Ισπανία: Πρώτη φορά μετά από δύο μήνες χωρίς θάνατο από κορονοϊό
Ο καθηγητής Γ. Νικολόπουλος αποφεύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις για την κατάταξη των χωρών , με τις οποίες αποκαθίσταται η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου
Ευχάριστα νέα από την Ισπανία, καθώς δεν ανακοινώθηκε νέος θάνατος από το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν ανακοίνωσε θάνατο από τον νέο κορονοϊό σήμερα, με το σύνολο των νεκρών από τη νόσο Covid-19 να παραμένει αμετάβλητο από χθες Κυριακή, στους 27.127.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 71 σε σύγκριση με χθες και ανέρχεται στα 239.638.
Ωστόσο , η Ισπανία δεν συμπεριλαμβάνεται στις χώρες, με τις οποίες αποκαθίσταται η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου.
Συγκεκριμένα στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ( 22/5/2020) αναφέρονται τα εξής :
“To Σχέδιο Δράσης προνοεί 2 φάσεις για άνοιγμα των αεροδρομίων και επαναφορά της συνδεσιμότητας της Κύπρου με άλλες χώρες, ως ακολούθως:
– Α ΦΑΣΗ – 9 έως 19 Ιουνίου 2020
– Β ΦΑΣΗ – 20 Ιουνίου 2020
Έχει γίνει από την ομάδα ειδικών επιστημόνων ταξινόμηση χωρών με βάση την επιδημιολογική τους εικόνα, σε δύο κατηγορίες χωρών, με τις οποίες αποκαθίσταται η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου.
Α Κατηγορία: Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία, Λιθουανία.
Β κατηγορία: Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία, Τσεχία.
Στην Α Φάση, για όσους προέρχονται από τις χώρες και των δύο κατηγοριών, θα απαιτείται προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβασή τους, η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα, και ο οποίος έλεγχος να έγινε εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.
Κατά τη Β Φάση, η οποία ξεκινά 20 Ιουνίου, για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Α δεν θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου.
Για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία Β θα ισχύει ότι ίσχυσε για όλους τους επιβάτες κατά την πρώτη φάση. Δηλαδή, θα απαιτείται προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβασή τους, η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα, και ο οποίος έλεγχος να έγινε εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.
Ο καθηγητής Νικολόπουλος
Για διευκρινίσεις σχετικά με την κατάταξη των χωρών στείλαμε δύο email στον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας -Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Γεώργιο Νικολόπουλο, ο οποίος είναι γνωστός από τις παρουσιάσεις στις ενημερώσεις του Υπουργείου Υγείας για τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Κύπρο.
Ωστόσο , ουδεμία απάντηση υπήρξε από τον καθηγητή , γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά.
ARISTIDES VIKETOS <[email protected]>
Παρ, 29 Μαΐ, 7:54 π.μ. (πριν από 4 ημέρες)
προς [email protected]
Καλή σας μέρα! Σας υπενθυμίζω ότι στις 24 Μαΐου σας έστειλα την ακόλουθη ερώτηση:
Κύριε καθηγητά, όπως ανακοινώθηκε η ΜΕΕ&ΕΛΝ προχώρησε σε εκτίμηση κινδύνου για διάφορες χώρες ως προς τη νόσο COVID-19.
και σε ταξινόμηση των χωρών σε δύο κατηγορίες . Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνεται η Γερμανία, για την οποία οι διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι η χώρα έχει καθημερινά αρκετά θετικά κρούσματα. Παρακαλώ, μπορείτε να εξηγήσετε το σκεπτικό για την περίπτωση της Γερμανίας;
Ωστόσο, δεν έχω λάβει απάντηση.
Παρακαλώ να απαντήσετε στο πιο πάνω ερώτημα , αλλά και στο ακόλουθο , που προκύπτει από χθεσινά (28. 5. 2020) στοιχεία:
ΓΕΡΜΑΝΙΑ 62 νεκροί- 353 θετικά κρούσματα
ΙΣΠΑΝΙΑ 1 νεκρός – 182
θετικά κρούσματα
Γιατί δεν έχει “ανοίξει” η Κύπρος για τους Ισπανούς, ενώ οι Γερμανοί είναι ήδη στην Α’ κατηγορία;
Αναμένω ότι θα έχω τις απαντήσεις σας εντός της ημέρας