Βιετνάμ: Μηδέν θάνατοι, λιγότερα κρούσματα από την Κύπρο

Βιετνάμ: Μηδέν θάνατοι, λιγότερα κρούσματα από την Κύπρο

Κατάφερε να ελέγξει πλήρως την πανδημία , αν και έχει σύνορα με την Κίνα

Αυτή κι’ αν είναι  ΕΙΔΗΣΗ. Η Ταϊβάν μια χώρα της Ασία,με πληθυσμό 97 εκατομμύρια,  στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού κατέγραψε μόλις 328 κρούσματα και κανένα θάνατο. Παρά το γεγονός ότι μοιράζεται σύνορα με την Κίνα και υποδέχεται μερικά εκατομμύρια Κινέζους, ωστόσο κατάφερε να ελέγξει πλήρως την πανδημία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN το Βιετνάμ χειρίστηκε με μαεστρία την πανδημία του κορονοϊού παρά το γεγονός ότι είναι μία χώρα που σίγουρα δεν θεωρείται πλούσια. Με βάση τα στοιχεία της χώρας ένας γιατρός αντιστοιχεί για κάθε 10,000 πολίτες. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει εθνικό lockdown για τρεις βδομάδες. Περί τα τέλη Απριλίου σήκωσε τα μέτρα και άρχισε να εφαρμόζει μόνο μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Για 40 ημέρες δεν κατέγραψε ούτε και μία εγχώρια μόλυνση. Οι επιχειρήσεις και τα σχολεία επαναλειτούργησαν και η ζωή επιστρέφει πλήρως στην κανονικότητα.

 

Πολλοί ήταν αυτοί που είπαν πως οι αριθμοί αυτοί ενδεχομένως να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όμως, ο Guy Thwaites, ένας από τους επιδημιολόγους που εργάζεται σε ένα από τα κύρια νοσοκομεία που ορίστηκαν ως νοσοκομεία αναφοράς για την αντιμετώπιση περιστατικών Covid-19, υποστηρίζει πως τα νούμερα αυτά ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα.

“Κυκλοφορώ καθημερινά, γνωρίζω τα περιστατικά, γνωρίζω ότι δεν υπήρξε ούτε και ένας θάνατος”, αναφέρει ο γιατρός ο οποίος ηγείται του κλινικού ερευνητικού κέντρου της Οξφόρδης στην πόλη Ho Chi Minh, προσθέτοντας πως αν η κατάσταση ήταν διαφορετική,τότε θα υπήρχαν περισσότερα περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα, κάτι που δεν υπάρχει.

Πώς τα κατάφερε λοιπόν το Βιετνάμ; Η απάντηση σύμφωνα με το  CNN,το οποίο βασίζεται στους ειδικούς δημόσιας υγείας, σχετίζεται με ένα συνδυασμό παραγόντων,αλλά και στην άμεση ανταπόκριση της Κυβέρνησης της χώρας. Ιχνηλάτηση επαφών, καραντίνα και αποτελεσματική επικοινωνιακή στρατηγική για να εξηγηθεί η κατάσταση στο κοινό.

Το Βιετνάμ άρχισε να προετοιμάζεται για την πανδημία πολύ νωρίτερα από τον εντοπισμό νέου περιστατικού. Τη στιγμή που ακόμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Κίνα δεν είχαν απαντήσει κατά πόσο ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το Βιετνάμ δεν πήρε κανένα ρίσκο.

“Δεν αναμέναμε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αξιοποιήσαμε τα δεδομένα που μαζέψαμε εντός και εκτός της χώρας και αποφασίσαμε να δράσουμε άμεσα”, δηλώνει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Επιδμιολογίας και Λοιμώξεων στο Χανόι.

Θερμομέτρηση από τις αρχές Ιανουαρίου για όλους τους επιβάτες που έφταναν από την Βουχάν και περιορισμός όλων όσων παρουσίαζαν περίεργα συμπτώματα. Περί τα μέσα Ιανουαρίου ο αναπληρωτής πρωθυπουργός διέταξε τις υπηρεσίες να σχεδιάσουν δραστικά μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης του ιού. Στις 23 Ιανουαρίου καταγράφηκαν τα πρώτα περιστατικά κορονοϊού. Ήταν Κινέζοι που πρόσφατα είχαν ταξιδέψει στην Βουχάν. Την επόμενη ημέρα τερματίστηκαν οι πτήσεις από και προς την Βουχάν.

Αργότερα, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός εξέφραζε ανησυχία για τον κορονοϊό, το Βιετνάμ μπήκε σε καθεστώς εθνικής επιδημίας έχοντας μόλις 6 περιστατικά σε όλη τη χώρα. Τερματίζονται οι αεροπορικές συνδέσεις με την Κίνα και περί τα τέλη Μαρτίου απαγορεύεται η είσοδος για κάθε ξένο υπήκοο στη χώρα.

Ιστοσελίδες, τηλεφωνικά κέντρα, εφαρμογές κινητών τηλεφώνων ενημέρωναν τους πολίτες για όσα έπρεπε να γνωρίζουν κατά τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων που επιβάλλονταν.

Δεν ήταν τίποτα άλλο από την αξιοποίηση του μηχανισμού προπαγάνδας του κομμουνιστικού κόμματος στη χώρα. Αξιοποιήθηκαν μέχρι και τραγούδια από γνωστούς τραγουδιστές για να πείσουν το κοινό να ακολουθεί πιστά τα μέτρα.

Ο Thwaites αναφέρει πως μεγάλο ρόλο σε όλο το αυτό έπαιξε η εμπειρία που είχαν αποκτήσει το 2002 και το 2003 με την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού SARS.

“O πληθυσμός σεβάστηκε πολύ περισσότερο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν λόγω της προηγούμενες εμπειρίες. Η χώρα καταλαβαίνει ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να τα παίρνεις σοβαρά”, κατέληξε.

 

Share this post