Σόιμπλε: Δεν υπάρχει εναλλακτική από το γερμανογγαλικό σχέδιο
Η πρόταση για ευρωπαϊκό «ταμείο ανασυγκρότησης» δεν προβλέπει αμοιβαιοποίηση παλαιών χρεών.
«Αν η Ευρώπη θέλει να έχει την παραμικρή ελπίδα, θα πρέπει να αποδειχθεί αλληλέγγυα και ικανή για δράση», τονίζει ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εκτιμά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από την γερμανογαλλική πρόταση για ευρωπαϊκό «ταμείο ανασυγκρότησης». Διευκρινίζει πάντως ότι το σχέδιο δεν προβλέπει αμοιβαιοποίηση παλαιών χρεών.
Σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι ο ίδιος συμβούλευσε να γίνουν τα πράγματα όπως ακριβώς πρότειναν οι Μέρκελ και Μακρόν, τονίζοντας ότι «έχουμε μια νέα κατάσταση – η Ευρώπη βιώνει μια οικονομική κατάσταση την οποία δεν έχουμε ξαναδεί στην ζωή μας και μόνο μέσω ενδείξεων μπορούμε να προβλέψουμε ποια ρήγματα θα ακολουθήσουν για τις κοινωνίες μας».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει πάντως εμφατικά ότι το «ταμείο ανασυγκρότησης» που προτείνουν Βερολίνο και Παρίσι δεν σημαίνει αμοιβαιοποίηση παλαιών χρεών, «αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να προωθήσει την οικονομική ανοικοδόμηση στην Ευρώπη. Θα υπάρξουν προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτή θα πρέπει να ελέγχει αυστηρά, εάν τα χρήματα τοποθετούνται σωστά». Επικρίνει μάλιστα εμμέσως τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι βλέπει στο γερμανογαλλικό σχέδιο το προστάδιο της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, ενδεχομένως στο πρότυπο των ΗΠΑ. «Από μένα δεν θα ακούσετε τέτοιες εκφράσεις. Η συζήτηση για “ Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης” δεν βοηθά να επιτευχθεί ο στόχος», δηλώνει ο Πρόεδρος της Bundestag και ασκεί κριτική προς τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών και για την επιλογή του όρου «μπαζούκα» σε ό,τι αφορά το πακέτο στήριξης της γερμανικής οικονομίας. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρεί αδόκιμο τον όρο, τόσο λόγω της φύσης του όπλου, όσο και επειδή, κατά την άποψή του, αυτή η διατύπωση δίνει την εντύπωση ότι μοιράζονται χρήματα χωρίς τέλος.
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Σόιμπλε διαβεβαιώνει ακόμη ότι η δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Γερμανία λειτουργούν και δεν κινδυνεύουν ούτε από τους περιορισμούς για την προστασία από τον κορονοϊό, αλλά ούτε και από τις διαδηλώσεις εναντίον τους.
Οι διαδηλώσεις αποδεικνύουν μάλιστα «πόσο ανοιχτή είναι η κοινωνία μας», επισημαίνει. Είναι καλό να διατυπώνει κανείς την επιθυμία του, «να διατηρηθεί για παράδειγμα η ελευθερία της έκφρασης», συνεχίζει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, ομολογώντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί να εμποδίσει κανείς και την έκφραση ατόμων με «μπερδεμένες» θεωρίες. «Κανείς δεν είναι ασφαλής από το χειροκρότημα της λάθος πλευράς», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε και συμβουλεύει όποιον θέλει να στηρίζει το Σύνταγμα της χώρας, να πάρει αποστάσεις από τους εξτρεμιστές, «προκειμένου να μην μολυνθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».
«Τα θεμελιώδη δικαιώματα δεν ανεστάλησαν ποτέ. Περιορίστηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και εν μέρει περιορίζονται ακόμη και τώρα», τονίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εμφανίζεται καθησυχαστικός και για την συνέχεια. «Η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο ελέγχουν τακτικά εάν τα μέτρα είναι ανάλογα της κατάστασης. Δεν ανησυχώ καθόλου για την δημοκρατία μας», καταλήγει.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ ( Βερολίνο , Φ. Καραβίτη)