει τα προβληματικά δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων.
Η χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας δεν ήρθε να προσθέσει κάτι καινούριο αλλά αντίθετα περιπλέκει τα πράγματα σε σχέση με το πως θα εξελιχθεί η διαδικασία και ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Με 23 ψήφους υπέρ, πέντε εναντίον και τρεις αποχές η ολομέλεια της Βουλής στη χθεσινή συνεδρίαση αποδέχτηκε την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της απόφασης για δημοσιοποίηση αυτούσιας της λίστας Γιωρκάτζη με τα προβληματικά δάνεια των ΠΕΠ.
Με την αποδοχή της αναπομπής, η ολομέλεια αποδέχεται τη θέση ότι η απόφαση δεν υπέχει θέση νόμου και ότι αποτελεί πολιτική απόφαση. Της ψηφοφορίας προηγήθηκε και ακολούθησε μακρά συζήτηση αναφορικά με τη δημοσιοποίηση της λίστας ως έχει, σήμερα.
Η συζήτηση έγινε και ενόψει της άρνησης του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη να δημοσιοποιήσει τη λίστα ονομάτων και δήλωσε ότι αρνείται να παρανομήσει μετά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και τη θέση της Επιτρόπου Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ο κ. Συλλούρης πρότεινε όπως η ad hoc Eπιτροπή συνεδριάσει τη Δευτέρα για να αποφασίσει πως θα χειριστεί τη λίστα.
Στο μεταξύ σημείωσε ότι ο ίδιος θα απουσιάζει από τη συνεδρίαση παραδίδοντας τη λίστα στον προεδρεύον της επιτροπής για τους χειρισμούς της, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το άτομο αυτό. Η συζήτηση μετά την αποδοχή της αναπομπής κατέληξε ότι η δημοσιοποίηση της λίστας θα συζητηθεί πλέον είτε από τη σύσκεψη Αρχηγών, ή την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, είτε την Αd Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν από τις συνεδριάσεις της ad hoc Eπιτροπής, το ζήτημα απασχόλησε αριθμό συσκέψεων του Προέδρου και των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων της Βουλής που πραγματοποιήθηκαν την 1η, στις 3 και 8 Ιουλίου 2020, ενώ στις 17 Ιουλίου 2020 για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρία της Ad Hoc Επιτροπής και της σύσκεψης του Προέδρου και των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων της Βουλής. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ανέφερε ότι επιβάλλεται να δημοσιοποιηθεί η λίστα, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και διερωτήθηκε ποιο είναι το πρόβλημα. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του δεν αποδέχθηκε την αναπομπή επειδή δεν πείσθηκε από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Πρόσθεσε ότι αφού η αναπομπή έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία της Ολομέλειας, πρέπει να συνταχθεί νέα απόφαση.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είπε ότι έγινε αποδεχτή η αναπομπή από τον ΔΗΣΥ και ως εκ τούτου δεν υπάρχει τίποτε προς συζήτηση. Η Βουλή δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό καθώς το κύρος της πήγε κάτω από το μηδέν, πρόσθεσε. «Να κάνουμε αυτά που λέει ο Γενικός Εισαγγελέας, δεν χάθηκε ο κόσμος αν δημοσιοποιηθεί σε δύο εβδομάδες», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε ότι με την αποδοχή της αναπομπής δεν ακυρώθηκε η απόφαση της Βουλής αλλά υφίσταται και μπορεί η Βουλή να υλοποιήσει τις εισηγήσεις του Γενικού Εισαγγελέα, να επικαιροποιηθεί η λίστα και να δημοσιοποιηθεί. Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας αναφερόμενος στη συζήτηση για να δημοσιοποιηθεί η λίστα ως έχει ή να μη δημοσιοποιηθεί, είπε ότι μοιάζει με το παιγνίδι ποιος θα δέσει το κουδούνι στην ουρά του γάτου.
Οι όροι εντολής της Ad Hoc για τα δάνεια των ΠΕΠ
Oι νέοι όροι εντολής της συσταθείσας Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση θεμάτων που αφορούν σε δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων ψηφίστηκαν χθες από την Ολομέλεια της Βουλής και σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η τροποποίηση που κατέθεσε ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.
Η Επιτροπή θα εξετάσει ζητήματα προνομιακής και/ή χαριστικής μεταχείρισης της οποίας ενδεχομένως να έχουν τύχει Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ) από το τραπεζικό σύστημα. Η Επιτροπή θα εξετάσει κατά προτεραιότητα περιπτώσεις ΠΕΠ, ήτοι πρώην και νυν Βουλευτών, υπουργών, και οποιωνδήποτε άλλων αξιωματούχων εμπίπτουν στον ορισμό του όρου «Πολιτικά Εκτεθειμένο Πρόσωπο», υπό την έννοια του ότι εμπλέκονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στη σφαίρα της δημόσιας ζωής και/ή τους έχει ανατεθεί η άσκηση δημόσιας εξουσίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλα χαριστικά δάνεια πιθανόν να συνδέονται με ΠΕΠ.
Η Επιτροπή θα εξετάσει επίσης ζητήματα που προκύπτουν από τη λεγόμενη «Λίστα Γιωρκάτζη» (εφεξής καλουμένη «λίστα»). Η εξέταση της λίστας θα επικεντρωθεί στη μεθοδολογία καταχώρισης των περιληφθέντων σε αυτήν προσώπων, όπως και στην ακολουθηθείσα διαδικασία χαρακτηρισμού των αντίστοιχων δανείων ως «μη εξυπηρετούμενων», καθώς και σε ειδικότερα ζητήματα, όπως λ.χ. τους όρους παραχώρησης ενυπόθηκων δανείων σε ΠΕΠ. Η Επιτροπή θα εξετάσει, επίσης, τους λόγους για τους οποίους άλλες περιπτώσεις ΠΕΠ που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή είναι εγγυητές σε τέτοια δάνεια δεν έχουν περιληφθεί στη λίστα και θα ζητήσει από τα κρατικά αρμόδια θεσμικά όργανα να προχωρήσουν σε διερεύνηση του τρόπου διαμόρφωσης και σύνταξης της λίστας.
ΠΗΓΗ “Ο Φιλελεύθερος”