H μάσκα και ο Υπουργός Υγείας
*Η ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Κ. Ιωάννου, που δεν διαβάστηκε στην σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου με τους συναδέλφους του Οικονομικών και Εργασίας.
Στην σημερινή συνέντευξη τύπου των υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, οι δημοσιογράφοι μπορούσαν να στείλουν τις ερωτήσεις τους με email μέχρι τις 09:00. Η συνέντευξη στην αίθουσα τύπου του Υπουργείου Οικονομικών άρχισε στις 11:00. Ερώτηση, που στείλαμε για να απαντηθεί από τον Υπουργό Υγείας δεν διαβάστηκε καν.
Η ερώτηση ήταν: Στις φωτογραφίες φαίνεται μια μάσκα. Πληρεί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές; Αν όχι πως έγινε η εισαγωγή της στην Κύπρο και ποιός πλήρωσε τον εισαγωγέα;
΄ ΠΑΝΩ: Το μπροστινό μέρος της συσκευασίας της μάσκας. ΚΑΤΩ: Το πίσω μέρος.
Το ζήτημα, που ανακύπτει, είναι , γιατί δεν διαβάστηκε η ερώτηση. Η εξήγηση, που μπορεί να δοθεί, είναι ότι τέθηκε εκ των προτέρων υπόψη του Υπουργού Υγείας και αυτός ζήτησε από την αρμόδια λειτουργό , που διάβαζε τις ερωτήσεις, να την αποσιωπήσει. Στην διάφανη συσκευασία της μάσκας δεν υπάρχει η σήμανση CE, που προβλέπεται από τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, εκτός από την ένδειξη protective masks, όλα τα αναγραφόμενα επί της συσκευασίας είναι στην κινεζική γλώσσα. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι τεμάχια της συγκεκριμένης μάσκας μαζί με γυαλιά τύπου βυθού δόθηκαν ως “δώρο” από τον ΟΑΥ στους επαγγελματίες Υγείας.
Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρει :
“Σε ερωτήσεις που απέστειλαν ηλεκτρονικά οι λειτουργοί των ΜΜΕ απάντησε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε με τους Υπουργούς Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Οικονομικών.
Με βάση και τις συστάσεις της επιδημιολογικής ομάδας, ανέφερε ο κ. Ιωάννου, απαντώντας σε ερώτηση ως προς τη χορήγηση μάσκας για κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων, «για όσους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, το Υπουργείο Υγείας πολύ έγκαιρα έχει προχωρήσει σε παραγγελία για αγορά 9 εκατομμυρίων μασκών, στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα στα τμήματα που εξυπηρετούν κοινό, θα δοθούν δωρεάν μάσκες. Σε ό, τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς και Συνδέσμους (ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, κλπ), θα καλυφθεί μέρος των αναγκών δωρεάν από το Υπουργείο Υγείας, άρα θα καλύψουμε μερικώς τις ανάγκες τους».
Κληθείς να πει εάν το Υπουργείο ανησυχεί για το ενδεχόμενο η χαλάρωση των μέτρων να φέρει προβλήματα, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι αυτό είναι μια πιθανότητα που σίγουρα ανησυχεί τις αρμόδιες Υπηρεσίες και υπογράμμισε πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει εφησυχασμός, θα πρέπει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής υγιεινής να τηρούνται. «Εγώ είμαι πεπεισμένος ότι αν τηρούμε τους βασικούς κανόνες, δηλαδή δύο μέτρα απόσταση, αποφυγή συναθροίσεων, κλπ, θα υπάρξει μεν -και είναι αναμενόμενο- μια αύξηση τον αριθμού των κρουσμάτων, αλλά θα είναι διαχειρίσιμη, βάσει των επιδημιολογικών δεικτών που έχουν καθοριστεί. Δεν είναι δείκτες μόνο για την χαλάρωση, αλλά και δείκτες αξιολόγησης», επεσήμανε. Πρόσθεσε δε πως προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι, σύμφωνα με την εμπειρία άλλων χωρών, όπου υπήρξε ήδη χαλάρωση, παρατηρήθηκε και αύξηση στα κρούσματα, αλλά και στον δείκτη μεταδοτικότητας που όπως θα ξέρετε όλοι πλέον είναι στο 1:1. «Και στη δική μας περίπτωση υπάρχει ανησυχία για αυτό θα τονίζουμε συνεχώς την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας και προσωπικής υγιεινής», τόνισε ο κ. Ιωάννου.
Σε ερώτηση αναφορικά με τις επεμβάσεις στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι αυτό θα ρυθμιστεί με Διάταγμα που θα εκδοθεί εντός της ημέρας. Θέλουμε, είπε, να υπάρχει διαθεσιμότητα στα νοσηλευτήρια, ούτως ώστε εάν καταγραφεί νέα έξαρση του ιού και θα χρειαστούμε κλίνες, να υπάρχει διαθεσιμότητα.
Σε σχέση με τη μετακίνηση και τις επισκέψεις σε συγγενικά ή φιλικά, ειδικά εάν αυτά βρίσκονται σε άλλη πόλη, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι στην πρώτη φάση απαγορεύεται η μετακίνηση και οι επισκέψεις. Για μετακίνηση σε άλλη πόλη, οι πολίτες, μέχρι και τις 21 Μαΐου, οφείλουν να αποστέλλουν γραπτό μήνυμα για τις κατηγορίες που ισχύουν. Στη δεύτερη φάση, ανέφερε, αίρονται όλοι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις”.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας ο κ. Ιωάννου στην αρχική του τοποθέτηση είπε: “Από την πρώτη μέρα που κληθήκαμε να διαχειριστούμε την πρωτοφανή κρίση, θέσαμε ως κορυφαία προτεραιότητα την περιφρούρηση του συστήματος υγείας και την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Ζητήσαμε χρόνο για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τα νοσηλευτήρια και μας τον δώσατε. Για να είμαστε σε θέση σήμερα να ανακοινώνουμε λεπτομέρειες για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, στη βάση όσων εξήγγειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το οφείλουμε στη δική σας συνεργασία και σας ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά.
Η ενθαρρυντική επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται στην Κύπρο και μας επιτρέπει να κάνουμε το βήμα προς τη σταδιακή άρση των περιορισμών, όπως είχαμε σχεδιάσει, είναι το αποτέλεσμα μιας επίπονης προσπάθειας που στηρίζεται στη στρατηγική της αυστηρής ιχνηλάτησης των κρουσμάτων και στην ταυτόχρονη διαχείριση των περιστατικών.
Παρά τις αρχικές αστοχίες, αναπτύξαμε γρήγορα αντανακλαστικά, ενεργοποιήθηκε άμεσα η Διυπουργική Επιτροπή, καθοδηγούμενη από τους Επιστήμονες . Αναπτύξαμε γρήγορα αντανακλαστικά και ως κυβέρνηση θέσαμε πρώτιστο μέλημα μας την διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας. Κερδίσαμε ζωτικό χρόνο που μας επέτρεψε να βελτιωθούμε σε όλα τα επίπεδα. Από πλευράς Υπουργείου Υγείας η λειτουργία των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας και η οργάνωση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων για χειρισμό «υπόπτων περιστατικών» με τη δημιουργία κλινικών Βραχείας Νοσηλείας και υπόπτων σε κάθε νοσηλευτήριο υπήρξε αποδοτική. Με αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις του συστήματος υγείας, με επάρκεια σε υποδομές, έμψυχο δυναμικό, εξοπλισμό και αναλώσιμα, είμαστε έτοιμοι πλέον για το επόμενο βήμα που θα γίνει από τη Δευτέρα, με προορισμό τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Για να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση θα παραμείνει διαχειρίσιμη, τα βήματά μας θα είναι αργά και σταθερά. Ειδικότερα, τα δημόσια αλλά και ιδιωτικά νοσηλευτήρια αρχίζουν σταδιακά να επαναλειτουργούν, αλλά με ορισμένους περιορισμούς, ως εξής:
Συνέχιση απαγόρευσης επισκεπτηρίων.
Έναρξη ψυχρών περιστατικών με πλαφόν πληρότητας κλινών μέχρι 60%, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη της Πανδημίας και την πορεία των κρουσμάτων, στη βάση κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.
Επαναλειτουργία των οδοντιατρείων.
Όσον αφορά στα δημόσια νοσηλευτήρια:
Οργάνωση και λειτουργία Εξωτερικών Ιατρείων για ειδικούς Ιατρούς, μόνο με ραντεβού για διασφάλιση της προστασίας των ασθενών καθώς και των επαγγελματιών υγείας.
Επιπλέον, τα δημόσια νοσηλευτήρια θα αναπροσαρμόσουν τη λειτουργία τους ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα για εξυπηρέτηση περιστατικών COVID-19.
Ασφάλεια και Υγεία στους χώρους εργασίας
Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από τη Δευτέρα, 4 Μαΐου, δεν είναι καθόλου εύκολο εγχείρημα. Κρύβει πολλούς κινδύνους, σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο. Έχουμε εκδώσει αναλυτικές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Σε συνεργασία με την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ, την ΠΟΒΕΚ και άλλους επαγγελματικούς συνδέσμους, οι οδηγίες αυτές θα φθάσουν σε όλες τις επιχειρήσεις που θα ανεβάσουν ρολά. Η χαρά μας για την επαναλειτουργία σημαντικού αριθμού καταστημάτων και άλλων επαγγελματικών στεγών συνοδεύεται από την έντονη ανησυχία μας για αύξηση των κρουσμάτων, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, με παράδειγμα την Γερμανία.
Περιληπτικά από τη Δευτέρα, θα ισχύουν τα εξής μέτρα υγιεινής στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν:
v 8 τ.μ. για κάθε εργαζόμενο και 2 μέτρα απόσταση μεταξύ τους
v υποχρεωτική τοποθέτηση αντισηπτικού σε κάθε είσοδο επιχείρησης
v ανάρτηση έξω από το υποστατικό του αριθμού φυσικής παρουσίας ατόμων εντός του υποστατικού για ενημέρωση τόσο του κοινού όσο και για διευκόλυνση του έργου των Επιθεωρητών Εργασίας
v καθημερινός και σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά, κτλ
v άμεση πρόσβαση σε μάσκες, θερμόμετρα, κτλ.
Νοείται ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής.
Προστατευτικές μάσκες
Το Υπουργείο Υγείας παράγγειλε μεγάλη ποσότητα προστατευτικών μασκών, πριν από ένα μήνα, προτού δηλαδή υπάρξει σύσταση για χρήση προστατευτικής μάσκας. Έχουμε αγοράσει 9 εκατομμύρια, απλές χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης, οι οποίες θα δοθούν στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και σε επηρεαζόμενες επιχειρήσεις για κάλυψη μέρους των αναγκών τους. Η παράδοση των μασκών σε επιχειρήσεις θα γίνει μέχρι την Κυριακή, σε συνεργασία με την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ και την ΠΟΒΕΚ, καθώς και άλλα οργανωμένα σύνολα.
Η χρήση μάσκας, να τονίσω, είναι υποχρεωτική για εργαζόμενους που έχουν άμεση επαφή με κοινό (Δημόσιο και Ευρύτερο δημόσιο τομέα, Λιανικό Εμπόριο, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς).
Η χρήση μάσκας από πολίτες στην κοινότητα συστήνεται σε πολυσύχναστους και κλειστούς χώρους, όπως οι υπεραγορές, τα μεγάλα καταστήματα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κοκ.
Με απλά λόγια, οι ταμίες και οι άλλοι εργαζόμενοι στις υπεραγορές, οι υπάλληλοι των καταστημάτων, οι οδηγοί των λεωφορείων και γενικά οι ιδιώτες, δημόσιοι ή δημοτικοί, υπάλληλοι που έρχονται σε επαφή με κόσμο, θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν μάσκα. Οι πελάτες των υπεραγορών και των άλλων κλειστών καταστημάτων, οι επιβάτες λεωφορείων, προτρέπονται να φορούν μάσκα αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι.
Εργαζόμενοι που εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες
Η προστασία της υγείας των συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες παραμένει προτεραιότητα για το κράτος. Για τον λόγο αυτό, έχουμε χθες επικαιροποιήσει τον κατάλογο των ευπαθών ομάδων αναλόγως του βαθμού επικινδυνότητας από έκθεση στον ιό, στη βάση των μέχρι τώρα επιδημιολογικών στοιχείων και νοσηρότητας των ασθενών με COVID-19. Με βάση τον νέο κατάλογο, οι ευπαθείς ομάδες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
Στην πρώτη κατηγορία, περιλαμβάνονται οι ασθενείς και άλλα άτομα που μπορούν να εργαστούν με την προϋπόθεση ότι δεν βρίσκονται σε χώρους όπου συναλλάσσονται με κοινό και δεν υπάρχει αυξημένη διέλευση ατόμων.
Στη δεύτερη κατηγορία, κατατάσσονται ασθενείς και άλλα άτομα που θεωρούνται πολύ υψηλού κινδύνου και καλούνται να εργάζονται από το σπίτι.
Ο νέος κατάλογος έχει δοθεί στη δημοσιότητα χθες και είναι διαθέσιμος στην ειδική ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.
Για την περαιτέρω προστασία των συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, αποφασίσαμε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να παραπέμπουμε ειδικές κατηγορίες ατόμων σε Ιατρεία Δημόσιας Υγείας για να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορωνοϊό με επιδότηση από το Υπουργείο Υγείας. Ενδεικτικά, τέτοιες περιπτώσεις είναι:
v Καρκινοπαθείς προτού εισαχθούν για θεραπεία
v Έγκυες πριν τον τοκετό
v Ηλικιωμένοι πριν εισαχθούν σε Στέγη Ευγηρίας
v Κακοποιημένα άτομα (ενήλικες και παιδιά) πριν εισαχθούν σε στέγες.
Διευρυμένες διαγνωστικές εξετάσεις
Το πρόγραμμα των διευρυμένων διαγνωστικών εξετάσεων που έχουμε εφαρμόσει εντάσσεται στη στρατηγική αντιμετώπισης του ιού, για την οποία αναφέρθηκα στην αρχή. Μέχρι σήμερα έχουμε πέραν των 55 χιλιάδων καταγεγραμμένων διαγνωστικών εξετάσεων, αριθμός που κατατάσσει την Κύπρο ανάμεσα στις πρώτες χώρες στην Ευρώπη. Η μέθοδος αυτή, σε συνδυασμό με την αυστηρή ιχνηλάτηση αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και μάλιστα απέσπασε συγχαρητήρια από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Ενδεικτικά να αναφέρω, το Πρόγραμμα 20,000 τεστ για πολίτες που εργάζονταν και δεν είχαν ανασταλεί οι εργασίες τους κατά τη διάρκεια των περιορισμών μέχρι χθες έχουν διεκπεραιωθεί 17,601 και βρέθηκαν 28 θετικά κρούσματα.
Να τονίσω ότι για να διασφαλιστεί η ίση πρόσβαση των εργαζομένων στο Πρόγραμμα είχαν δοθεί συγκεκριμένα ποσοστά για τις κατηγορίες των εργαζομένων όπως ορίστηκαν.
Επιπρόσθετα, ενόψει και της πολιτικής ενίσχυσης περαιτέρω εργαστηριακών ελέγχων, το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανανέωση του Προγράμματος για πραγματοποίηση άλλων 20,000 δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων στους εργαζόμενους που θα επιστρέψουν στις εργασίες τους από τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα:
1. Για τους εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο με άμεση επαφή το κοινό θα διενεργηθούν 14,000 εργαστηριακά tests
2. Για τους εργαζόμενους σε εργοτάξια θα γίθουν 6.000 τεστ (3,000 επιτόπου με Κινητή Μονάδα κατόπιν συνεννόησης με Υπουργείο Εργασίας και 3,000 με ραντεβού).
Ακόμα, ολοκληρώθηκε η δειγματοληπτική παρέμβαση στην κοινωνία. Από τα 1,054 άτομα που επιλέχθηκαν, οι 773 εθελοντές προσήλθαν για τη δειγματοληψία. Από αυτούς εντοπίστηκε 1 θετικό περιστατικό. Θα ήθελα, με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω τους εθελοντές που συμμετείχαν, τον ΟΑΥ και τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας για την άρτια οργάνωση και ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός λίγων ημέρων.
Αναλυτικά, η Στρατηγική για άρση των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνηση της οικονομίας έχει καθορισθεί σε 4 φάσεις οι οποίες έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, και θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, ως ακολούθως:
Φάση 1η: 4 Μαΐου – 20 Μαΐου 2020
– Κατασκευαστικός τομέας και όλες οι παρεμφερείς οικονομικές δραστηριότητες
– Λιανικό εμπόριο – επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων , εκτός από εκείνα που στεγάζονται εντός εμπορικών κέντρων/πολυκαταστημάτων. Οι ημέρες και οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων θα καθοριστούν από το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Υπουργείο Υγείας
– Λαϊκές αγορές, πλανοδιοπώληση
– Στάθμευση κρουαζιερόπλοιων για ανεφοδιασμό (χωρίς αποβίβαση επιβατών ή αντικατάσταση πληρωμάτων).
– Αντικατάσταση πληρωμάτων για εμπορικά σκάφη και η μετακίνηση ιδιωτικών σκαφών σε αδειοδοτημένους χώρους, για σκοπούς ελλιμενισμού, συντήρησης και επισκευών
– Λύκεια: μόνο τελειόφοιτοι των δημόσιων (3η Λυκείου) και των ιδιωτικών σχολών μέσης εκπαίδευσης (από 11 Μαΐου). Για όλες τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θα ανακοινώσει σχετικό πλάνο. Νοείται, ότι μέχρι της πλήρους επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων θα συνεχίσει η τελεκπαίδευση.
– Διεξαγωγή προγραμματισμένων εγχειρήσεων, βάσει οροφών που θα καθορίσει το Υπουργείο Υγείας
– Οδοντιατρικά Κέντρα/Ιατρεία (όσα παραμένουν κλειστά μετά από το Διάταγμα της 23ης Απριλίου)
– Χρήση ανοιχτών ή υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων μόνο για αθλητές και αθλήτριες υψηλών επιδόσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, χωρίς τη χρήση αποδυτηρίων, γυμναστηρίων ή άλλων κλειστών συναφών υποδομών.
– Προπονήσεις για ομαδικά αθλήματα μόνο σε ανοικτούς χώρους, χωρίς τη χρήση αποδυτηρίων, γυμναστηρίων ή άλλων κλειστών συναφών υποδομών. (από 18 Μαΐου
– Τουριστικά και ταξιδιωτικά γραφεία
– Πλήρης λειτουργία πλυντηρίων αυτοκινήτων
– Αναθεώρηση οδηγιών για δημόσιες μεταφορές (πληρότητα μέχρι 50%)
– Πλήρης λειτουργία Δημόσιας Υπηρεσίας και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Είναι σημαντικό για την οικονομία όπως η βιομηχανία και ο μεταποιητικός τομέας να λειτουργούν πλήρως.
Τονίζεται ότι η επαναλειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων θα γίνεται βάσει κατευθυντήριων γραμμών ή πρωτοκόλλων, όπως έχει ήδη αναφερθεί.
Μέτρα Διακίνησης
– 3 SMS την ημέρα, η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 10 μμ μέχρι 6 π.μ.
– Επιτρέπεται η ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους όχι περισσότερων των δύο ατόμων μαζί (περπάτημα, τένις, κολύμβηση στη θάλασσα και όχι σε δημόσια ή ιδιωτικά κολυμβητήρια, ποδηλασία, κτλ) και θα είναι ανοιχτοί πεζόδρομοι και πεζόδρομοι εντός πάρκων, μόνο για σκοπούς ατομικής άσκησης και όχι περισσότερων των δύο ατόμων κατά περίπτωση, ενώ δεν θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις. Εξαιρείται από τον εν λόγω περιορισμό η παρουσία των ανήλικων τέκνων γονέων που ασκούνται.
– Επιτρέπεται από τις 4ης Μαΐου η προσευχή σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής, νοουμένου ότι δεν θα συνυπάρχουν ταυτόχρονα πέραν των 10 ατόμων.
Φάση 2η: 21 Μάϊου – 8 Ιουνίου
– Κομμωτήρια/ κουρεία/ ινστιτούτα αισθητικής (από 21 Μαΐου)
– Υπηρεσίες εστίασης, εξυπηρέτηση μόνο σε εξωτερικούς χώρους (από 21 Μαΐου)
– Βιβλιοθήκες ( από 1 Ιουνίου)
– Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικοί χώροι (από 1 Ιουνίου)
– Πρακτορεία Στοιχημάτων (από 1 Ιουνίου)
– Λιμάνια σε πλήρη λειτουργία (από 1 Ιουνίου), με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια
Τονίζεται ότι η επαναλειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων θα γίνεται βάσει κατευθυντήριων γραμμών ή πρωτοκόλλων, όπως έχει ήδη αναφερθεί.
Μέτρα Διακίνησης
– Από 21 Μαΐου, καταργείται πλήρως SMS,
– Επιτρέπονται συναθροίσεις μέχρι 10 άτομα,
– Επιτρέπεται από 1 Ιουνίου ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής συμπεριφοράς όπως το Υπουργείο Υγείας θα καθορίσει. Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν για γάμους, βαφτίσεις και κηδείες.
– Ελεύθερη διακίνηση σε πάρκα, παιδότοπους σε εξωτερικούς χώρους, πλατείες, μαρίνες, κτλ, νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10.
– Κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μεταξύ 10 μμ. μέχρι 6 π.μ.
Φάση 3η: 9 Ιουνίου – 13 Ιουλίου
– Εμπορικά Κέντρα/Πολυκαταστήματα
– Αεροδρόμια/Αεροπορικές Εταιρείες – σταδιακά και υπό όρους
– Λιμάνια, εξυπηρέτηση και κρουαζιερόπλοιων
– Υπηρεσίες εστίασης, εξυπηρέτηση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
– Ξενοδοχεία
– Παραλίες : Προϋπόθεση η διατήρηση απόστασης ασφαλείας
– Θέατρα και σινεμά ανοιχτού χώρου
– Γυμναστήρια
– Αθλητικά Πρωταθλήματα (χωρίς φιλάθλους)
– Καλοκαιρινά προγράμματα σχολών ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Τονίζεται ότι η επαναλειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων θα γίνεται βάσει κατευθυντήρων γραμμών ή πρωτοκόλλων, όπως έχει ήδη αναφερθεί.
Μέτρα Διακίνησης
– Κατάργηση όλων των περιορισμών
Φάση 4η: 14 Ιουλίου και μετά
– Θέατρα και σινεμά κλειστού χώρου
– Φεστιβάλ και Συναυλίες
– Καζίνο
– Παιδότοποι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
Θα καταρτιστεί ειδικό σχέδιο για σταδιακή επαναλειτουργία όλων πιο πάνω τομέων.
Τονίζεται ότι, η επαναλειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων θα γίνεται βάσει κατευθυντήρων γραμμών ή πρωτοκόλλων, όπως έχει ήδη αναφερθεί. Ειδικότερα, για μεγάλες συγκεντρώσεις ο περιορισμός στον αριθμό ατόμων θα καθοριστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική μου παρέμβαση, θέλω να επαναλάβω πόσο κρίσιμο είναι το επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως τα καταφέραμε μέχρι σήμερα, όλοι μαζί με αίσθημα ευθύνης είμαι βέβαιος θα συνεχίσουμε την πετυχημένη πορεία και δεν θα βρεθούμε στη δυσχερή θέση να κάνουμε βήματα πίσω. Εμπιστευόμαστε την υπευθυνότητα του κάθε πολίτη και επενδύουμε στην ευσυνειδησία όλων σας.
Η Κύπρος πέρασε το πρώτο τεστ με επιτυχία. Η πρακτική έχει αποδείξει ότι με σύνεση και συνεργασία μπορούμε να πέτυχουμε πολλά ως πολιτεία. Χρειάζεται όμως υπομονή. Στα χέρια μας είναι να βγούμε οριστικά από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και να αποδείξουμε ότι και αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε”.
Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε πως ο οδικός χάρτης, που έχει χαραχθεί για επανεκκίνηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων, είναι ενδεικτικός και θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα συμμόρφωσης.
Εάν οι πολίτες πράξουν τα δέοντα, ανέφερε, τότε η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει κατά το τέταρτου τρίμηνο του έτους, με την ανάκαμψη να κορυφώνεται μέσα στο 2021.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη σημασία επαναλειτουργίας του λιανικού εμπορίου, με συνεισφορά πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στην οικονομία, και με περισσότερους από τριάντα-οκτώ χιλιάδες απασχολούμενους.
Ανάλογη είναι και η σημασία επαναδραστηριοποίησης του κατασκευαστικού τομέα, με συνεισφορά 16% στα κρατικά έσοδα και πέραν των τριάντα χιλιάδων εργαζομένων.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, θα πρέπει να συνεχιστεί έως το τέλος και την πλήρη άρση των περιορισμών.
Προειδοποίησε ότι, εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση και προκύψει μεγαλύτερη διασπορά του ίου κατά την άρση των περιορισμών, τότε η χώρα θα εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά.
Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης των μισθών στο δημόσιο, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτή την στιγμή προσπάθεια είναι να ενισχυθούν και όχι να αφαιρεθούν εισοδήματα από τους πολίτες.
Η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι η προστασία της υγείας των εργαζομένων, ενόψει και της επαναδραστηριοποίησης αριθμού επιχειρήσεων, γι’ αυτό και έχουν εκδοθεί έντυπα με συγκεκριμένες οδηγίες και συμβουλές.
Ανέφερε ότι έχει ετοιμαστεί οδηγός διαχείρισης θεμάτων ασφάλειας και υγείας στην εργασία σε συνθήκες κορονοϊού.
Όλες οι συστάσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ έχει εκτυπωθεί ειδικό φυλλάδιο σε δέκα χιλιάδες αντίτυπα, μεταφρασμένο σε πέντε γλώσσες, με απλές οδηγίες προς εργοδοτουμένους για τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνουν.
Η κυρία Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι λειτουργοί του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας τυγχάνουν εντατικής εκπαίδευσης με στόχο να γίνουν έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, περίπου 25 χιλιάδες, καθώς και στα εργοτάξια, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων που καθορίζονται.
Επισήμανε ότι επιδίωξη των σχεδίων, που εφάρμοσε η κυβέρνηση, είναι να μην υπάρξουν απολύσεις προσωπικού, στόχος που φαίνεται να επιτυγχάνεται, αφού πολύ μικρός αριθμός υπαλλήλων έχει απολυθεί από τις 16 Μαρτίου.
Οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας σύμφωνα με το ΚΥΠΕ:
Υπουργός Οικονομικών
Στην επιστροφή της ανάκαμψης της οικονομίας το 4ο τρίμηνο του 2020 και κορύφωσή της ανάπτυξης το επόμενο έτος, στοχεύει ο οδικός χάρτης της σταδιακής επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπογραμμίζοντας πως η δεύτερη φάση θεωρείται πιο επικίνδυνη και θα χρειαστεί περισσότερη επιφυλακή, προκειμένου να μην γίνουν βήματα πίσω, που θα μας οδηγήσουν σε «αχαρτογράφητα νερά».
Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι ο στόχος δεν είναι η αποκοπή μισθών αλλά η ενίσχυση των εισοδημάτων. Ανέδειξε εκ νέου την ανάγκη της συνετής οικονομικής διαχείρισης προκειμένου να αποφευχθούν μνημονιακοί όροι «είτε με δικά μας μνημόνια, είτε εξωτερικά», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Πετρίδης μαζί με τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για περαιτέρω λεπτομέρειες έπειτα από το χθεσινοβραδινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού για περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού και για επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας.
Εξήγησε πως ο οδικός χάρτης της σταδιακής άρσης των περιορισμών «βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική η οποία έγινε κατόπιν και διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, μετά από εκτενή και συνεχή αξιολόγησης όλων των επιδημιολογικών δεδομένων με συγκεκριμένους οικονομικούς δείκτες». «Ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη, να προχωρήσουμε στην ανάκαμψη γιατί χωρίς οικονομία δεν μπορεί να υπάρχει ούτε σύστημα υγείας δεν μπορούν να υπάρχουν ούτε εισοδήματα», ανέφερε στην εναρκτήρια δήλωσή ο ΥΠΟΙΚ του και τόνισε: «Αν συμμορφωθούμε σε αυτή τη δεύτερη, πιο επικίνδυνη φάση, η οποία χρειάζεται μεγαλύτερη πειθαρχία, χρειάζεται ενδεχομένως να είμαστε και σε περισσότερη επιφυλακή, τότε η οικονομία μπορεί να αρχίσει να ανακάμπτει το 4ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και να κορυφωθεί η ανάκαμψη το 2021».
Συνετή οικονομική διαχείριση για αποφυγή μνημονίων.
Ερωτηθείς αν στα πλάνα της κυβέρνησης εισέρχεται και η περικοπή μισθών στον δημόσιο τομέα, ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει και όχι να αφαιρέσει εισοδήματα και όλος ο οικονομικός σχεδιασμός εδώ εδράζεται, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει να είμαστε οικονομικά μύωπες, αλλά να βλέπουμε και την επόμενη μέρα». «Δεν πρέπει να δώσουμε όλα μας τα πολεμοφόδια τώρα και να μείνουμε από καύσιμα, ακριβώς για να αποφύγουμε μνημονιακούς όρους, είτε με δικά μας μνημόνια είτε με εξωτερικά μνημόνια και να χρειαστεί να αποκόψουμε δαπάνες, να αφαιρέσουμε εισοδήματα και να αυξήσουμε φόρους όχι μόνο για τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα. Και για αυτό η έκκλησή μου είναι συνετή οικονομική διαχείριση με βάση ένα ολοκληρωμένο οικονομικό σχεδιασμό. Αυτή τη στιγμή προσανατολιζόμαστε στην ενίσχυση των εισοδημάτων όπως ανέφερε και η συνάδελφος Υπουργός Εργασίας και θέλω να πετύχουμε σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.
Στο Υπουργικό αναθεωρημένο νομοσχέδιο για κρατικές εγγυήσεις
Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις ύψους €2 δις ο κ. Πετρίδης είπε πως στόχος είναι να επανακατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη και τη διαβούλευση η οποία έχει γίνει και γίνεται με τα κόμματα και ορισμένες συνθήκες όπως διαμορφώνονται στην οικονομία σε σχέση με την πανδημία και τις ανάγκες της αγοράς. Είπε πως δεν επιλέχθηκε η οδός του δημόσιου διαλόγου και της αντιπαράθεσης με τα κοινοβουλευτικά κόμματα αφού το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο επιβάλλει τη συναίνεση και από τη νομοθετική εξουσία. «Και ευελπιστώ ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι κάτι το οποίο θα εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», πρόσθεσε, επισημαίνοντας εκ νέου πως το εργαλείο κρατικών εγγυήσεων ήταν μέρος του όλου πακέτου στήριξης της οικονομίας, δηλαδή των δημοσιονομικών μέτρων, των νομισματικών μέτρων και των χρηματοοικονομικών μέτρων με το ένα να συμπληρώνει το άλλο.
«Όλα αυτά συνδυάζονται μεταξύ τους και συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Δεν μπορούμε να λέμε εντάξει περάσαμε το δημοσιονομικό κομμάτι και δεν πειράζει, γιατί μπορεί να οδηγηθούν εταιρείες σε χρεοκοπία, μπορεί να γίνουν απολύσεις γιατί δεν υπάρχει συμπληρωματικά και το κομμάτι της ρευστότητας», εξήγησε. «Ελπίζω την επόμενη εβδομάδα που θα καταθέσω την νέα πρόταση να βρούμε αυτή την αναγκαία συναίνεση, ούτως ώστε να χρησιμοποιήσουμε σε αυτό τον οικονομικό πόλεμο όλη τη δύναμη πυρός μας συνδυασμένα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην χρησιμοποιούμε όλα τα όπλα μας», συμπλήρωσε.
Αχαρτογράφητα νερά σε περίπτωση νέου κύματος κρουσμάτων
Εξάλλου, ερωτηθείς αν υπάρχουν περιθώρια στήριξης σε περίπτωση νέας επιδείνωσης της επιδημολογικής εικόνας, ή η χώρα θα οδηγηθεί σε μνημόνιο, ο κ. Πετρίδης επανέλαβε πως «ο στόχος είναι να κάνουμε βήματα μπροστά και όχι βήματα πίσω» και απηύθυνε εκ νέου έκκληση για αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Ο κ. Πετρίδης επεσήμανε πως το ΥΠΟΙΚ είχε στηρίξει από την αρχή την λήψη αυστηρών μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης, καθώς «από την πρώτη στιγμήν είχαμε εκτιμήσει ότι με σωστή οικονομική διαχείριση θα μπορούσαμε να επιτύχουμε σε μια οικονομική διαχείριση αν το συνολικό lockdown δεν υπερέβαινε τους δύο μήνες». «Αν φυσικά δεν επιτύχουμε σε δεύτερο στάδιο τότε μπαίνουμε πάλι σε αχαρτογράφητα νερά και δεν μπορώ να κάνω κάποια πρόβλεψη. Ο σκοπός είναι όπως συμμορφωθήκαμε την πρώτη φάση του πλήρους περιορισμού να συμμορφωθούμε και στη δεύτερη φάση για να αποτρέψουμε επικίνδυνες ατραπούς και στην υγεία αλλά και στην οικονομία», τόνισε.
Η επιλογή των τομέων πρώτης δραστηριοποίησης
Ο κ. Πετρίδης εξήγησε πως η επιλογή των οικονομικών δραστηριοτήτων στους οποίους βασίζεται η άρση των περιορισμών έχει λάβει υπόψη άλλους συγκεκριμένους δείκτες όπως η συνεισφορά στο ΑΕΠ, η συνεισφορά στην απασχόληση, η συνεισφορά στα κρατικά έσοδα και τον κίνδυνο μετάδοσης, ενώ έλαβε υπόψη τη δυνατότητα τηλεργασίας. Εξήγησε πως ο χάρτης αυτός, που περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις, είναι ενδεικτικός, καθώς εξαρτάται από την ορθή εφαρμογή των κανόνων. «Θα εξαρτηθεί στο πόσο επιτυχημένα θα συμμορφωθούμε με τους κανόνες λειτουργίας και των επιχειρήσεων και της οικονομίας», τόνισε.
Αναφερόμενους στους τομείς οι οποίοι αρχίζουν να λειτουργούν, ο κ. Πετρίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον τομέα του λιανεμπορίου στην οικονομία, τονίζοντας πως συνεισφέρει πέραν του €1 δις στην προστιθέμενη αξίας στην οικονομία, εργοδοτεί 38.000 άτομα ή 9,4% του εργατικού δυναμικού και συνεισφέρει περίπου 12% στα κρατικά έσοδα. Τόνισε ωστόσο πως δεν αναμένεται να αρχίσει η συνολική λειτουργία του τομέα, η οποία θα είναι σταδιακή με την εργοδότηση να είναι πιο περιορισμένη τις πρώτες μέρες. Αλλά αν όλα πάνε καλά είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για την οικονομία, συμπλήρωσε. Για τον τομέα των κατασκευών, ο κ. Πετρίδης είπε πως αυτός προσφέρει 5% της προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, με την εργοδότηση να ξεπερνά τις 30.000 άτομα ή 7,5% της συνολικής απασχόλησης και συνεισφέρει πέραν του 16% στα κρατικά έσοδα.«Η επιτυχία θα κριθεί από όλους και από τους εργαζόμενους και από τις επιχειρήσεις και κάνω έκκληση και στις επιχειρήσεις να εφαρμόζουν τα μέτρα ασφάλειας, ούτως ώστε με την ίδια πειθαρχία υπευθυνότητα με την οποία αρχίσαμε και ην οποία μας έφερε σε ένα σημείο αισιοδοξία και στο σημείο ότι μπαίνουμε στη δεύτερη φάση από τη Δευτέρα να μπορέσουμε να διανύσουμε όλο το δρόμο γιατί έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», κατέληξε.
Υπουργός Εργασίας
Οδηγίες τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τους εργαζόμενους έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Εργασίας, ύστερα από κοινωνικό διάλογο, ώστε να εφαρμοστούν κατά την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, όπως ανέφερε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου κατά τη διάσκεψη Τύπου για επεξήγηση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19.
Η κα. Αιμιλιανίδου είπε ότι το Υπουργείο, αφού άκουσε τους κοινωνικούς εταίρους, εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας. Όπως είπε υπάρχει μεταξύ άλλων οδηγός για γενικές οδηγίες εργοδοτουμένων σε επιχειρήσεις, που πραγματεύεται όλες τις οδηγίες που πρέπει οι εργοδοτούμενοι σε μια επιχείρηση να τηρήσουν για να προστατευθούν. «Μέριμνά μας είναι η προστασία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις», είπε. Άλλος οδηγός, ανέφερε, είναι ο Οδηγός Διαχείρισης Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία σε συνθήκες κορωνοϊού.
Επιπρόσθετα, είπε, έχει εκδοθεί ένα απλοποιημένο φυλλάδιο ώστε να δώσει συμβουλές με απλά λόγια στους εργαζόμενους για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρήσουν. Το φυλλάδιο αυτό είπε θα εκδοθεί σε 10,000 αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες. Για τα 25,000 καταστήματα λιανικού εμπορίου τα οποία θα πρέπει να επιθεωρήσει το Υπουργείο, ανέφερε ότι έχει εκδοθεί οδηγός για τα μέτρα που πρέπει να τηρηθούν, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι έχει συσταθεί ομάδα από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και από άλλα κυβερνητικά τμήματα, που από αύριο αρχίζουν την εκπαίδευση για να είναι σε θέση να επιθεωρήσουν την τήρηση αυτών των μέτρων.
«Το πιο σημαντικό είναι να τηρηθούν αυτά τα μέτρα ασφάλειας και υγείας, όχι μόνο τα γενικά που πάντα ίσχυαν, αλλά τα συγκεκριμένα που αφορούν συνθήκες κορωνοϊού», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση κατά την οποία δεν τηρούνται από τις επιχειρήσεις αυτά τα μέτρα, υπάρχει και διάπραξη ποινικού αδικήματος και πρόστιμο το οποίο με βάση το νόμο και τα διατάγματα του Υπ. Υγείας θα εφαρμοστεί. «Στόχος μας είναι να επιθεωρήσουμε όλα αυτά τα εργοτάξια, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι τηρούνται αυτά τα μέτρα», είπε. Είπε επίσης ότι θα ακολουθήσουν και συγκεκριμένες ανακοινώσεις και από τους λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να γίνουν κατανοητά σε όλους και να διαφυλαχθεί η υγεία των εργαζομένων.
Καθυστερήσεις στην επιβολή επιδομάτων
Ερωτηθείσα για τη μη καταβολή επιδομάτων σε κάποιους εργαζόμενους από το Υπουργείο Εργασίας, η κα. Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι για την πρώτη φάση των σχεδίων από 16 Μαρτίου μέχρι 12 Απριλίου έχουν καταβληθεί πριν από το Πάσχα επιδόματα σε 140,000 εργαζομένους. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένας αριθμός επιδομάτων που δεν έχουν καταβληθεί λόγω του ότι για πρώτη φορά έχει υποβληθεί ένας τόσος μεγάλος αριθμός αιτήσεων με ένα μηχανογραφημένο σύστημα που έγινε σε 15 ημέρες. Καθημερινά, είπε, γίνονται επιπρόσθετες πληρωμές. Για πρώτη φορά, πρόσθεσε, έπρεπε οι εργαζόμενοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία, υπήρχαν αρκετά λάθη κατά την υποβολή των αιτήσεων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα δεν υπάρχει αριθμός λογαριασμού.
Υπάρχουν, ανέφερε, προβλήματα στο μηχανογραφημένο σύστημα και γίνονται τεράστιες προσπάθειες από τους ειδικούς για να διορθωθούν αυτά τα προβλήματα. Πρόσθεσε επίσης ότι το Υπουργείου έπρεπε να προχωρήσει σε διορθώσεις και βελτιώσεις κάποιων προνοιών των σχεδίων, ύστερα από εξέταση των στατιστικών στοιχείων από τις πρώτες πληρωμές των επιδομάτων. Σημείωσε ότι θα εφαρμοστούν διαφοροποιημένα κριτήρια κατά τη 2η φάση των σχεδίων, ενώ θα καταβληθεί και αναδρομικά η διαφορά στους δικαιούχους μετά την αλλαγή των σχεδίων. Είπε ακόμα ότι έχουν καθοριστεί τα 360 ευρώ για την περίοδο των τεσσάρων εβδομάδων, ως το κατώτατο ποσό επιδόματος, ανεξαρτήτως του χαμηλού μισθού που ένας εργαζόμενος ήταν δηλωμένος στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Αναφορικά με το πρόβλημα ότι πολλοί δεν πληρούσαν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις του 2018, είπε ότι αποφασίστηκε να γίνεται σύγκριση με τον μισθό του Ιανουαρίου και να επιβάλλεται σε 60%, για να είναι μεγαλύτερο το επίδομα που θα λαμβάνει κάποιος. Όσοι άρχισαν εργασία τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2020, ανέφερε ακόμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα δηλωθούν από τους εργοδότες τους και θα δηλωθεί και ο μισθός τους θα είναι δικαιούχοι στο επόμενο σχέδιο που θα αρχίσει στις 13/4. Τα σχέδια του Υπουργείου είπε, θα συνεχίσουν να ισχύουν για τρεις μήνες ως τις 12/6 , με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέρος στα σχέδια δεν θα μπορούν να προβούν σε απολύσεις. Πρόσθεσε ότι μέχρι τις 12/10 για άλλους δηλαδή τέσσερις μήνες, θα συνεχίσει η κρατική στήριξη για επιχειρήσεις που δεν θα ανακάμψουν σε βαθμό ικανοποιητικό και θα έχουν μείωση του κύκλου εργασιών τους. Αυτό, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό.
Ερωτηθείσα κατά πόσο η όποια μείωση μισθού θα πρέπει να συνοδεύεται και με μείωση του χρόνου εργασίας, η Υπουργός εργασίας ανέφερε ότι με βάση το νόμο περί της προστασία των μισθών, κανένας εργοδότης δεν μπορεί να διαφοροποιήσει τον μισθό οποιουδήποτε εργαζόμενου. Εκείνο το οποίο έχει δικαίωμα να πράξει, ανέφερε, είναι αν η επιχείρησή του υπολειτουργεί να μην μπορεί να απασχολήσει τον εργαζόμενο για όσες ώρες τον απασχολούσε προηγουμένως. «Επομένως αν έχει ενταχθεί στο σχέδιο μια επιχείρηση και εμείς καταβάλουμε ως επίδομα το 60% του μισθού του εργαζομένου και ο εργαζόμενος συνεχίζει να απασχολείται για όλες τις ώρες εργασίας του, τότε η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη -και είναι ποινικό αδίκημα να μην το πράξει-να καταβάλει ολόκληρο το υπόλοιπο του μισθού του εργαζομένου», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι είναι ανεπίτρεπτο να απασχολείται ένας εργοδοτούμενος μόνο το 60% των ωρών για το οποίο καταβάλλεται επίδομα και είναι ποινικό αδίκημα. Ωστόσο, όπως είπε, είναι δικαίωμα του εργοδότη σε συνεννόηση με τον εργοδοτούμενο, να τον απασχολήσει για όσες ώρες τον χρειάζεται στην επιχείρηση, πάντα τηρώντας τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις. Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι θα συνεχίσει το δικαίωμα για τα σχέδια ειδικής φροντίδας του οποιουδήποτε γονιού ο οποίους έχει παιδιά κάτω των 15 ετών αλλά και γονιών παιδιών με αναπηρία ανεξαρτήτως ηλικίας.
Λειτουργία τουριστικών πρακτορείων και επιχειρήσεων με μείωση στον κύκλο εργασιών
Αναφορικά με τα τουριστικά πρακτορεία που έχει εξαγγελθεί ότι μπορεί να λειτουργήσουν, είπε ότι μπορούν να συνεχίσουν να είναι στην πλήρη αναστολή εργασιών. Το Υπουργικό Συμβούλιο, ανέφερε, αποφάσισε ότι οποιεσδήποτε συναφείς δραστηριότητες με τον τουρισμό μπορούν να συνεχίσουν να εντάσσονται στα σχέδια της πλήρους αναστολής εργασιών αν η μείωση του κύκλου εργασιών τους είναι πέραν του 80%. Πρόσθεσε ότι και επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου μπορούν να είναι στη μερική αναστολή εργασιών υπό την προϋπόθεση ότι η μείωση του κύκλου εργασιών τους θα είναι πέραν του 25%.
Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι με βάση το νέο διάταγμα που θα εκδοθεί από τον Υπουργό Υγείας θα είναι ανοικτές την Κυριακή και οι υπεραγορές και οι φούρνοι. Σημείωσε ότι την 1 Μαΐου δεν θα επιτρέπεται σε γενικά καταστήματα να είναι ανοικτά. Σε ερώτηση για την ανεργία, είπε ότι υπάρχουν πολύ λίγες απολύσεις εργαζομένων από τις επιχειρήσεις από 16 Μαρτίου. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και με άλλα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο που έχει ετοιμαστεί από το ΥΠΟΙΚ, θα αποφευχθούν οι απολύσεις εργαζομένων. Το ανθρώπινο δυναμικό, είπε, είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο της οποιασδήποτε επιχείρησης και για αυτό έγιναν όλες αυτές οι προσπάθειες έτσι ώστε να μην απολυθεί οποιοσδήποτε εργαζόμενος.
ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ : ΧΡ.ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ
Σήμερα εντοπίστηκαν επτά κρούσαματα
Μονοψήφιος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στις ελεύθερες περιοχές και το τελευταίο εικοσιετράωρο.
Εντοπίστηκαν επτά νέα περιστατικά, από σύνολο δύο χιλιάδων, τετρακοσίων-πενήντα-τεσσάρων εργαστηριακών διαγνώσεων.
-Τέσσερα από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν μέσω της ιχνηλάτησης επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, από σύνολο 195 εργαστηριακών εξετάσεων,
-ένα από άτομα τα οποία επέστρεψαν από το εξωτερικό, από σύνολο τετρακοσίων-εβδομήντα εξετάσεων,
-ένα, από σύνολο επτακοσίων-ογδόντα εξετάσεων που έγιναν με ιδιωτική πρωτοβουλία και
-ένα αφορά εργαζόμενο στον ΟΚΥπΥ, το οποίο εντοπίστηκε από σύνολο 96 εργαστηριακών διαγνώσεων.
Με τα νέα κρούσματα, το σύνολό τους ανήλθε στα οκτακόσια-πενήντα, περιλαμβανομένων των δέκα στις Βρετανικές Βάσεις.
Ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, δήλωσε ότι με τα επτά νέα κρούσματα, συντηρείται η θετική επιδημιολογική εικόνα που επέτρεψε την έναρξη άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Από τη Δευτέρα, πρόσθεσε, εισερχόμαστε σε μια περίοδο η οποία θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια, τονίζοντας ότι αυτό το διάστημα είναι και το πιο δύσκολο.
Η πτωτική πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Κύπρο, επέτρεψε τη χαλάρωση των μέτρων, δήλωσε ο Γιώργος Νικολόπουλος, μέλος της συμβουλευτικής ομάδας ειδικών.
Παρουσιάζοντας τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορωνοϊό στην Κύπρο μέχρι την 28η Απριλίου, ο κύριος Νικολόπουλος, είπε ότι η επιδημία φθίνει, αλλά δεν έχει σβήσει, γι΄ αυτό και πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.
Μέχρι τις 28 του μήνα είχαν καταγραφεί οκτακόσιες-τριπαντα-έξι περιπτώσεις COVID-19 και 20 θάνατοι, με τη θνητότητα να κυμαίνεται στο 2,4%.
Ο κύριος Νικολόπουλος, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πτώση του δείκτη αναπαραγωγής, ο οποίος, είπε, κινείται κάτω απο το ένα τοις εκατό.
Για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, λήφθηκε επίσης υπόψη ο χαμηλός αριθμός ατόμων που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, γεγονός εξήγησε ο κύριος Νικολόπουλος, που επιτρέπει να υπάρχει διαθεσιμότητα σε κλίνες, αν προκύψει ανάγκη.