Δύο δίδυμα αδέρφια μεταξύ των 13 πρώτων στις Παγκύπριες Εξετάσεις
Ανακοινώθηκαν σήμερα τα αποτελέσματα των Παγκυπρίων Εξετάσεων 2020 και οι υποψήφιοι που έχουν εξασφαλίσει θέση στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και στις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας.
Ανάμεσά τους και 13 υποψήφιοι, που παρόλη την ιδιαιτερότητα της φετινής διαδικασίας, εξασφάλισαν Βαθμό Πρόσβασης «20» και φυσικά έκαναν περήφανους τους γονείς τους και άξιους τους κόπους και τον μόχθο τους.
Μεταξύ των 13 και δύο δίδυμα αδέρφια, ο Μάριος Σκίτσας και η Ειρήνη Σκίτσα, που εξασφάλισαν θέση στην Ιατρική Σχολή και στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου αντίστοιχα.
Ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, συγχάρηκε ιδιαίτερα τους μαθητές και τις μαθήτριες που έχουν επιτύχει στις εξετάσεις και εκείνους που θα εξασφαλίσουν θέση σε ανώτατα ή ανώτερα ιδρύματα.
Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας αναφέρει:” Στις φετινές Παγκύπριες Εξετάσεις υπέβαλαν αρχικά αίτηση συμμετοχής, 7351 υποψήφιοι. Από αυτούς 5318 διεκδικούν πρόσβαση στη Δημόσια Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση της Κύπρου και Ελλάδας. Με τη σημερινή Κατανομή διατίθενται 2809 θέσεις, από τις οποίες 1757 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, 870 στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 94 στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου και 88 στις Στρατιωτικές Σχολές Ελλάδας. Στους πιο πάνω αριθμούς θέσεων συμπεριλαμβάνονται και οι υπεράριθμες θέσεις που έχουν προσφερθεί στους αποφοίτους Τεχνικών Σχολών και Εσπερινών Σχολείων.
H Θεματοθέτηση των Παγκύπριων Εξετάσεων του 2020 έγινε σύμφωνα με το ισχύον σύστημα. Οι Επιτροπές Θεματοθέτησης συνήλθαν 24 ώρες πριν από κάθε εξέταση, στο Κέντρο Θεματοθέτησης, για τον καταρτισμό των εξεταστικών δοκιμίων. Στο Κέντρο Θεματοθέτησης έγινε επίσης και ο πολλαπλασιασμός των εξεταστικών δοκιμίων, η τοποθέτησή τους σε Φακέλους Ασφαλείας ανά αίθουσα, για κάθε Εξεταστικό Κέντρο, σε κάθε Επαρχία. Η όλη διαδικασία εποπτεύθηκε από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εξετάσεων και τους Προέδρους των Ομάδων Θεματοθέτησης, κάτω από συνθήκες απόλυτης εχεμύθειας, κατά τρόπο που διασφαλίστηκε το αδιάβλητο.
Στις εξετάσεις συμμετείχαν 7.295 υποψήφιοι και παρελήφθησαν 34.278 τετράδια απαντήσεων για 53 συνολικά μαθήματα πρόσβασης-απόλυσης. Εν ολίγοις διορθώθηκαν 34.278 γραπτά. Τα δοκίμια αυτά βαθμολογήθηκαν σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής Νομοθεσίας. Για τη βαθμολόγηση εργάστηκαν 394 εκπαιδευτικοί. Κάθε τετράδιο απαντήσεων, που παρέμενε ανώνυμο, βαθμολογήθηκε από δυο διορθωτές. Σε περίπτωση που μεταξύ των δυο βαθμολογιών υπήρχε απόκλιση μεγαλύτερη από 10% της συνολικής βαθμολογίας του μαθήματος, έγινε αναβαθμολόγηση από τρίτο βαθμολογητή. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν υπάρχει περίπτωση επανεξέτασης ή άλλης αναβαθμολόγησης. Ο συνολικός έλεγχος των βαθμολογιών και των σχετικών αθροισμάτων γίνεται από ειδικό λογισμικό της Υπηρεσίας Εξετάσεων που δεν αφήνει περιθώριο σφάλματος”.
*Αναλυτικά τα αποτελέσματα στον σύνδεσμο:
www.moec.gov.cy
ΦΩΤΟ: Χρ. Αβρααμίδης