Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού
86 εκατομμύρια παιδιά υπό απειλή φτώχειας λόγω κορονοϊού
Η 1η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού». Επίσης , αφιερωμένη στα παιδιά, είναι και η μέρα διακήρυξης και υπογραφής της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989.
Η 1η Ιουνίουείχε καθιερωθεί ως «Παγκόσμια ημέρα του Παιδιού», το 1925 από την Παγκόσμια Συνέλευση για την ευημερία του παιδιού της Γένοβας.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας. Τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.
Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες.
Μήνυμα Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Μιχαηλίδου
“Μια Αφρικάνικη παροιμία λέει «Ο κόσμος δεν μας προσφέρθηκε από τους γονείς μας, μας τον δάνεισαν τα παιδιά μας» κάτι που εμείς οι ενήλικες καθημερινά ξεχνούμε και θεωρούμε δεδομένη την καθημερινότητά μας.
Σήμερα 1η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, είναι αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά, για να μας θυμίζει, έστω για μια φορά τον χρόνο, αυτό που μας διαφεύγει: τα παιδιά είναι φορείς δικαιωμάτων, ότι είναι εδώ για να δώσουν μια άλλη προοπτική στον κόσμο. Και όπως όλοι ξέρουμε, δυστυχώς, πάρα πολλά παιδιά στερούνται βασικά τους δικαιώματα.
Σήμερα είναι η ευκαιρία να υπενθυμίσουμε, να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία για τα θέματα που αφορούν το παιδί και να κινητοποιήσουμε την πολιτεία για να αναλάβει δράσεις που θα διασφαλίζουν όλα τα δικαιώματα για κάθε παιδί. Η περίοδος που διανύσαμε ήταν δύσκολη. Ο εγκλεισμός στο σπίτι και τα περιοριστικά μέτρα που πάρθηκαν για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του COVID-19, έφεραν στο προσκήνιο πολλά και σοβαρά θέματα και άλλαξαν την καθημερινότητά μας. Μας βοήθησε όμως να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε ότι τα δικαιώματα είναι σαν μια αλυσίδα και όταν ένας κρίκος της αδυνατίζει η αλυσίδα σπάει. Για να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην υγεία, τους τελευταίους μήνες επηρεάστηκαν με διάφορους τρόπους άλλα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, το δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση, το δικαίωμα στην ψυχαγωγία, αλλά και το δικαίωμα στο παιχνίδι και στην ελεύθερη συμμετοχή στην αθλητική, πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή.
Ο περιορισμός, μας βοήθησε, επίσης, να συνειδητοποιήσουμε, ότι η σωματική υγεία είναι συνδεδεμένη άμεσα με τον ψυχικό μας κόσμο, με τα συναισθήματά μας, με το πώς νιώθουμε. Αντιληφθήκαμε πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε, να βρισκόμαστε γύρω από άτομα που νοιαζόμαστε και μας νοιάζονται, να περνάμε παραγωγικό χρόνο μαζί τους και τέλος, να ζυγίσουμε την πραγματική αξία των υλικών αγαθών.
Δυστυχώς όμως, για κάποια παιδιά, ο περιορισμός επιδείνωσε την καθημερινότητα τους, ακόμα περισσότερο. Μιλώ για τα παιδιά που την περίοδο του εγκλεισμού βίωσαν ψυχική και σωματική βία ή για τα παιδιά σε οικογένειες με οικονομική δυσχέρεια. Μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, κάποια παιδιά αναγκάζονται για λόγους υγείας να περιοριστούν, να απομακρυνθούν από φίλους, να μην συμμετέχουν στα σχολικά δρώμενα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτά λοιπόν τα παιδιά, στρέφω τη σκέψη όλων μας κατά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού.
Αγαπημένα μου παιδιά,
Ας συνεχίσουμε μαζί υπεύθυνα να τηρούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας για διασφάλιση της δικής μας υγείας και των άλλων και να αναλάβουμε δράσεις που να διασφαλίζουν τα δικαιώματα του παιδιού. Ας γίνει το κάθε παιδί πρεσβευτής των δικαιωμάτων του δημιουργώντας και στηρίζοντας ομάδες που τα προωθούν.
Εύχομαι σε όλα τα παιδιά Χρόνια Πολλά!”.
Το Google Doodle αφιερωμένο στα παιδιά όλου του κόσμου
Μ. Βασιλειάδου: Ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλα τα παιδιά
Η αναπληρωτής προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μ. Βασιλειάδου, σε γραπτή δήλωση για την Ημέρα του Παιδιού , αναφέρει:
“Οι ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά, χωρίς εξαιρέσεις, αποτελούν, ίσως, το πλέον μεγαλεπήβολο πολιτικό πλάνο για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές (PES) έχουμε συνομολογήσει ένα συμβόλαιο τιμής, που εμπεριέχει ρήτρες εγγύησης για όλα τα παιδιά μας, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα τους για δωρεάν και υψηλής ποιότητας προσφοράς υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, φροντίδας, διατροφής και κατοικίας.
Η διαχρονική και έντονη προσπάθεια της Σοσιαλιστικής Ομάδας, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οδήγησε στην υιοθέτηση των εισηγήσεων μας και τη συμπερίληψη τους εντός του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (European Social Fund Plus+), ως μέρος του Μακροοικονομικού Πλαισίου 2021-27 (Multiannual Financial Framework 2021-2027). Η σπουδαιότητα αυτής της κίνησης έγκειται στο ότι εάν στηριχτεί από το Συμβούλιο, τότε θα συμπεριληφθεί ειδικό κονδύλι στον προϋπολογισμό ύψους 5.9 δις, μαζί με ρήτρα εφαρμογής των προνοιών, από τα κράτη μέλη, τα οποία θα πρέπει να διαθέσουν το ελάχιστον 5% του ESF+ προς αυτή την κατεύθυνση.
Τώρα είναι η στιγμή που θα πρέπει να στηριχθεί και από τις Κυβερνήσεις των κρατών – μελών κατά την διάρκεια των συζητήσεων για το ESF+. Η πρόταση των Σοσιαλιστών για το Συμβόλαιο Εγγυήσεων για τα παιδιά, αναμένουμε ότι θα υποστηριχθεί και από την Κυβέρνηση της Κύπρου.
Να θυμίσουμε, ότι μετά από πρόταση της ΕΔΕΚ, εφαρμόστηκε η άδεια πατρότητας στον τόπο μας, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μέσα από το Κοινοβούλιο για:
· Επιδότηση των εργαζόμενων μητέρων για φύλαξη των παιδιών τους σε βρεφονηπιοκομικούς σταθμούς.
· Καθολική πληρωμή των 2 εβδομάδων γονικής άδειας σε όλους τους εργαζόμενους γονείς.
· Αναβάθμιση του θεσμού του ολοήμερου και θερινού σχολείου σε επίπεδο που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις της σημερινής ανταγωνιστικής κοινωνίας.
· Προσαρμογή των ωραρίων των βρεφονηπιακών σταθμών ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων γονιών.
· Να εξεταστεί από την πολιτεία η δυνατότητα σε μεγάλες επιχειρήσεις να λειτουργήσουν τάξεις νηπιαγωγείου και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ώστε τα παιδιά των εργαζομένων να τυγχάνουν ασφαλούς φύλαξης.
· Παραχώρηση κινήτρων στους ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς για υιοθέτηση φιλικών πρακτικών για τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής όπως ευέλικτα ωράρια εργασίας, πληρωμένη γονική άδεια και πλήρη ωφελήματα για τους εργαζόμενους γονείς”.
Γραπτή Ερώτηση Παπαδάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή . “86 εκατομμύρια παιδιά υπό απειλή φτώχειας λόγω κορονοϊού”
Ο ευρωβουλευτής της Πολιτικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Δημήτρης Παπαδάκης, κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με το γεγονός ότι 86 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται υπό απειλή φτώχειας, λόγω κορονοϊού. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση : “Ο κ. Παπαδάκης επισήμανε ότι, σύμφωνα με κοινή μελέτη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Save the Children» και της UNICEF, ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού, απειλεί να βυθίσει ως και 86 εκατομμύρια παιδιά στη φτώχεια, μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αν η πρόβλεψη επαληθευτεί, ο αριθμός των παιδιών αυτών, θα έχει αυξηθεί κατά 15% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, κυρίως στην Ευρώπη και στην κεντρική Ασία.
Ο ευρωβουλευτής τόνισε πως οι σοβαρές κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση του κορονοϊού, βαραίνουν δυσανάλογα τις ευάλωτες ομάδες. Η απώλεια εισοδημάτων των οικογενειών σημαίνει, συχνά, πως χάνουν τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα τροφίμων, ιατρική φροντίδα και φάρμακα.
Με δεδομένο ότι, τα παιδιά γίνονται ακόμη πιο ευάλωτα σε περιόδους πείνας και υποσιτισμού, και ότι η πανδημία έφερε μεγαλύτερο πλήγμα στις φτωχότερες χώρες, ο κ. Παπαδάκης ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν έχει προβεί σε αξιολόγηση των βραχυπρόθεσμων και μακροπροθέσμων επιπτώσεων του κορονοϊού στα παιδιά και ποια μέτρα στήριξης σκοπεύει να λάβει με σκοπό την προστασία των παιδιών”.