Ο κορονοϊός “χτύπησε” σε σχολεία

Ο κορονοϊός “χτύπησε” σε σχολεία

Μια βδομάδα μετά την επάνοδο των μαθητών της Γ’ Λυκείου εμφανίστηκαν τρία κρούσματα κορονοϊού και ένα σε νηπιαγωγείο. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 1,564 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 4 κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.
Αναλυτικά τα δεδομένα έχουν ως εξής:
– Από σύνολο 85 διαγνώσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, δεν εντοπίστηκε κρούσμα,
– Από σύνολο 197 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, δεν προέκυψαν κρούσματα,
– Από σύνολο 172 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα,
– Από 32 διαγνώσεις που προέκυψαν από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, δεν βρέθηκε κρούσμα,
– Από 753 εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια, δεν εντοπίστηκε κρούσμα, και
– Από 325 διαγνώσεις από λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων, εντοπίστηκαν 4 κρούσματα.
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 914.
Επίσης, σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 4 άτομα. Οι ασθενείς είναι σε καλή γενική κατάσταση. Δόθηκε ένα εξιτήριο. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται τρείς ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση των ασθενών στη ΜΕΘ παραμένει κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύεται ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ανακοίνωση του Υπουργείου  Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας  αναφέρει : “Όπως έχει ανακοινωθεί σήμερα από το Υπουργείο Υγείας εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων. Τα δυο κρούσματα αφορούν τον μαθητικό πληθυσμό Λυκείου στην Αραδίππου. Άλλο ένα περιστατικό εντοπίστηκε μεταξύ του προσωπικού Nηπιαγωγείου στην Πάφο και το τέταρτο αφορά μέλος του βοηθητικού προσωπικού σε Λύκειο στην περιφέρεια Λευκωσίας.

Το Υπουργείο Υγείας προχωρά ήδη στην προβλεπόμενη διαδικασία η οποία ακολουθείται σε περιπτώσεις όπου εντοπίζονται θετικά αποτελέσματα στους διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό.

Τα δυο Λύκεια θα απολυμανθούν και θα γίνουν όλες οι άλλες εργασίες που προβλέπονται από τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας. Τα δύο σχολεία θα επαναλειτουργήσουν αφού γίνει πρώτα η απολύμανση.

Το πρόγραμμα των διαγνωστικών ελέγχων θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες θα ενισχυθεί, συμπεριλαμβάνοντας περισσότερους μαθητές/μαθήτριες. Όπως έχουν επισημάνει οι εμπειρογνώμονες, είναι πολύ χρήσιμο να θέτουμε στη διάθεσή τους όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για να παρακολουθείται η υγειονομική κατάσταση.

Στην περίπτωση που αφορά την Αραδίππου, λαμβάνοντας υπόψη και την προηγούμενη επιδημιολογική εικόνα, μετά από συνεννοήσεις με τον Υπουργό Υγείας, αποφασίζεται να επεκταθεί το δείγμα των διαγνωστικών ελέγχων και να γίνουν σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων στην πόλη. Προτρέπονται οι γονείς και κηδεμόνες να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας είναι σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας”. 

 

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης σε ανακοίνωση της αναφέρει : 
 “εκφράζουμε για ακόμη μια φορά την έντονη ανησυχία μας ως προς τη διασφάλιση πρωτίστως της υγείας των τελειόφοιτων μαθητών αλλά και τις προετοιμασίες τους μακριά από αχρείαστο άγχος που τους αποπροσανατολίζει από τον στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας”.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και με γνώμονα την ασφάλεια και υγεία των τελειόφοιτων μαθητών, αλλά και το απρόσκοπτο της διεξαγωγής των Παγκυπρίων Εξετάσεων, ζητούμε, σημειώνει, “όπως τα σχολεία στα οποία έχουν εντοπιστεί κρούσματα, είτε ανάμεσα στους μαθητές είτε ανάμεσα στο προσωπικό, πέρα από την αυστηρή τήρηση του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου και τις απολυμάνσεις, να παραμείνουν κλειστά μέχρι την ημερομηνία λήξης μαθημάτων και να συνεχιστεί η παροχή στήριξης των τελειόφοιτων μέσω της τηλεκπαίδευσης”.

Η ίδια πολιτική, επισημαίνει η Συνομοσπονδία, θα πρέπει να ισχύσει σε περίπτωση που εμφανιστούν άλλα κρούσματα σε Λύκειο ή Τεχνική Σχολή.

Ταυτόχρονα, “καλούμε όλους τους τελειόφοιτους να συμπεριφερθούν με την ανάλογη ωριμότητα και να περιορίσουν όσο γίνεται τις μετακινήσεις και τις επαφές τους αυτή την περίοδο ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο ούτε τον εαυτό τους ούτε τους συμμαθητές τους”.

Η Συνομοσπονδία, όπως έχει δεσμευτεί απέναντι στους γονείς και στους μαθητές, παρακολουθεί με αυστηρά κριτήρια τη λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά την επάνοδο των τελειοφοίτων, απαιτεί τήρηση όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων και θα προβεί σε κάθε δυνατή ενέργεια για τη διασφάλιση της υγείας των τελειοφοίτων.

 

Share this post