Αύριο σύσκεψη στο προεδρικό για χαλάρωση μέτρων
Δρ. Λ. Κωστρίκης: “Θα έλεγα παραλίες τον Ιούνιο και εκκλησίες τον Δεκέμβρη»
H Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή θα παρουσιάσει αύριο σε σύσκεψη στο προεδρικό τις θέσεις της αναφορικά με τις χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων. Την Τετάρτη θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα χαλάρωσης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας αναμένεται νέο διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σήμερα ανακοινώθηκαν 5 νέα κρούσματα σε 1796 δειγματοληψίες , ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 822. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 20 χιλιάδες, εντοπίστηκε 1 θετικό, από ιχνηλάτηση δεν βρέθηκε θετικό. Παράλληλα 3 κρούσματα εντοπίστηκαν από επαναπατρισθέντες και 1 από εξετάσεις που έγιναν από ιδιωτική πρωτοβουλία.
Όπως σημείωσε ο κ. Κωστρίκης, «οι αριθμοί αυτοί ενισχύουν την ενθαρρυντική εικόνα των τελευταίων ημερών. Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με αυτή την εξέλιξη. Η επιστημονική ομάδα θα εισηγηθεί αύριο στον ΠτΔ την ενεργοποίηση του πλάνου για χαλάρωση των μέτρων». Εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι ένας 76χρονος με εξαιρετικά βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό έχασε την ζωή του στηνΜΕΘ ΓΝ Λευκωσίας. Οι θάνατοι είναι πλέον 15, 11 άνδρες και 4 γυναίκες. Παράλληλα σύμφωνα τις πρώτες εκτιμήσεις η νόσηση είναι μικρότερη των 2-3/1000 άτομα. Όπως δήλωσε ο κ. Κωστρίκης «θα μελετηθεί το θέμα του αριθμού των κρουσμάτων σε υπεραγορές στην Έγκωμη και θα αποφασιστεί, αν θα χρειαστεί κάποια ειδική μεταχείριση της συγκεκριμένης περιοχής».
Η εφημερίδα “Καθημερινή” Κύπρου αποκάλυψε το έγγραφο, που ετοιμάσθηκε από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή. Στο έγγραφο τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής καθορίζουν τις παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για εφαρμογή αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Μια διαδικασία που με βάση τις εισηγήσεις της θα πραγματοποιηθεί σε δυο φάσεις. Η πρώτη τοποθετείται στις 4ης Μαΐου και η δεύτερη στις 25 Μαΐου. Πριν την εφαρμογή των μέτρων άρσης των περιορισμών που θα αποφασίζονται θα πραγματοποιείται αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης. Η Συμβουλευτική Επιτροπή καθορίζει κριτήρια παύσης ή αναθεώρησης του οδικού χάρτη αποκλιμάκωσης, εάν η πανδημία δεν έχει φθίνουσα πορεία. Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν θα αφορούν την διακίνηση πολιτών αλλά και επανέναρξη των δραστηριοτήτων σε υπηρεσίες και οργανισμούς.
Τα χρονοδιαγράμματα
Όπως σαφώς καθορίζεται στις εισηγήσεις της επιστημονικής ομάδας, η αποκλιμάκωση των μέτρων θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, εάν και εφόσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικοί δείκτες της πρώτης αποτίμησης που θα γίνει στις 28 Απριλίου.
ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΜΑΪΟΥ – 1η ΦΑΣΗ
Η πρώτη φάση αποκλιμάκωσης επικεντρώνεται στην επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων και σε μερική άρση στους περιορισμούς διακίνησης πολιτών. Την ίδια ώρα προτείνεται ένα αυστηρό πλαίσιο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού άνω των 65 ετών.
Οικονομία
Η επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων στον οικονομικό τομέα προτείνεται να ξεκινήσει από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους ή σε εγκαταστάσεις που μπορεί να διασφαλιστεί, φυσική αυτοπροστασία των εργαζομένων:
-Εργοτάξια Υπεργολάβοι, ξυλουργοί, εργαζόμενοι στο αλουμίνιο, ελαιοχρωματιστές, οικοδομικά υλικά, είδη υγιεινής, ξυλείας και φυτώρια.
-Λαϊκές αγορές με διατήρηση των αναγκαίων αποστάσεων, μεταξύ πάγκων και παραγωγών. Ως ελάχιστη απόσταση πάγκων και παραγωγών προτείνονται τα 2 μέτρα.
-Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με μικρό αριθμό πελατών ή με ραντεβού.
-Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με μέγιστο αριθμό 5 υπαλλήλων και αριθμό πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα κάθε επιχείρησης.
Οι χαλαρώσεις, όπως τονίζεται, θα συνοδεύονται από τα μέτρα προστασίας όπως αποστάσεις, μάσκες, αντισηψία αλλά και συγκεκριμένο χώρο για κάθε πρόσωπο.
Διακίνηση πολιτών
Στο κομμάτι των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στους πολίτες, όπως φαίνεται και από το έγγραφο των εισηγήσεων, μέτρα όπως η απόσταση, μάσκες, γάντια, τα αντισηπτικά αλλά και τα γραπτά μηνύματα θα παραμείνουν στην καθημερινότητα του καθενός. Η Επιτροπή συστήνει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση.
-Μετακίνηση όλων των πολιτών, δύο φορές ημερησίως.
-Άρση απαγορεύσεων για σωματική άσκηση σε ανοιχτούς χώρους, συμπεριλαμβανομένης της κολύμβησης σε δυάδες.
Η Επιτροπή συστήνει την διατήρηση των περιορισμών για τις συναθροίσεις σε παιδικές χαρές, πλατείες και πάρκα. Για λόγους άσκησης ή ψυχαγωγίας επιτρέπεται το περπάτημα σε πάρκα έως δύο άτομα μαζί.
Ευπαθείς ομάδες
Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή δίδει ιδιαίτερη προσοχή για την προστασία των ευπαθών ομάδων άνω των 65 ετών, κατά την περίοδο χαλάρωσης των μέτρων. Συγκεκριμένα εισηγείται:
-Διατήρηση περιορισμού μετακίνησης ασθενών (ανοσοκατεσταλμένοι. καρκινοπαθείς, ρευματοπαθείς, διαβητικοί πάσχοντες από χρόνια αναπνευστικά και χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς σε αιμοκάθαρση).
-Αποφυγή μετακίνησης για ανάγκες θεραπείας και ειδικά με λεωφορεία – ταξί ή ιδιωτικά οχήματα με άλλα πρόσωπα.
Προτείνεται η παροχή βοήθειας προς ευπαθείς ομάδες από συγγενικά πρόσωπα με τη συνδρομή δημοτικών υπηρεσιών.
ΠΕΜΠΤΗ 25 ΜΑΪΟΥ 2η ΦΑΣΗ
Η αποτελεσματικότητα της πρώτης φάσης αποκλιμάκωσης των περιορισμών εν πολλοίς θα καθορίσει το επόμενο βήμα στις 25 Μαΐου. Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή θεωρεί πως χώροι ψυχαγωγίας, όπως καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά με την προοπτική επαναλειτουργίας τους σε μεταγενέστερο στάδιο και εφόσον διαθέτουν ανοιχτούς χώρους. Για τις περιπτώσεις αυτές, το προσωπικό εξυπηρέτησης απαραίτητα θα τηρεί τα μέτρα προστασίας (μάσκες, γάντια αντισηπτικά και κοινωνική απόσταση). Επίσης εισηγείται:
-Άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία, μετά τις 9 η ώρα το βράδυ.
-Εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν μετά την δεύτερη αξιολόγηση του Μαΐου άνοιγμα κολυμβητηρίων, γυμναστηρίων με αυστηρή τήρηση των αποστάσεων και μέτρων υγιεινής.
Στο κομμάτι των επιχειρήσεων η προσοχή θα στραφεί σε κομμωτήρια, σαλόνια αισθητικής κ.ά.
Εκπαίδευση
Οι προτάσεις της Επιστημονικής ομάδας για την δεύτερη φάση δίνει βαρύτητα στο κομμάτι των περιορισμών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης,
-Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γίνεται εισήγηση για επιστροφή τελειόφοιτων μαθητών και φοιτητών για σκοπούς προετοιμασίας τους, για τις τελικές εξετάσεις. Προτείνεται η χρήση του χώρου της κρατικής έκθεσης, για την διεξαγωγή των τελικών εξετάσεων, όπου υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης χώρων διδασκαλίας στη βάση των κανόνων ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών (αποστάσεις και περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας). Προτείνεται να δοθεί έμφαση στους μαθητές 3ης Λυκείου και να γίνει περαιτέρω αξιολόγηση από το Υπουργείο Παιδείας.
-Η λειτουργία των νηπιαγωγείων, τοποθετείται σε δεύτερο χρόνο και σχετίζεται με την επανεκκίνηση της εργασιακής δραστηριότητας.
-Για τα πανεπιστήμια, η Επιστημονική Επιτροπή εισηγείται όπως αποφευχθεί η μαζική παρουσίαση φοιτητών και να δοθεί έμφαση στη δημιουργία μικρών ομάδων εργασίας. Επίσης να δοθεί προτεραιότητα στους τελειόφοιτους για να μην χάσουν το πτυχίο.
Δημόσια θεάματα
Στη συγκεκριμένη κατηγορία η Επιτροπή αναφέρεται στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, οι οποίοι σε μεταγενέστερο στάδιο θα μπορούσαν να διεξαχθούν, χωρίς την παρουσία θεατών. Ταυτόχρονα εισηγείται τη συνέχιση των απαγορεύσεων στις δημόσιες και μαζικές συγκεντρώσεις, όπως κινηματογράφοι, συναυλίες, θέατρα.
Ξενοδοχεία
Στον τομέα του τουρισμού η Επιστημονική ομάδα επισημαίνει πως τα ξενοδοχεία μπορεί να λειτουργήσουν σε μεταγενέστερο χρόνο και υπό προϋποθέσεις. Για την έλευση τουριστών από το εξωτερικό θέτει προϋποθέσεις όπως την επιδημιολογική πληροφόρηση για τις χώρες προέλευσης τους. Για τον εσωτερικό τουρισμό η Επιστημονική ομάδα βάζει τις εξής παραμέτρους:
-Την παρουσίαση πρόσφατης αρνητικής εξέτασης για κορωνοϊό
– Τίτλο αντισωμάτων.
-Καθημερινή αυτοαξιολόγηση μέσω της πλατφόρμας Ηλεκτρονικής Υγείας.
-Επιτήρηση από νοσηλευτικό προσωπικό ή ιατρό υγείας.
Οι αποφάσεις
Η αποκλιμάκωση των μέτρων θα μπορεί να ακυρωθεί εάν η αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης δείξει ανησυχητικά στοιχεία. Η πρώτη μελέτη των εισηγήσεων για την άρση των περιορισμών θα γίνει την Δευτέρα στην Διυπουργική Επιτροπή. Το πακέτο μέτρων θα οριστικοποιηθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Οι απόψεις Κωστρίκη για παραλίες και εκκλησιασμό
Την πεποίθηση ότι η επιστροφή μας στις παραλίες θα πραγματοποιηθεί σύντομα, στο πλαίσιο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, εξέφρασε ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, φιλοξενούμενος στον Active και την εκπομπή «Ατζέντα».
Ερωτηθείς, περί αναφοράς σε δημοσιεύματα, για επιστροφή στις εκκλησίες τον Ιούνιο και παραλίες τον Ιούλιο, ο Δρ. Κωστρίκης απάντησε αναφέροντας ότι «εγώ θα έλεγα παραλίες τον Ιούνιο και εκκλησίες τον Δεκέμβρη». Σχολίασε ακολούθως ότι «συμμαχός μας στο άνοιγμα των παραλιών είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που είναι και Λεμεσιανός και αγαπά τη θάλασσα. Νομίζω ότι οι παραλίες μπορούν να ανοίξουν σύντομα, και εάν δεν το δούμε στην πρώτη χαλάρωση μέτρων, ίσως είναι στην επόμενη μετά από 15 μέρες. Γίνεται επεξεργασία σχεδίου για ανοίγματος των παραλιών και νομίζω ότι θα ανοίξουν σύντομα».
Σύμφωνα με πληροφορίες μας την δήλωση για τις εκκλησίες δεν συμμερίζονται μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής
Της δήλωσης του δρα Κωστρίκη ακολούθησε ανοικτή επιστολή 152 ιατρών και επαγγελματιών υγείας προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη για να ανοίξουν οι εκκλησίες. Την επιστολή μπορείτε να την διαβάσετε στον σύνδεσμο:
Σήμερα ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωση του αναφέρει :
“Με αφορμή τη δημοσιοποίηση επιστολής επαγγελματιών υγείας περί άμεσης άρσης της απαγόρευσης προσέλευσης σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, στηριζόμενος στα μέχρι στιγμής ιατρικά δεδομένα και με πλήρη σεβασμό στην εκδήλωση θρησκευτικών πεποιθήσεων, επισημαίνει τα εξής:
1. Η υψηλή μεταδοτικότητα αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της πανδημίας Covid-19. Είναι γι’ αυτό το λόγο, που όσο περιορίζουμε τον συγχρωτισμό τόσο περιορίζουμε και τη διασπορά της νόσου. Το κύριο αυτό περιοριστικό μέτρο, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία αναφορικά με χώρους όπου συναθροίζονται άτομα τρίτης ηλικίας, που αποτελούν μεγάλο μέρος των ευπαθών ομάδων και που η κατάσταση τους συνοδεύεται συχνά από χρόνια νοσήματα.
2. Κύριο μέλημα όλων είναι η προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών, τόσο του κλήρου όσο και των πιστών και ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
3. Το κύριο ζητούμενο είναι η σταδιακή αποκατάσταση της ομαλής ζωής και οικονομικής δραστηριότητας με ασφάλεια.
4. Όπως πολύ σωστά ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές του κράτους, τα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν σταδιακά και η χαλάρωση θα συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες υγιεινής, τήρηση κοινωνικής απόστασης και εφαρμογή μηχανισμού ελέγχου και παρακολούθησης. Ο ΠΙΣ συμφωνεί και ενισχύει αυτή τη θέση τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός χαλάρωσης των περιορισμών πρέπει να γίνει με τη δέουσα προσοχή και λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικά τεκμηριωμένες κατευθυντήριες οδηγίες και τους πετυχημένους σχεδιασμούς άλλων χωρών που προηγούνται στο βαθμό αναχαίτισης του Covid-19. Αυτοί οι σχεδιασμοί και η συμπεριφορά των πολιτών, θα είναι καθοριστικά κριτήρια, για την επόμενη φάση, ώστε να αποτραπεί τυχόν ανάκαμψη της πανδημίας στην Κύπρο.
5. Ο ΠΙΣ συμμετέχει στην συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή που αφορά τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς και υποβάλλει, βάσει των πιο σύγχρονων ιατρικών δεδομένων, εισηγήσεις που αφορούν τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
6. Ο ΠΙΣ αποτελεί το θεσμικό όργανο της ιατρικής κοινότητας και μέσω της καθ’ ύλην αρμόδιας επιτροπή του που την απαρτίζουν εκπρόσωποι των αντίστοιχων Επιστημονικών Εταιρειών επεξεργάζεται όλα τα σύγχρονα δεδομένα και υιοθετεί υπεύθυνα όλες τις διεθνώς τεκμηριωμένες κατευθυντήριες οδηγίες και θεραπευτικά πρωτόκολλα, ως προς την κλινική τους εφαρμογή. Αυτό αφορά τόσο την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και ευρύτερα την επαρκή διαχείριση όλων των σοβαρών χρόνιων νοσημάτων που ταλανίζουν τη δημόσια υγεία”
Τέλος, το ΔΣ του Συνδέσμου Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ, με ανακοίνωση, προτείνει να επιτραπεί ο εκκλησιασμός των πιστών κατά τις Κυριακές και τις μεγάλες γιορτές και εκφράζει ευχαριστίες προς τους λειτουργούς υγείας που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το ΔΣ του Συνδέσμου Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι «πέρασαν οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας όπου είθισται να υπάρχει κοσμοσυρροή στους ναούς, προσθέτοντας ότι «ο εκκλησιασμός δεν θα είναι ανεξέλεγκτος, αλλά θα υπόκειται αυστηρά σε όλα τα διατάγματα που αφορούν συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, με την τήρηση των ανάλογων αποστάσεων και όλων των άλλων συναφών μέτρων (π.χ. εκεί όπου κρίνεται απαραίτητο η παρουσία του κόσμου μπορεί να επεκτείνεται και σε υπαίθριους χώρους του ναού).
«Η τήρηση του μέτρου για αποχή από τον εκκλησιασμό, κυρίως κατά τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας με την κορύφωση του Θείου Πάθους και της Ζωοποιού Αναστάσεως του Ιησού μας Χριστού, από τους πιστούς, υπήρξε μια άνευ προηγουμένου πραγματική πνευματική δοκιμασία που βιώθηκε από τους πλείστους πολύ οδυνηρά», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «παρόλ΄ αυτά όλοι τήρησαν το μέτρο του περιορισμού».
Το ΔΣ του Συνδέσμου Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι το κράτος, οι θεσμοί αλλά και οι πολίτες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση που όμοιά της η ανθρωπότητα είχε πολλές δεκαετίες να ζήσει και προσθέτει ότι «η άμεση λήψη μέτρων αλλά και η καθολική ανταπόκριση και θυσίες των πολιτών, έφεραν άμεσα και απτά αποτελέσματα, με δραστικό περιορισμό των κρουσμάτων».
«Η πρώτη έγνοια της Πολιτείας πρέπει σίγουρα να είναι η υγεία και ευημερία των πολιτών της. Αυτό τον σκοπό υπηρετούν και τα μέτρα που επιτυχημένα είναι σε ισχύ. Ο άνθρωπος όμως «΄ουκ επ΄ άρτω μόνω ζήσεται΄», καταλήγει η ανακοίνωση.