Γιατί η τουρκική επιχείρηση εναντίον του PKK στο Ιράκ

Γιατί η τουρκική επιχείρηση εναντίον του PKK στο Ιράκ

Το Ιράκ κάλεσε σήμερα την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφός του

Η Τουρκία ανέπτυξε χθες Τετάρτη τις Ειδικές Δυνάμεις της στο βόρειο Ιράκ, στο πλαίσιο μιας σπάνιας χερσαίας και αεροπορικής επιχείρησης εναντίον του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), ένοπλης οργάνωσης των Κούρδων της Τουρκίας που πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984. Στο ιρακινό Κουρδιστάν, όπου βρίσκονται βάσεις μετόπισθεν του PKK, οι αρχές δεν έχουν αντιδράσει. Η Βαγδάτη περιορίστηκε να καταδικάσει σε διπλωματικό επίπεδο την «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την επιχείρηση, γιατί επελέγη αυτή η χρονική στιγμή και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειές της;

Διότι το PKK είναι εχθρός τόσο της Άγκυρας, όσο και της Αρμπίλ και, σε έναν ορισμένο βαθμό, της Βαγδάτης.

Για την Άγκυρα, όπως άλλωστε και για τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόκειται για «τρομοκρατική» οργάνωση, αλλά και «στρατηγική απειλή» που έχει κοστίσει ήδη ακριβά σε ανθρώπινες ζωές και χρήμα, θυμίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ερευνητής Αντέλ Μπακαουάν.

Μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, το 2017, η Βαγδάτη έκανε λόγο για «κήρυξη πολέμου» καταδικάζοντας την παρουσία μαχητών του PKK στην αυτόνομη περιοχή, καθώς και σε διεκδικούμενα εδάφη, τον έλεγχο των οποίων ανέκτησε η κεντρική κυβέρνηση την ίδια χρονιά.

Όσο για την Αρμπίλ, το PKK της επιβάλλει την παρουσία του «με τη στρατιωτική του δύναμη», σχεδόν από την κήρυξη της αυτονομίας, το 1991, συνεχίζει ο ειδικός στα του Ιράκ.

Η παράταξη αυτή, που αυτοπροβάλλεται ως ο βασικός υπερασπιστής της κουρδικής υπόθεσης στη Μέση Ανατολή, αντιμετωπίζεται εχθρικά από τις αρχές στο ιρακινό Κουρδιστάν, τη μοναδική κουρδική οντότητα η οποία έχει κατοχυρώσει αυτονομία για τα πέντε εκατομμύρια των κατοίκων της, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με τους Κούρδους της Συρίας, της Τουρκίας ή του Ιράν.

«Η ηγεσία του PKK δεν αναγνωρίζει το αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν», εξηγεί ο Μπακαουάν. Η παρουσία του συνδέεται άρρηκτα με τον μακρόχρονο «κουρδικό εμφύλιο πόλεμο», ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΔΚΚ) του Μασούντ Μπαρζανί, που βρίσκεται στην εξουσία στην Αρμπίλ κι έχει συμμαχήσει με την Τουρκία, από τη μια, και της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (ΠΕΚ) του θανόντα Τζαλάλ Ταλαμπανί, που έχει συμμαχήσει με το PKK, από την άλλη, συνεχίζει.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, δεν αποκλείεται «οι τουρκικές δυνάμεις να μπήκαν» στο βόρειο Ιράκ «με την ενεργή συνεργασία των ιρακινών κουρδικών αρχών».

Γιατί τώρα;

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία διεξάγει επιχειρήσεις, χερσαίες και αεροπορικές, εναντίον του PKK στο Ιράκ. Πέραν του ότι υπάρχουν περίπου δέκα τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στο ιρακινό Κουρδιστάν εδώ και 25 χρόνια, η Άγκυρα έχει ήδη διεξαγάγει παρόμοιες επιχειρήσεις το 2007 και το 2018.

Σήμερα, με το πολιτικό περιβάλλον να γίνεται ολοένα πιο δύσκολο και τεταμένο για το κόμμα του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Ιράκ είναι ένα από τα πεδία όπου η Άγκυρα μπορεί να επιδείξει τη δύναμή της.

Η Τουρκία «έχει εμπλακεί σθεναρά στη Συρία και στη Λιβύη, θα ήθελε να είναι στην Υεμένη. Έχει το σχέδιο να παρουσιάζεται ως αναπόδραστος παράγοντας για την επίλυση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ», εκτιμά ο Μπακαουάν.

Περισσότερο παρά ποτέ, η Αρμπίλ τείνει να δεχθεί οποιονδήποτε συμβιβασμό με την Τουρκία, που της παρέχει τη μοναδική της πρόσβαση στη θάλασσα για να εξάγει το πετρέλαιό της κι έχει αποδειχθεί γενναιόδωρη υποστηρίκτριά της: της δάνεισε ποσό 5 δισεκ. δολαρίων για να καταβάλλει τη μισθοδοσία στους δημόσιους λειτουργούς στο ιρακινό Κουρδιστάν το 2014.

Με βαριά χρέη σήμερα, η κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν έχει να καταβάλει μισθούς εδώ και πολλούς μήνες. Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Αρμπίλ και τη Βαγδάτη βρίσκονται σε νεκρό σημείο.

Τι θα αλλάξει;

Στο διπλωματικό επίπεδο όχι πολλά, όμως σε περιφερειακό επίπεδο, οι συσχετισμοί ισχύος ενδέχεται να μεταβληθούν.

Ο ιρακινός κούρδος πολιτολόγος Χοσιάρ Μάλο υποδεικνύει την «διστακτική αντίδραση» της Βαγδάτης στις αρχικές τουρκικές αεροπορικές επιδρομές, τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, η οποία δεν απέτρεψε τη χερσαία επιχείρηση που ακολούθησε.

Την Τρίτη, ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών που επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στον τούρκο πρεσβευτή, ενώ κανονικά είναι ο υπουργός προσωπικά εκείνος που κάνει τη χειρονομία.

Ο τούρκος πρεσβευτής Φατίχ Γιλντίζ ανέφερε μέσω Twitter πως απάντησε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τη δράση της εναντίον της «τρομοκρατίας», καθώς η Βαγδάτη δεν έχει αναλάβει δράση για να εκδιώξει το PKK από την ιρακινή επικράτεια.

Ο ιρακινός ΥΠΕΞ Φουάντ Χουσέιν, Κούρδος που διατηρεί στενή σχέση με τον Μασούντ Μπαρζανί, δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο ως τώρα. Στην Αρμπίλ, επικρατεί απόλυτη σιωπή.

 Παρότι «παρουσιάζεται ως εταίρος σε περιφερειακό επίπεδο και ενισχύει το (πολιτικό) βάρος της» σε διεθνές επίπεδο, η ηγεσία του ιρακινού Κουρδιστάν ξέρει πως ερχόμενη σε σύγκρουση με το PKK, θα διακινδύνευε να «αποδυναμωθεί ως πολιτική εκπρόσωπος» των Κούρδων της Μέσης Ανατολής, εκτιμά ο Μπακαουάν.

Το Ιράκ ζητά απόσυρση του τουρκικού στρατού

Το Ιράκ κάλεσε σήμερα την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφός του και να σταματήσει τις «πράξεις πρόκλησης», την επομένη της αποστολής τουρκικών ειδικών δυνάμεων για να πολεμήσουν Κούρδους μαχητές.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Βαγδάτη, Φατίχ Γιλντίζ, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου του επιδόθηκε επιστολή διαμαρτυρίας που χρησιμοποιεί τους «πλέον ισχυρούς» όρους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Είχε κληθεί για πρώτη φορά την Τρίτη έπειτα από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε την Κυριακή η Τουρκία εναντίον Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), που διαθέτουν βάσεις και στρατόπεδα εκπαίδευσης στα βουνά του Ιρακινού Κουρδιστάν (βόρεια).

Παρ΄όλ΄αυτά, η Τουρκία έστειλε την Τετάρτη καταδρομείς που αποβιβάστηκαν από ελικόπτερα σε μια δεκαριά χωριά στην επαρχία Ντόχουκ, στα σύνορα με τη Συρία, την Τουρκία και το Ιράκ, στο πλαίσιο μιας χερσαίας και αεροπορικής επιχείρησης με την επωνυμία «Νύχια της τίγρης».

Η κεντρική εξουσία στη Βαγδάτη κάλεσε την Άγκυρα να «σταματήσει τις πράξεις πρόκλησης» και να «αποσύρει τους στρατιώτες της που εισέδυσαν στο ιρακινό έδαφος», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Την Τρίτη, ο Φατίχ Γιλντίζ είχε υπογραμμίσει πως η χώρα του θα συνεχίσει τη δράση της κατά της «τρομοκρατίας» όσο η Βαγδάτη δεν εκδιώκει το PKK, μια οργάνωση την οποία η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν «τρομοκρατική».

Για τους ειδικούς, είναι αδύνατο η Τουρκία να εξαπέλυσε την επιχείρηση χωρίς να έχει ενημερώσει τη Βαγδάτη και την Αρμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Το PKK είναι ένας αντίπαλος τόσο για την κυβέρνηση στη Βαγδάτη όσο και για τις ιρακινές κουρδικές αρχές, που προσπαθούν επί χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα, να αναγκάσουν τους μαχητές του να εγκαταλείψουν την περιοχή. Ανέχονται επίσης τη διατήρηση περίπου δέκα τουρκικών στρατιωτικών θέσεων στο Κουρδιστάν εδώ και 25 χρόνια.

Οι αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν που αμιλλώνται με το PKK για την επιρροή στους Κούρδους της Μέσης Ανατολής, δεν αντέδρασαν στην τουρκική επίθεση.

Το Ιρακινό Κουρδιστάν, η μοναδική κουρδική περιοχή στη Μέση Ανατολή που απολαμβάνει αυτονομία η οποία κατοχυρώνεται από ένα Σύνταγμα, είναι επί μακρόν η περιοχή όπου αναδιπλώνονται τα αντιπολιτευόμενα κουρδικά κινήματα: το τουρκικό PKK και τα ιρανικά PJAK και PDK-1. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, Άγκυρα και Τεχεράνη εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ εναντίον των αντιπάλων τους.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, δήλωσε πως η Τουρκία σχεδιάζει να εγκαταστήσει άλλες δύο προσωρινές στρατιωτικές βάσεις στο βόρειο Ιράκ.

Σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως τουρκικές δυνάμεις έπληξαν τουλάχιστον 500 στόχους του PKK με μαχητικά F-16, drones και οβιδοβόλα στον πλαίσιο της επιχείρησης «Νύχια της Τίγρης» στην περιοχή Χαφτάνιν.

Ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, που ζήτησε ανωνυμία, είπε πως η Άγκυρα ξεκίνησε τις επιχειρήσεις έπειτα από συνομιλίες με τις ιρακινές αρχές για την εκδίωξη μαχητών από τα σύνορα και τη στοχοθεσία δυνάμεων, διαδρομών και επιμελητειακών διευκολύνσεων του PKK.

«Το σχέδιο είναι να εγκαθιδρύσουμε προσωρινές βάσεις για να εμποδίσουμε οι περιοχές που θα έχουν εκκαθαριστεί να χρησιμοποιηθούν και πάλι για τον ίδιο σκοπό. Υπάρχουν ήδη περισσότερες από 10 προσωρινές βάσεις εκεί. Νέες θα εγκαθιδρυθούν», είπε.

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι οι επιχειρήσεις της Άγκυρας εναντίον των Κούρδων στο ιρακινό Κουρδιστάν θα συνεχιστούν: «Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, όπως η διάρκεια για την επιχείρηση. Η επιχείρηση θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται μέχρι να επιτύχει τον σκοπό της».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post