Παρασκευή στην Βουλή οι κρατικές εγγυήσεις

Παρασκευή στην Βουλή οι κρατικές εγγυήσεις

Δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων στην σύσκεψη στο προεδρικό

Στην ολομέλεια της Βουλής, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στο Συνεδριακό Κέντρο, λόγω των προστατευτικών μέτρων για την πανδημία,  οδηγείται το νομοσχέδιο για την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων για νέα δάνεια από τις τράπεζες προς επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους.
Η  Επιτροπή Οικονομικών ολοκλήρωσε τη συζήτηση των τροπολογιών επί του νομοσχεδίου των εγγυήσεων . 
Κατά τη συζήτηση, παρουσιάστηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών οι τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα με την κυβέρνηση να προβαίνει σε σχολιασμό των τροπολογιών και να απορρίπτει τις πλείστες εξ αυτών με τις οποίες εκφράστηκε και στο παρελθόν διαφωνία.

Η τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Οικονομικών ακολούθησε την σύσκεψη στο προεδρικό κατά την οποία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζήτησε από τους αρχηγούς των κομμάτων να μην γίνουν περαιτέρω τροποποιήσεις που θα αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου και του σχετικού διατάγματος ή θα τα καθιστούν ανεφάρμοστα. Μετά το πέρας της σύσκεψης στο προεδρικό, ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κατάληξη μετά και τις συστάσεις του προέδρου.
Η Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την παραχώρηση κρατικά εγγυημένων κουπονιών για ταξίδια που δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω κορονοϊού και για το νομοσχέδιο που προβλέπει φοροελαφρύνσεις ως κίνητρο για τη μείωση των ενοικίων, με προοπτική να οδηγηθούν και αυτά στην ολομέλεια την Παρασκευή.
Τα νομοσχέδια θα ξανασυζητηθούν την Τετάρτη σε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής, καθώς αναμένεται να γίνουν νέες αλλαγές από πλευράς κυβέρνησης, μετά από συνεννόηση με τη νομική υπηρεσία.

Η κυβέρνηση έχει καταθέσει την τελική της πρόταση στη Βουλή, όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στους πολιτικούς αρχηγούς, κατά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο και ζήτησε να μην γίνουν περαιτέρω τροποποιήσεις που θα αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του ή θα το καθιστούν ανεφάρμοστο,  δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

Μιλώντας μετά τη σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών Πολιτικών Κομμάτων για τα θέματα της οικονομίας, που συγκάλεσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο κ. Πετρίδης είπε ότι έγινε μια εκτενής παρουσίαση των οικονομικών δεδομένων της χώρας. «Εξηγήθηκε ότι η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ετοίμασε ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης για την οικονομία. Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί περισσότερα από 57 μέτρα στήριξης της οικονομίας με συνολικό δημοσιονομικό κόστος πέραν του €1,2-1,3 δισ.» είπε ο Υπουργός.

Εξηγήθηκε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι ανεξάντλητα και δεν πρέπει να προβαίνουμε σε μια παροχολογία, την οποία δεν μπορούν να αντέξουν τα δημόσια οικονομικά του κράτους, αλλά και η οποία θα κινδυνεύσει να εκτροχιάσει την πορεία την οποία έχουμε προδιαγράψει, συνέχισε.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι έγινε εκτενής αναφορά και συζήτηση όσον αφορά το νομοσχέδιο που αφορά τις κρατικές εγγυήσεις σε επιχειρήσεις μέσω δανεισμού, ενώ εξηγήθηκε ότι όλο αυτό το διάστημα έγινε μια μεγάλη διαβούλευση με τα κόμματα, μέσω της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Σύμφωνα με τον Υπουργό, τέθηκε σωρεία αλλαγών στο νομοσχέδιο «με τις οποίες ενδεχομένως και η Κυβέρνηση να είχε επιφυλάξεις».

«Ο Πρόεδρος έχει αναφέρει ότι η Κυβέρνηση έχει καταθέσει την τελική της πρόταση στη Βουλή και ζήτησε να μην γίνουν περαιτέρω τροποποιήσεις που είτε θα αλλοιώνουν τον χαρακτήρα, τη φιλοσοφία του σχεδίου, είτε θα το καθιστούν εντελώς ανεφάρμοστο», δήλωσε ο κ. Πετρίδης.

Συνέχισε, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα, το οποίο αναμένει ο επιχειρηματικός κόσμος, οι επιχειρήσεις και οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες στηρίζονται και με απευθείας χρηματοδότηση, όπως άλλωστε είχαν ζητήσει και τα κόμματα. Πρέπει να τερματιστεί αυτή η συζήτηση και να δώσουμε τα εργαλεία στην αγορά, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζει την απογοήτευση του για το γεγονός ότι ένα πρακτικό μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων, που έχει εφαρμοστεί σε όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη, “έχει πολιτικοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό από τα κόμματα της αντιπολίτευσης”.

Σε γραπτή του δήλωση ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Χάρης Γεωργιάδης σημειώνει ότι πολυάριθμες και αλλεπάλληλες τροποποιήσεις των κομμάτων τείνουν να καταστήσουν το μέτρο ανεφάρμοστο και αντισυνταγματικό, ενώ ανεξήγητα προτείνεται η δραστική μείωση των ποσών που θα ήταν διαθέσιμα για τις επιχειρήσεις, στη μορφή χαμηλότοκων δανείων.

«Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό η στήριξη των συμπολιτών μας και των παραγωγικών τομέων της οικονομίας μας παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα. Δεν προτάσσουμε κόκκινες γραμμές, δεν υιοθετούμε απόλυτες θέσεις και επιδιώκουμε τη συναίνεση με όλες μας τις δυνάμεις», τονίζει. Θα αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις των κομμάτων, με την ελπίδα ότι θα πρυτανεύσει η υπευθυνότητα και η λογική, κατέληξε 
Θέσεις ΑΚΕΛ
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι «ακούσαμε, με πολλή προσοχή, τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Οικονομικών, αναφορικά με τις θέσεις της κυβέρνησης για τα νομοσχέδια τα οποία συζητιούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το θέμα των κρατικών εγγυήσεων».

«Από την αρχή ξεκαθαρίζω ότι αυτή η συζήτηση δεν γίνεται μόνο στην Κύπρο. Διεξάγεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και υπάρχουν δύο διαφορετικές φιλοσοφίες. Από τη μια πλευρά, η φιλοσοφία εκείνη η οποία λέει ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με τις κρατικές εγγυήσεις. Φιλοσοφία την οποία ασπάζονται οι δεξιές κυβερνήσεις στην ΕΕ και την ασπάζεται και η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη στην Κύπρο. Και η φιλοσοφία τη οποία ασπάζονται διάφορες κυβερνήσεις σε σημαντικές χώρες-μέλη της ΕΕ, η οποία λέει ότι θα πρέπει οι επιχειρήσεις –και ειδικότερα οι μικρομεσαίες- να στηριχθούν από το κράτος. Και σίγουρα ένα μέρος από αυτές ενδεχομένως με κρατικές εγγυήσεις μέσω των τραπεζών», πρόσθεσε.

«Το ΑΚΕΛ από την έναρξη αυτή της συζήτησης είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του. Τονίζαμε ότι το κράτος θα έπρεπε να στηρίξει με επιδότηση τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν των προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν. Λέγαμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έπρεπε να δανειοδοτηθούν με συγκεκριμένα κριτήρια από την κυβέρνηση, μέσω ενός οργανισμού. Θα μπορούσε αυτό το ρόλο να διαδραματίσει ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης, με την προϋπόθεση ότι θα ενισχυόταν για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτά του τα καθήκοντα. Τονίζαμε επίσης, ότι σε ό,τι αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες με κρατικές εγγυήσεις, οι οποίες θα δίνονταν από το κράτος», σημείωσε.

 

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

«Σε ό,τι μας αφορά θα πάρουμε τις αποφάσεις με βάση το περιεχόμενο του νομοσχεδίου όπως θα διαμορφωθεί, όταν θα το έχουμε ενώπιον μας, στα συλλογικά σώματα του κόμματος», σημείωσε.

Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω κάποια πράματα, για τα οποία γίνονται δημόσια τοποθετήσεις, οι οποίες δεν έχουν  σχέση με την πραγματικότητα.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «πρώτον, σε ό,τι μας αφορά δεν έγινε καμιά διμερής διαβούλευση μετά τις 23 Απριλίου, όταν έγινε η σύσκεψη στο Προεδρικό, μέχρι τις 8 του Μάη, όταν κατατέθηκε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν επεδίωξε τη συναίνεση αλλά τη διαμόρφωση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την καταγγελία ότι τα κόμματα τα οποία συμμετέχουν στη Βουλή, τάχα καθυστερούμε τη συζήτηση και την τοποθέτηση πάνω στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση είχε καταθέσει το νομοσχέδιο μέσα στο Μάρτη. Το απέσυρε στις 31 του Μάρτη. Η κυβέρνηση διαθέτει ένα τεράστιο μηχανισμό και επανήλθε για να καταθέσει την πρόταση της στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 8 του Μάη. Δηλαδή, σχεδόν 40 μέρες μετά που απέσυρε το νομοσχέδιο».

«Μια Βουλή που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να μελετήσει το νομοσχέδιο, να διαμορφώσει τις απόψεις της, να το συζητήσουμε στα πολιτικά κόμματα και τότε, να συζητήσουμε και να τοποθετηθούμε επί αυτού. Δεν νοείται η κυβέρνηση που έχει ένα τεράστιο μηχανισμό, να ζητά 40 μέρες χρόνο για να το ετοιμάσει, αλλά εμείς να πρέπει να τοποθετηθούμε εδώ και τώρα», πρόσθεσε.

«Το τελευταίο το οποίο θέλω να πω είναι ότι απαιτήσαμε από την κυβέρνηση να μας δώσει τα στοιχεία για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους. Τα στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών και στη σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, τα έχουμε αμφισβητήσει, δίχως να πάρουμε πειστικές απαντήσεις. Θέλουμε λοιπόν, έστω και την υστάτη, η κυβέρνηση να μας δώσει γραπτώς τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους», κατέληξε.

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στην ανάγκη ουσιαστικής στήριξης τόσο των αυτοτελώς εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. “Ο βασικό στόχος  είναι η επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας και η αποφυγή, ενδεχομένως, πρόσθετων επιπτώσεων.
Όπως τονίσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την πλευρά της ΕΔΕΚ η προσπάθεια μας μέσα από τις τροπολογίες που καταθέσαμε επικεντρώνεται σε τρία σημεία:
1. Η ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων σε πλαίσιο ισότητας και στη βάση συγκεκριμένου πλαισίου έτσι ώστε όλες οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο και να μην δίνεται η δυνατότητα ευνοϊκής μεταχείρισης οποιασδήποτε από αυτής. Γι’ αυτό και στο πλαίσιο των προτάσεων μας περιλαμβάνεται η παραχώρηση δανείων μέχρι 50χιλ ευρώ να είναι χωρίς την υποχρέωση εξασφάλισης με ενυπόθηκη ακίνητο και με συμμετοχή του κράτους με εγγύηση σε ποσοστό 85% και 15% από την τράπεζα. Για δάνεια πέραν των 50χιλ να απαιτείται εξασφάλιση με ενυπόθηκο ακίνητο και το κράτος να αναλάβει το 100% της εγγύησης στου δανείου.
2. Αναφορικά με τον τρόπο δανειοδότησης από τις τράπεζες να απαλειφθούν πρόνοιες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυθαιρεσίες όπως:
I. Να επιλέγουν σε ποιους θα δώσουν το δάνειο με εγγύηση ακινήτου και σε ποιους όχι.
II.Να μην μπορούν το συγκεκριμένο δάνειο να το πωλήσουν σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και
III. Σε περίπτωση ΜΕΔ από τη στιγμή που το κράτος θα αναλάβει την κάλυψη του δανείου στο 100% να μεταφέρονται τα δικαιώματα του ενυπόθηκου ακινήτου στο κράτος.
3. Μέσα από τα πιο πάνω εκτιμούμε ότι θα προστατεύσουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον φορολογούμενο πολίτη ο οποίος στο τέλος θα κληθεί, όπως έγινε και στο παρελθόν, να καλύψει τα οποιαδήποτε ποσοστά των εγγυήσεων θα καταβληθούν στις τράπεζες μέσα από τις φορολογίες που θα επιβληθούν”.

Ο πρόεδρος των οικολόγων Γιώργος Περδίκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «δυστυχώς κατά τη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Οικονομικών δεν έγινε κατορθωτό να επέλθει σύγκλιση και συμφωνία στο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις σε ιδιωτικές τράπεζες».
«Θέλω να καταγγείλω ότι ακόμα και όταν φαινόταν – σε λιγοστά σημεία – ότι ο Πρόεδρος ήταν διατεθειμένος να συζητήσει τις θέσεις των κομμάτων, το συμπολιτευόμενο ΔΗΣΥ ή ο υπουργός Οικονομικών, αντιδρούσαν κατά τρόπο που ναυαγούσε κάθε ελπίδα προσέγγισης», τόνισε.
«Κάνει πάντως ιδιαίτερη εντύπωση η εμμονική άρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη στο θέμα της συμμετοχής του Γενικού Ελεγκτή – όπως εκφράστηκε και στη σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ – ως παρατηρητή στη διαδικασία εποπτείας της χορήγησης κυβερνητικών ενισχύσεων στις ιδιωτικές τράπεζες. Ο Πρόεδρος δυστυχώς δεν κατάφερε να τεκμηριώσει ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων γιατί θεωρεί κόκκινη γραμμή το θέμα αυτό», υπογράμμισε.
«Για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών το θέμα του Γενικού Ελεγκτή είναι κρίσιμο. Δεν εμπιστευόμαστε τις τράπεζες και ούτε πιστεύουμε ότι η Κεντρική Τράπεζα και η Κυβέρνηση μπορούν να τις αποτρέψουν από τις κακές πρακτικές και την κερδοσκοπία σε βάρος των δανειοληπτών και του δημοσίου», ανέφερε.

Η Συμμαχία Πολιτών κατέθεσε εισηγήσεις για τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου που αφορούν στις κρατικές εγγυήσεις, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την ένεση ρευστότητας σ’ επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Η Συμμαχία Πολιτών πρότεινε τις εξής τροποποιήσεις, ούτως ώστε ν’ αυξηθεί η απευθείας χορηγία καθώς και να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχος της εφαρμογής του νομοσχεδίου:
1)Συμμετοχή του Γενικού Ελεγκτή ως παρατηρητή στην Επιτροπή Παρακολούθησης.
2)Διαγραφή της φράσης «Ή ΣΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ»( στο άρθρο 7.2) μ’ εξαίρεση όσους έχουν μπει σε προγράμματα, για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις στους Κράτος με δόσεις.
3)Προσθήκη ( στο άρθρο 7 ) ότι δικαιούχοι είναι εταιρίες που από 14/3 δεν έχουν απολύσει και δεν θα απολύσουν προσωπικό μέχρι και 6 μήνες μετά από την λήψη του δανείου.
4)Προσθήκη (στο άρθρο 13 ) που να υποχρεώνει το Υπουργείο Οικονομικών να δημοσιοποιεί κάθε μήνα τα ονόματα των εταιριών που έλαβαν δάνειο στα πλαίσια αυτού του νομοσχεδίου και το ύψος του ποσού.
5)Διαγραφή (στο άρθρο 16 ) παραγράφου και τροποποιήσεις ούτως ώστε να υπέχει προσωπική ευθύνη εκείνος ή εκείνοι που επέδειξαν σοβαρή αμέλεια. Αυτοί να πληρώνουν την όποια αποζημίωση που θα προκύπτει από απαίτηση και όχι το Κράτος.
6)Τροποποίηση (επί του άρθρου 7.2) ούτως ώστε να συμπεριληφθεί στο Νόμο όχι μόνο στο διάταγμα ότι το Ανώτατο όριο δανείου θα είναι 800.000 ευρώ για όμιλο εταιριών απ’ όλες τις τράπεζες.
7)Αναφέρεται η υποχρέωση των Τραπεζών να ολοκληρώνουν τη διαδικασία ανάκτησης χρεών στην παράγραφο 7 του διατάγματος. Προτείνουμε να εισαχθεί και στο Νόμο. Επίσης εισηγούμαστε αν δεν ολοκληρώσουν τη διαδικασία ανάκτησης, να μην δικαιούνται ενεργοποίηση της κυβερνητικής εγγύησης.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ αναφέρει ότι στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό, «ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το νομοσχέδιο που αφορά τις κρατικές εγγυήσεις. Καταθέσαμε για μία ακόμη φορά τις δικές μας προτάσεις και επιφυλάξεις στη βάση των όσων ακούσαμε από την Κυβέρνηση».

«Μοναδική έγνοια του ΕΛΑΜ είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε βαθμό που θα τις καθιστά βιώσιμες, θα προστατεύει τον Κύπριο εργαζόμενο και θα τονώνει την Οικονομία του τόπου μας», αναφέρεται.

«Επίσης, το Κίνημά μας ήταν το μοναδικό που τοποθετήθηκε για το θέμα της μη καταβολής ειδικών επιδομάτων και ζητήσαμε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην καταβολή αυτών των επιδομάτων σε συνανθρώπους μας που εδώ και 3 μήνες δεν έχουν καμία κρατική στήριξη, παρ’ότι είναι δικαιούχοι».

 

Share this post