Έφυγε για το ταξίδι στην αιωνιότητα ο Παπαλάζαρος
Πλήρης ημερών, σε ηλικία 92 ετών, έφυγε για το μεγάλο ταξίδι στην αιωνιότητα ο Παπαλάζαρος Νεοφύτου, υπόδειγμα κληρικού και αγωνιστή της Δημοκρατίας. Υπήρξε πατέρας εννέα παιδιών, εκ των οποίων τα δύο θυσιάστηκαν για την Κύπρο στο πραξικόπημα και στην εισβολή.
Την εκδημία του ανακοίνωσαν τα παιδιά του Κυριάκος, κοινοτάρχης των Χολετριών , και Μαρία Παπαλαζάρου-Φράγκου, δημοσιογράφος στην “Χαραυγή”, με το ακόλουθο σημείωμα: «Ράσο ακηλίδωτο. Όνομα ακέραιο. Μνήμη αγαθή. Αυτή την κληρονομιά μας αφήνεις ακριβέ μας πατέρα. Παπαλάζαρε μας στο καλό.Σε περιμένει η πολυαγαπημένη παπαδιά μας, σε καρτερούν ο Κυριάκος μας και ο Σωτήρης μας που τόσο σε στερήθηκαν και τους στερήθηκες. Στο καλό αγαπημένε μας πατέρα».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , Νίκος Αναστασιάδης , εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Ιερέα Παπαλαζάρου Νεοφύτου και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. «Ο Παπαλάζαρος, πατέρας δύο ηρώων προάσπισης της Δημοκρατίας, υπήρξε μία εμβληματική μορφή στη σύγχρονη ιστορία μας. Ένας άνθρωπος που στο πρόσωπό του εκφραζόταν το δράμα της πατρίδας μας. Το κουράγιο και η πίστη του στους ανθρώπους και στο δίκαιο δεν έλειψε ποτέ» σημειώνει.
Η Πολιτεία, ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης της προσφοράς της οικογένειας του Παπαλαζάρου στους αγώνες για προάσπιση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας του τόπου, αποφάσισε η κηδεία του εκλιπόντα να τελεστεί δημοσία δαπάνη.
Το ΑΚΕΛ αποχαιρετά τον Παπαλάζαρο και εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά και όλους τους συγγενείς του. Σύσσωμη η ηγεσία του Κόμματος θα παρευρεθεί στην κηδεία του Παπαλάζαρου και ο ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής, Άντρος Κυπριανού, θα εκφωνήσει επικήδειο.
«Ο Παπαλάζαρος προσωποποίησε το δράμα της κυπριακής τραγωδίας, τον πόνο του λαού μας από την προδοσία του δίδυμου εγκλήματος. Έγινε ζωντανή και διαρκής υπενθύμιση του αδικαίωτου αιτήματος να τιμωρηθούν οι ένοχοι της προδοσίας του 1974. Αντιστάθηκε στην παραχάραξη της κυπριακής Ιστορίας και στην αποενοχοποίηση του πραξικοπήματος, καλώντας τους ένοχους να μετανοήσουν. Τίμησε την ιεροσύνη και τα ράσα του, με τη στάση ζωής, το ήθος, την πραότητά του. Ως ιερέας και ως αγωνιστής της κυπριακής Αριστεράς, ο Παπαλάζαρος ένωσε στο λόγο, στη ζωή και στη σκέψη του τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας, της αλληλεγγύης και της αγάπης για τον άνθρωπο» σημειώνεται.
«Ο Παπαλάζαρος ήταν μια ταπεινή προσωπικότητα που δεν αναζήτησε ποτέ τον έπαινο και την αναγνώριση για την προσφορά του ίδιου και της οικογένειας του στους αγώνες για προάσπιση της Δημοκρατίας» αναφέρει σε συλλυπητήρια ανακοίνωση ο Δημοκρατικός Συναγερμός. «Για τη μεγάλη του παρακαταθήκη στον τόπο μας, για το παράδειγμά του ως άνθρωπος και ιερωμένος αλλά και για τη ζωή του που συμβάδισε με όλα τα δεινά και τις κακουχίες της πατρίδας, λίγα μόνο λόγια δεν είναι αρκετά ως περιγραφή. Ο έντιμος βίος του τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης κι αυτό περιγράφει το σημαντικό της προσφοράς που αφήνει πίσω του» προστίθεται.
Το ΔΗΚΟ αποχαιρετά «έναν σπουδαίο και ξεχωριστό ήρωα της Κύπρου. Τον Παπαλάζαρο της Αντίστασης και του αγώνα για την προάσπιση της Δημοκρατίας και την Ελευθερία». Σημειώνει ότι «έφυγε» από τη ζωή αλλά αφήνει πίσω του πολύτιμη και πλούσια παρακαταθήκη: το αγωνιστικό του πνεύμα και την ακούραστη ανιδιοτελή του προσφορά.
«Από το Πάνθεον των Αθανάτων, ενισχύει την πίστη μας και φωτίζει το μονοπάτι που οδηγεί στη δικαίωση και την ελευθερία της μαρτυρικής μας πατρίδας» αναφέρει η συλλυπητήρια ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.
«Μια από τις εμβληματικότερες μορφές του νησιού μας» χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα το Κίνημα Οικολόγων. «Ακόμα και όταν έχασε τα παιδιά του – τον Σωτήρη και Κυριάκο Παπαλαζάρου – από τα πυρά μελών της ΕΟΚΑ Β’ και από τους Τούρκους, ο Παπαλάζαρος στεκόταν αγέρωχος και πάντα ταπεινός, ένα φωτεινό παράδειγμα υπερασπιστή της ελευθερίας και των δημοκρατικών αξιών. Αντιστάθηκε κατά του πραξικοπήματος το 1974 ενώ βρέθηκε και ο ίδιος αντιμέτωπος με την κάννη των όπλων των μελών της ΕΟΚΑ Β’. Ένας άνθρωπος σύμβολο με όλους όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, να έχουν να εξιστορούν μια ιστορία γι’ αυτόν και να κρατούν τα λόγια και τις συμβουλές του για πάντα μέσα τους σαν Ευαγγέλιο».
«Η ζωή του Παπαλάζαρου και τα δεινά που έζησε είναι συνυφασμένα με την σύγχρονη κυπριακή ιστορία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της και η ΕΔΕΚ. «Το θυσιαστήριο των παιδιών του και ο αγώνας του υπέρ της Δημοκρατίας και κατά του φασισμού θα θυμίζουν πάντα το χρέος μας απέναντι σε όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τη Δημοκρατία: συνέχιση του αγώνα μέχρι την ευόδωση των στόχων τους».
Η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει θλίψη για τον θάνατο του Παπαλάζαρου και σημειώνει ότι αποτέλεσε και θ’ αποτελεί φάρο αντίστασης, απελευθέρωσης και δημοκρατίας.«Ο άδικος χαμός δύο του παιδιών που θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας αλλά και το σθένος για αγώνα απελευθέρωσης που επεδείκνυε σ’ όλη του τη ζωή, αποτελεί ζωντανή εικόνα της κυπριακής τραγωδίας», προστίθεται.
Ο Παπαλάζαρος Νεοφύτου γεννήθηκε στα Χολέτρια Πάφου, στις 23 Οκτωβρίου 1928. Φοίτησε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο δημοτικό σχολείο του χωριού του μέχρι την δ’ τάξη και συμπλήρωσε τη μόρφωση του από εκκλησιαστικά βιβλία, καθώς και από τις εφημερίδες της Αριστεράς της εποχής.
Σημαντικός σταθμός της ζωής του, ήταν η κατάταξη του ως εθελοντής στον Αγγλικό στρατό, από όπου αποστρατεύτηκε το 1949. Η περίοδος αυτή τον έφερε κοντά στις ιδέες της Αριστεράς, την οποία υπηρέτησε μέχρι το τέλος της ζωής του, αγωνιζόμενος για την ευημερία και την πρόοδο της μικρής κοινότητας του αλλά και της Κύπρου γενικότερα.
Την 1η Νοεμβρίου 1965 χειροτονήθηκε ιερέας στη γενέτειρα του Χολέτρια και υπηρέτησε την ιεροσύνη και τις αξίες της Αγάπης, της Δικαιοσύνης και της Αλληλεγγύης μέχρι το τέλος της ζωής του.
Το 1952 νυμφεύθηκε την Αγαθονίκη Κυριάκου με την οποία απέκτησαν εννέα παιδιά. Δύο γιοι τους, ο Κυριάκος και Σωτήρης, θυσιάστηκαν, ο πρώτος υπερασπιζόμενος τη Δημοκρατία και τη Νομιμότητα και ο δεύτερος την Ελευθερία και Ανεξαρτησία της Κύπρου.
Ο Παπαλάζαρος Νεοφύτου συμμετείχε στην Αντίσταση κατά του πραξικοπήματος, υπερασπιζόμενος τις νόμιμες δυνάμεις του τόπου, ενώ κατά την προ πραξικοπηματική περίοδο υπήρξε και ο ίδιος στόχος της ΕΟΚΑ Β’.
Ευτύχησε να δει τα παιδιά του αποκατεστημένα, χάρηκε εγγόνια και δισέγγονα. Ο γιος του Νεόφυτος είναι δήμαρχος στο Γέρι και ο γιος του Κυριάκος κοινοτάρχης στα Χολέτρια.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ