Ανοίγουν Δημοτικά-Γυμνάσια 21 Μαΐου
*Η απόφαση λήφθηκε σε σύσκεψη Αναστασιάδη με την ειδική συμβουλευτική ομάδα του Υπουργείου Υγείας
*Τρία νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε η επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου Υγείας
Την απόφαση να λειτουργήσουν από την 21η Μαΐου τα Δημοτικά σχολεία και τα Γυμνάσια της χώρας, κατά τη β’ φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, λέγοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσει η φοίτηση των μαθητών της Γ’ τάξης Λυκείου και του Γ’ έτους των Τεχνικών Σχολών.
Σε δηλώσεις μετά τη διευρυμένη σύσκεψή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με την ειδική συμβουλευτική ομάδα του Υπουργείου Υγείας και αριθμό Υπουργών, στο Προεδρικό, που διήρκεσε σχεδόν 3,5 ώρες, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι την Πέμπτη, 21 Μαΐου, θα παρουσιαστεί στα Δημοτικά σχολεία και στα Γυμνάσια η πρώτη ομάδα μαθητών και μαθητριών, όπως θα διαχωριστούν προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ την Παρασκευή θα παρουσιαστεί η δεύτερη ομάδα, όπως θα ειδοποιηθούν από τα σχολεία.
«Οι δύο αυτές πρώτες μέρες θα αφιερωθούν στην ενημέρωση των παιδιών, στην ανάλυση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των κανόνων που θα ισχύσουν για τη φοίτηση στο υπόλοιπο της χρονιάς, μέχρι το τέλος της» είπε. Από τη Δευτέρα, 25 Μαΐου θα λειτουργήσουν εναλλάξ κάθε μια εβδομάδα οι δύο ομάδες στα Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια, πρόσθεσε. Εξήγησε ότι από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή θα προσέρχεται η πρώτη εβδομάδα, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθεί η δεύτερη ομάδα και ούτω καθεξής.
«Το πρώτο κριτήριο που ελήφθη υπόψη για τις αποφάσεις αυτές είναι να περιοριστεί ο συνολικός όγκος, η μαζικοποίηση στην επαναδραστηριοποίηση και για αυτό τον σκοπό κρίθηκε προτιμότερο να έχουμε τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια» είπε ο Υπουργός Παιδείας. Ανέφερε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις ηλικίες και τις δυσκολίες που ενδεχομένως να υπάρξουν, αποφεύγεται προς το παρόν η φοίτηση των μικρότερων ηλικιών, της προδημοτικής εκπαίδευση και των νηπιαγωγείων, ενώ οι μαθητές της Α’ και Β τάξης του Λυκείου και του Α’ και Β’ έτους των Τεχνικών Σχολών θα συνεχίσουν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που «ήδη έχει αναπτυχθεί και προχωρά με ικανοποιητικά αποτελέσματα».
Για το Λύκειο είπε εξάλλου ότι λήφθηκε ως κριτήριο η καλύτερη διοργάνωση των Παγκυπρίων εξετάσεων και το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να αφοσιωθούν απερίσπαστα στη διδασκαλία κατά τις τελευταίες αυτές εβδομάδες στη Γ’ Τάξη Λυκείου και στο Γ’ έτος των τεχνικών Σχολών.
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, από την αρχή της επόμενη εβδομάδας θα εντατικοποιηθούν και οι διαγνωστικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, ενώ θα συνεχιστούν και στα Λύκεια, ώστε να παρακολουθεί η επιστημονική ομάδα την επαναδραστηριοποίηση στα σχολεία.
Για τις αποφάσεις, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι ελήφθησαν υπόψη «τα επιδημιολογικά δεδομένα, η εμπειρία άλλων χωρών που έχουν ήδη προχωρήσει σε επαναλειτουργία των σχολείων, αλλά και τα αποτελέσματα της μεγάλης δειγματοληπτικής έρευνας» 800 ατόμων, που συμπεριελάμβανε και παιδιά.
Λεπτομερείς ανακοινώσεις και οδηγίες θα δοθούν αμέσως στα σχολεία, ενώ θα γνωστοποιηθεί σε γονείς και κηδεμόνες και ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούν με τη συγκατάθεσή τους να υποβληθούν μέσα στις επόμενες ημέρες τα παιδιά σε διαγνωστική εξέταση, στο γνωστό μοριακό τεστ, είπε. «Προτρέπονται οι γονείς να φέρουν τα παιδιά τους σε σχολεία που θα ανακοινωθούν το συντομότερο, ώστε ακόμα και πριν την έναρξη της φοίτησης – δηλαδή πριν την Πέμπτη και την Παρασκευή της επόμενης εβδομάδας – να ξεκινήσουμε αυτούς τους διαγνωστικούς ελέγχους», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, πεποίθηση του Υπουργείου Παιδείας ότι εκτός του γεγονότος ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις ευνοϊκές συνθήκες που έχουμε κερδίσει με τις προσπάθειες όλων και να επιστρέψουμε σταδιακά στα σχολεία, αυτό μπορεί να γίνει με ασφάλεια στη βάση των επιδημιολογικών δεδομένων και των συμβουλών που δίνουν οι ειδικοί του Υπουργείου Υγείας.
Επιπλέον, είναι και μια ευκαιρία να αφομοιώσουν τα παιδιά στα σχολεία τους κανόνες υγειονομικής ασφάλειας και συμπεριφοράς για την επόμενη περίοδο κατά την οποία αίρονται σταδιακά και άλλα περιοριστικά μέτρα «ούτως ώστε να μπορέσουμε, όπως υπεύθυνα στην πρώτη περίοδο περιοριστήκαμε στο σπίτι, τώρα εξίσου υπεύθυνα και με ασφάλεια να επανέλθουμε σιγά σιγά στην ομαλότητα και στην κανονική ζωή», κατέληξε.
Για τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών σχολείων με την έναρξη της φοίτησης στις 21 Μαΐου, ενημέρωσε τον Προέδρο και μέλη της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, σε τηλεδιάσκεψη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε, επίσης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μάριος Παναγίδης.
Κατά την τηλεδιάσκεψη, ο Υπουργός Παιδείας ενημέρωσε τους οργανωμένους γονείς για τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών σχολείων με την έναρξη της φοίτησης στις 21 Μαΐου.
Σημείωσε ότι έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις και έγιναν προετοιμασίες στα σχολεία.
Αναφέρθηκε, επίσης, στα υγειονομικά πρωτόκολλα στη βάση των οποίων θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες.
Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη συνεργασίας των γονέων για να γίνονται διαγνωστικοί έλεγχοι (test) από την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας.
Ο κ. Προδρόμου σημείωσε, επίσης, ότι θα γίνει επιμόρφωση από τους επιδημιολόγους, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, στους οργανωμένους γονείς δημοτικής εκπαίδευσης όσον αφορά στα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόζονται με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία.
Αναφορικά με τα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι οι ομάδες αυτές θα στηριχθούν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ όσον αφορά στα Ειδικά Σχολεία, ο κ. Προδρόμου ενημέρωσε τους γονείς ότι, λόγω της ιδιαιτερότητας των εν λόγω Σχολείων, αυτά δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.
Ο Υπουργός Παιδείας ενημέρωσε επίσης ότι θα λειτουργήσουν και τα Ολοήμερα Σχολεία στη βάση ειδικών προνοιών, καθώς και τα Θερινά Σχολεία με εκτεταμένο ωράριο.
Τα νέα κρούσματα
Τρία νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε χθες η επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου Υγείας ανεβάζοντας των συνολικό αριθμό των θετικών κρουσμάτων σε 910 . Τα κρούσματα εντοπίστηκαν μετά την πραγματοποίηση 1794 εργαστηριακών διαγνώσεων.
Σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν ως εξής:
-από σύνολο 120 διαγνώσεων από τη διαδικασία ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν βρέθηκε θετικό περιστατικό.
-από σύνολο 279 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.
-από σύνολο 27 εργαστηριακών διαγνώσεων σε άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό τις προηγούμενες μέρες δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.
-από σύνολο 422 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία δεν προέκυψε κανένα περιστατικό,
-από σύνολο 74 διαγνώσεων που προέκυψαν από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των ιατρείων δημόσιας υγείας δεν βρέθηκαν κρούσματα.
-από 716 διαγνώσεις από τον έλεγχο εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο ποτών και τροφίμων, καθώς και σε εργοτάξια, εντοπίστηκε ένα θετικό κρούσμα.
-από σύνολο 156 διαγνώσεων σε σχολεία δεν εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα
Πολύ ικανοποιητική η εικόνα
Ανακοινώνοντας τα νέα κρούσματα ο Δρ. Κωστρίκης τόνισε ότι το επιδημιολογικά δεδομένα βρίσονται στο επιθυμητό επίπεδο. Σημείωσε ότι η εικόνα είναι πολύ ικανοποιητική γι’ αυτό και η επιστημονική ομάδα εισηγήθηκε στην πολιτική ηγεσία την χαλάρωση των περιορισμών. Κατέληξε λέγοντας ότι η στρατηγική μας στηρίζεται στην υπευθυνότητα και την συνεργασία των πολιτών. Αισθανόμαστε την ανάγκη να σας ευχαριστήσουμε γι’ αυτές τις επιδόσεις σημείωσε ο Δρ. Κωστρίκης.
Οι αποφάσεις για τα σχολεία «ικανοποιούν τους πάντες»
Απαντώντας σε ερώτηση, αν ανησυχεί τους επιστήμονες ο αριθμός των παιδιών στην Κύπρο που έχει νοσήσει από την ασθένεια εν όψει και του ανοίγματος των σχολείων, ο κ. Κωστρίκης ανέφερε ότι «η στρατηγική μας σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων στηρίζεται φυσικά στην υπευθυνότητα των γονέων όπως επίσης και των μικρών μαθητών μας».
«Δεν έχουν ιδιαίτερη ανησυχία οι επιστήμονες», είπε, αναφέροντας επίσης ότι μαζί με το άνοιγμα των σχολείων η πολιτική ηγεσία ξεκίνησε μια μελέτη 20.000 δειγμάτων από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και αυτό θα μας δώσει μια πολύ καλή εικόνα για την ύπαρξη του ιού σε αυτές τις ομάδες.
Είπε ότι από τις πρώτες μέρες οι μαθητές και οι γονείς θα δώσουν την συγκατάθεσή τους για να ληφθούν τα δείγματα, προσθέτοντας ότι «αυτό θα μας δώσει μια πολύ καλή εικόνα όσον αφορά την ύπαρξη του ιού σε αυτές τις ομάδες».
Σε ερώτηση, αν ήταν ομόφωνη η απόφαση που λήφθηκε για το άνοιγμα των σχολείων απάντησε: «έγινε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση» του Προέδρου της Δημοκρατίας με την επιστημονική ομάδα και τους αρμόδιους Υπουργούς.
«Κατατέθηκαν όλες οι απόψεις των επιστημόνων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι Υπουργοί άκουσαν με εξαιρετική προσοχή. Έγινε μια ενδελεχής συζήτηση, πολύ γόνιμη και οι αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν νομίζω ικανοποιούν τους πάντες».
Πέντε ασθενείς στο νοσοκομείο αναφοράς, τρεις στις ΜΕΘ, ακόμη δύο σε άλλα νοσηλευτήρια
Ο δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε ότι παγκόσμια, ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 4.560 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι τις 305.000. Ταυτόχρονα, όμως 1.725 εκατομμύρια άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως.
Επίσης, συνέχισε, σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 5 άτομα.
«Οι ασθενείς είναι σε καλή γενική κατάσταση», είπε.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται τρεις ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κλινική κατάσταση των ασθενών στη ΜΕΘ «παραμένει κρίσιμη αλλά σταθερή».
Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Ο κ. Λοϊζου αναφέρθηκε σε σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες από τον ΟΗΕ και τον ΠΟΥ.
Τα Ηνωμένα Έθνη, είπε, εξέδωσαν ανακοίνωση σε σχέση με την ανάγκη δράσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, λόγω της πανδημίας, έχει παρατηρηθεί σε πολλές χώρες σημαντική αύξηση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.
Οι υγειονομικοί που εργάζονται στην πρώτη γραμμή, γυναίκες, παιδιά, έφηβοι, ηλικιωμένοι και άτομα με προϋπάρχοντα ψυχικά προβλήματα, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Ταυτόχρονα, έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ που επίσης προβληματίζει.
«Οι συνέπειες της απομόνωσης, η αλλαγή της καθημερινότητας, οι οικονομικές συνέπειες, η αγωνία για τα αγαπημένα πρόσωπα έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Με κύριες ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως προανέφερα, την αύξηση στα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, είπε, η δυσκολία στην πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας λόγω της πανδημίας έχει επιδεινώσει το πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι λοιπόν ουσιώδες να εξασφαλιστεί πρόσβαση αυτών των ατόμων στις κατάλληλες υπηρεσίες».
Στην Κύπρο, ανέφερε ο κ. Λοΐζου, από την αρχική φάση της πανδημίας, η Διεύθυνση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας λειτούργησε υπηρεσία τηλεφωνικής υποστήριξης για τον σκοπό αυτό, ενώ έχουν δοθεί ιδιαίτερες οδηγίες προς τους λειτουργούς ψυχικής υγείας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Συνέχισε λέγοντας ότι με τη σειρά του, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι υπάρχει πιθανότητα ο ιός αυτός να μην φύγει ποτέ από τη ζωή μας.
«Η ανακοίνωση του ΠΟΥ πιθανότατα προκλήθηκε από την εμφάνιση ειδήσεων ότι το πρόβλημα έχει ξεπεραστεί, σε συνδυασμό με την αύξηση κρουσμάτων σε χώρες που είχαν προχωρήσει σε χαλάρωση των μέτρων», είπε.
Αυτό που σίγουρα ισχύει αυτή τη στιγμή, ανέφερε, «είναι ότι όταν ένας ιός εμφανίζεται για πρώτη φορά και δεν υπάρχει τουλάχιστον προς το παρόν ανοσία ή εμβόλιο, κανείς δεν μπορεί να ξέρει για πόσο καιρό αυτός ο ιός θα κυκλοφορεί».
Ο κ. Λοΐζου επισήμανε ότι «με τα έως τώρα δεδομένα, θα παλεύουμε για αρκετό καιρό με τον ιό SARS-CoV-2. Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης, τουλάχιστον όσον αφορά στις δικές μας συμπεριφορές».
Σε ερώτηση ποια φαρμακευτική αγωγή έχει περισσότερη επιτυχία στην Κύπρο, ο κ. Λοϊζου ανέφερε ότι «στην Κύπρο χρησιμοποιούνται σχεδόν όλες οι θεραπείες οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί και στο εξωτερικό».
Απλά, επειδή τα νούμερα μας είναι μικρά, τουλάχιστον μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχουμε μια ολοκληρωμένη στατιστική εικόνα και πιθανόν να είναι δύσκολο να έχουμε». Συνολικά στις ΜΕΘ, είπε, έχουν νοσηλευθεί ή θα νοσηλευθούν, ελπίζω το μέγιστο 30 άτομα». Άρα, πρόσθεσε, «είναι πολύ δύσκολο να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ φαρμακευτικών θεραπειών».
Σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου «εκείνο που ισχύει είναι ότι οι φαρμακευτικές θεραπείες οι οποίες έχουν δείξει αποτέλεσμα στο εξωτερικό, στον ίδιο βαθμό δείχνουν και αποτελέσματα στην Κύπρο».