Συνέντευξη Σταύρου Μαλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέντευξη Σταύρου Μαλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η υποψηφιότητά μου είναι η μόνη επιλογή για όσους πιστεύουν στην ανάγκη λύσης αρχών στο Κυπριακό, το συντομότερο δυνατόν». 

 

24/01/2018
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου
Λευκωσία, Cyprus

«Οι πολίτες της ευρύτερης κεντροαριστεράς, του κέντρου ακόμα και της κεντροδεξιάς συστρατεύονται μαζί μας σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία με στόχο την επανένωση της Κύπρου, την ανανέωση της πολιτικής ζωής και τον επανασχεδιασμό του αναπτυξιακού μοντέλου του τόπου μας» δηλώνει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σταύρος Μαλάς του οποίου την υποψηφιότητα για τις Προεδρικές εκλογές στηρίζει το ΑΚΕΛ. Ο ίδιος θεωρεί ότι «δεν είναι μειονέκτημα, αλλά πλεονέκτημα» το γεγονός ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, όπως λέει στο Πρακτορείο ο κ. Μαλάς, στο πλαίσιο των συνεντεύξεων που παίρνει το ΑΠΕ/ΜΠΕ από τους υποψηφίους.
Ο κ. Μαλάς, ο οποίος είναι ο ιδρυτής ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, διετέλεσε υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια από το 2011 έως το 2013. Τότε διεκδίκησε τις Προεδρικές εκλογές και πάλι με την στήριξη του ΑΚΕΛ. Στον πρώτο γύρο εξασφάλισε 26,91% και πέρασε στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος με 57,48% έναντι 42,52% του κ. Μαλά.
Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σταύρος Μαλάς δηλώνει ότι η υποψηφιότητά του είναι «η μόνη επιλογή για όσους πιστεύουν στην ανάγκη λύσης αρχών στο Κυπριακό, το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να αναχαιτιστεί η οριστική διχοτόμηση της Κύπρου». Επίσης, τονίζει ότι, εφόσον εκλεγεί, θα εργαστεί για λύση του Κυπριακού, η οποία θα προνοεί «την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, από την πρώτη μέρα της λύσης, την αποχώρηση όλου του τουρκικού κατοχικού στρατού μέσα σε συγκεκριμένο και σύντομο χρονοδιάγραμμα, καθώς και την αποχώρηση και των τουρκικών και ελληνικών αποσπασμάτων που προνοεί η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960 μέσα σε προσδιορισμένη προθεσμία».
Αποκλείει κατηγορηματικά την διαπραγμάτευση λύσης «δύο κρατών» και εκτιμά πως οι περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι «η ομοσπονδία αποτελεί ένα λογικό και έντιμο συμβιβασμό που κρατά ενωμένη την πατρίδα μας, τοn λαό, την οικονομία, το έδαφος, τους θεσμούς και την κοινωνία».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υποψηφίου προέδρου Σταύρου Μαλά στον Αριστείδη Βικέτο για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ: Γιατί αποδεχθήκατε να είστε υποψήφιος, αφού η πρώτη επιλογή του ΑΚΕΛ ήταν άλλη; Θελήσατε να βγάλετε το κόμμα από ένα αδιέξοδο; Δεν θα έπρεπε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και της Αριστεράς να κατέλθει στις εκλογές με υποψήφιο τον γενικό του γραμματέα;
Απ: Όλα αυτά τα ερωτήματα έχουν απαντηθεί εδώ και καιρό. Την απάντηση τη δίνει ο ίδιος ο κόσμος της Αριστεράς -μέλη, φίλοι, ηγεσία- που αγκαλιάζει την υποψηφιότητα μου και καταγράφει τον υψηλότερο βαθμό συσπείρωσης, από όλους τους πολιτικούς χώρους. Την απάντηση τη δίνουν και οι πολίτες της ευρύτερης κεντροαριστεράς, του κέντρου ακόμα και της κεντροδεξιάς που συστρατεύονται μαζί μας σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία που στόχο έχει την επανένωση της Κύπρου, την ανανέωση της πολιτικής ζωής και τον επανασχεδιασμό του αναπτυξιακού μοντέλου του τόπου μας.
Ερ: Ως υποψήφιος ασκείτε έντονη κριτική στους κ.κ. Αναστασιάδη και Παπαδόπουλο, αλλά για μία πενταετία, η οποία ήταν κρίσιμη για το Κυπριακό και την οικονομία, είσαστε απών από την πολιτική ζωή του τόπου. Δεν θεωρείτε ότι αυτό είναι αρνητικό στοιχείο στην υποψηφιότητά σας;
Απ: Δεν ασπάζομαι τη θέση ότι για να είσαι ενεργός πολίτης πρέπει αναγκαστικά να είσαι ενταγμένος σε κόμματα ή να είσαι καθημερινά στα κανάλια. Πιστεύω ότι η εποχή ζητά διαφορετικού τύπου ηγεσία και διακυβέρνηση. Η εποχή, αλλά και η κοινωνία, ζητά ανθρώπους χωρίς εξαρτήσεις και βαρίδια, με σύγχρονο πνεύμα, αυτοδημιούργητους, βγαλμένους από την πραγματική ζωή, οι οποίοι να γνωρίζουν τις προκλήσεις της εποχής μας, επειδή ζουν μέσα στην ίδια την κοινωνία και όχι να ενημερώνονται για αυτές από τα σημειώματα των επικοινωνιολόγων.
Άλλωστε, όσοι δεν είμαστε και δεν θέλουμε να γίνουμε επαγγελματίες πολιτικοί, έπρεπε και πρέπει να εργαζόμαστε στο επάγγελμα και την επιστήμη μας για να ζήσουμε την οικογένεια μας. Αυτά τα χρόνια, λοιπόν, πρώτα και κύρια εργαζόμουν στο επάγγελμα και στην επιστήμη μου και ζούσα -θα μπορούσα να πω- όπως κάθε άλλη μέση οικογένεια της Κύπρου. Για αυτό, νιώθω ότι αντιλαμβάνομαι πολύ καλύτερα τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία και στην πραγματική κοινωνία. Πιστεύω ότι αυτή η διαφορά μου από τους άλλους υποψήφιους που είναι όλοι επαγγελματίες πολιτικοί, δεν είναι μειονέκτημα αλλά πλεονέκτημα. Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, των νέων μας, των επιστημόνων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και για αυτό έχω προτάξει ένα ρεαλιστικό Πρόγραμμα Διακυβέρνησης που απαντά σε αυτά.

Ερ: Πώς εκτιμάτε την πολιτική κατάσταση στα κατεχόμενα μετά την εκλογική διαδικασία της 7ης Ιανουαρίου;
Απ: Η κατάσταση στα κατεχόμενα υπενθυμίζει ότι ο χρόνος εργάζεται εναντίον μας και υπέρ της διχοτόμησης και του εποικισμού. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη «βουλή» προκαλεί σίγουρα προβληματισμό. Η συρρίκνωση των δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της λύσης, δυσκολεύει τις προσπάθειες για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Είναι αδιαμφισβήτητο βέβαια ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι καθοριστικός για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Εντούτοις, έχει και η τουρκοκυπριακή κοινότητα ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσει.
Και πρέπει να στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στις δυνάμεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας που τάσσονται υπέρ της επανένωσης και της λύσης, που αγωνίζονται με θάρρος και τόλμη για ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία. Δράττομαι της ευκαιρίας να στείλω ένα μήνυμα στήριξης προς τον αγώνα που δίνει η εφημερίδα «Afrika» και ο εκδότης της Σενέρ Λεβέντ. Είναι και αυτό μια απτή απόδειξη ότι υπάρχουν δυνάμεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, με τις οποίες πρέπει να συναντηθούμε, να συνεννοηθούμε και να εργαστούμε από κοινού για το κοινό μας μέλλον στην κοινή μας πατρίδα.
Ερ: H τελευταία δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού TVONE έδειξε ότι με την λύση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) συμφωνεί το 69% των ψηφοφόρων σας και το 62% των ψηφοφόρων του προέδρου Αναστασιάδη. Ποιο το σχόλιο σας;
Απ: Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η λύση της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού θα επιτευχθεί με τη μετεξέλιξη της πολιτειακής δομής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων. Αυτό έχει αποδεχθεί η ελληνοκυπριακή ηγεσία από το 1977 και εντεύθεν, έχει επιβεβαιωθεί από όλους τους προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει υιοθετηθεί σε ομόφωνες θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου και επίσης έχει υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ και την ΕΕ. Αυτή είναι και η λύση που αποδέχονται οι πιο προοδευτικές δυνάμεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Τυχόν εγκατάλειψη της, θα έδινε την καλύτερη ευκαιρία στην Τουρκία να θέσει στη διεθνή κοινότητα την αξίωση της για συνομοσπονδία και διχοτόμηση. Κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να το αντιληφθεί αυτό.
Αν ορισμένοι σταματήσουν να μπαίνουν στον πειρασμό -για ψηφοθηρικούς λόγους- να δαιμονοποιούν και να διαστρεβλώνουν το πραγματικό περιεχόμενο της ΔΔΟ, τότε τα ποσοστά αποδοχής της θα ήταν ακόμα μεγαλύτερα. Πλέον, οι πολίτες θέλουν αλήθειες και καθαρές κουβέντες. Για αυτό, οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι η ομοσπονδία αποτελεί ένα λογικό και έντιμο συμβιβασμό, που κρατά ενωμένη την πατρίδα μας, το λαό, την οικονομία, το έδαφος, τους θεσμούς και την κοινωνία.
Ερ: Αν εκλεγείτε, τι διαφορετικό θα προσδώσετε στη φιλοσοφία των διαπραγματεύσεων, αλλά και στην γενικότερη φιλοσοφία της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό;
Απ: Αξιοπιστία, συνέπεια και αποφασιστικότητα. Εμείς λοιπόν θα κινηθούμε διαφορετικά από τον απερχόμενο Πρόεδρο που διαχειρίστηκε το Κυπριακό με παλινωδίες και αντιφάσεις, αλλά και από τον κ. Παπαδόπουλο που εισηγείται ένα επικίνδυνο πειραματισμό. Θα μείνουμε συνεπείς -και άρα αξιόπιστοι- στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και θα εργαστούμε από την πρώτη μέρα της εκλογής μας για επανέναρξη των συνομιλιών. Έτσι, είτε θα πετύχουμε μια συμφωνημένη λύση αρχών στο Κυπριακό, το συντομότερο δυνατόν, είτε θα εκτεθεί διεθνώς και αδιαμφισβήτητα η αδιαλλαξία της Τουρκίας. Έχω την άποψη ότι κάθε πολίτης, παίρνοντας στα χέρια του το ψηφοδέλτιο των Προεδρικών Εκλογών, αντιλαμβάνεται ότι η δική μας υποψηφιότητα είναι η μόνη επιλογή για όσους πιστεύουν στην ανάγκη λύσης αρχών στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να αναχαιτιστεί η οριστική διχοτόμηση της Κύπρου.
Ερ: Για χάρη ενός συμβιβασμού, υπό ποιες προϋποθέσεις μπορείτε να αποδεχθείτε την τουρκική θέση για τις εγγυήσεις, τα στρατεύματα και την ασφάλεια;

Απ: Δεν πρόκειται να δεχθώ λύση που να περιλαμβάνει διατήρηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων ή παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Η λύση που διεκδικώ -και για την οποία θα εργαστώ- προνοεί την κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας από την πρώτη μέρα της λύσης, την αποχώρηση όλου του τουρκικού κατοχικού στρατού μέσα σε συγκεκριμένο και σύντομο χρονοδιάγραμμα, καθώς και την αποχώρηση και των τουρκικών και ελληνικών αποσπασμάτων που προνοεί η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960 μέσα σε προσδιορισμένη προθεσμία.
Το ουσιαστικότερο, όμως, είναι ότι, για πρώτη φορά στην πορεία του Κυπριακού, αυτή την πάγια και δίκαιη θέση της ελληνοκυπριακής κοινότητας την υιοθέτησε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με το γνωστό «Πλαίσιο Γκουτέρες» σε συνδυασμό με το άτυπο έγγραφο για το Μηχανισμό Εφαρμογής της λύσης. Ο απερχόμενος Πρόεδρος κρίνεται αυστηρά γιατί απέτυχε να κλειδώσει αυτές τις πολύ σημαντικές θέσεις. Για αυτό εμείς θα διαμηνύσουμε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι αποδεχόμαστε το πλαίσιό του. Γιατί έτσι θα πετύχουμε την απαλλαγή της πατρίδας μας από την παρουσία της Τουρκίας.
Ερ: Είναι ρεαλιστική η προσδοκία μιας βιώσιμης λύσης, όταν η Άγκυρα, εκτός της πιο πάνω θέσης, δηλώνει έτοιμη να συζητήσει λύση «δύο κρατών» στην Κύπρο. Εσείς αποκλείετε κατηγορηματικά τη διαπραγμάτευση τέτοιας λύσης;
Απ: Αποκλείω κατηγορηματικά τη συζήτηση οποιασδήποτε λύσης, που διχοτομεί την Κύπρο ή μονιμοποιεί την παρουσία της Τουρκίας στο νησί μας. Εμείς διεκδικούμε απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Αν η Τουρκία δεν συναινέσει σε αυτό, τότε θα αναλάβει το πολιτικό κόστος εκείνη, και όχι εμείς.


Ερ: Σε περίπτωση μη εισόδου σας στον β’ γύρο των εκλογών έχετε σκεφτεί ποιον (Αναστασιάδη ή Παπαδόπουλο) θα στηρίξετε;
Απ: Κάθε μέρα το σκηνικό ανατρέπεται και πληθαίνουν τα μηνύματα συσπείρωσης στην υποψηφιότητά μας και τα μηνύματα της νίκης. Αυτό που σκέφτομαι -και αυτό για το οποίο εργάζομαι- είναι να γίνει σαφές σε κάθε πολίτη της Κύπρου ότι ο τόπος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, όπου διασταυρώνονται προκλήσεις και κίνδυνοι. Η υποψηφιότητά μου απαντά στο αίτημα της κοινωνίας για μια νέα πορεία του τόπου, για μια σελίδα προόδου, εκσυγχρονισμού, αξιοκρατίας, καθαρότητας σε όλα τα επίπεδα και ένα νέο πνεύμα διακυβέρνησης.
Ερ: Τι θα σημαίνει για το ΑΚΕΛ, αν δεν καταφέρετε να περάσετε στον β’ γύρο των προεδρικών; Μήπως το τέλος της σημερινής ηγεσίας του κόμματος;
Απ: Για τα ζητήματα που αφορούν στο ΑΚΕΛ θα πρέπει να απευθύνετε τις ερωτήσεις σας στο ίδιο το κόμμα που είναι το αρμόδιο να σας απαντήσει.
Ερ: Ποια η γνώμη σας για την αποπομπή Νίκου Κατσουρίδη από τα κομματικά όργανα; Η πρόσφατη στήριξή του στην υποψηφιότητα σας, μήπως προλειαίνει το έδαφος για συνεργασία με το ΔΗΚΟ είτε υποψήφιος στον δεύτερο γύρο είσαστε εσείς, είτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος;
Απ: Εκτιμώ ιδιαίτερα τη στήριξη του φίλου Νίκου Κατσουρίδη στην υποψηφιότητα μου και τη συστράτευσή του στην εκστρατεία μας. Όπως έχω ήδη πει, στην προσπάθεια για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας, και για μια νέα πορεία στην οικονομία που θα εγγυάται ανάπτυξη για όλους δεν περισσεύει κανείς. Όσο αφορά τα εσωκομματικά ζητήματα του ΑΚΕΛ δεν μου πέφτει λόγος.

————————————————-

Share this post