COVID-19: Τα στοιχεία διαψεύδουν τον Ερντογάν
Του Ραγκίπ Ντουράν*
Γιατί, λοιπόν, οι εκπρόσωποι του Παλατιού, αυτές τις μέρες, είναι ολοένα και πιο επιθετικοί και ισχυρίζονται ότι η καταπολέμηση του κοροναϊού COVID-19 αποτελεί την αρχή μιας νίκης στην Τουρκία;», ρωτά δημοσιογράφος έναν Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών. Η απάντηση είναι έμμεση, αλλά μεστή από πληροφορίες: «Γνωρίζετε, την ημέρα, όπου τα ρωσικά και τα βρετανικά στρατεύματα είχαν μπει στο Βερολίνο, η μεγάλη πλειονότητα των Γερμανών πίστευε ότι η Μόσχα είχε ήδη πέσει στα χέρια του Χίτλερ. Διότι, οι γερμανικές εφημερίδες της εποχής έτσι έγραφαν».
Ο Υπουργός Υγείας, Δρ. Fahrettin Koca, διαφοροποιήθηκε, παγκοσμίως, όταν δήλωσε, το βράδυ της Τρίτης, ότι «η Τουρκία ελέγχει πλέον την πανδημία»!
Καταρτισμένος γιατρός και επικεφαλής αλυσίδας νοσοκομείων, αναγκάσθηκε να παραδεχτεί, πριν από μία βδομάδα, ότι «δεν γνώριζαν πως η μετάδοση του ιού ήταν τόσο ραγδαία».
Ο ιατρικός κόσμος, αρχής γενομένης από την Τουρκική Ένωση Ιατρών, την ημιεπίσημη επαγγελματική οργάνωση της χώρας, αμφισβητεί συνεχώς τα στοιχεία που ανακοινώνονται κάθε βράδυ στο Twitter του Υπουργού.
Τρεις είναι τουλάχιστον οι λόγοι του μυστηρίου αυτών των στοιχείων για τον αριθμό των ασθενών και των θανόντων:
Η Τουρκία δεν υιοθέτησε τα πρότυπα του Π.Ο.Υ. και μετρά μόνο τους επιβεβαιωμένους με τεστ νεκρούς.
Τα αποτελέσματα των τεστ φθάνουν τόσο καθυστερημένα που ο θανών έχει ήδη θαφτεί και έτσι, δεν καταγράφεται, ως επίσημη αιτία θανάτου, ο κοροναϊός COVİD 19.
Αρκετοί ιατροί, που κατέχουν και πολιτικά αξιώματα, προτιμούν να σημειώνουν στο μητρώο καταχωρήσεων «αναπνευστικές επιπλοκές», παρά «κορωναϊός COVID 19». Ορισμένοι έχουν, μάλιστα, σχετικές εντολές προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η κυβέρνηση δεν σταματά, από την πλευρά της, να κάνει προπαγάνδα, για να καλύψει την ανικανότητά της να διαχειριστεί την κρίση. Σύμφωνα με τα Μ.Μ.Ε. του Παλατιού, η Τουρκία έστειλε, πριν από δύο μήνες, ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα, ακόμη και αναπνευστήρες, σε 34 χώρες στο εξωτερικό. Ενώ οι γιατροί και οι νοσοκόμοι της χώρας παραπονιούνται για την ανεπάρκεια αυτών των εξοπλισμών, ο Πρόεδρος (με το όνομα και τη σφραγίδα του πάνω στα δέματα) επιθυμεί να βελτιώσει την εικόνα του στο εξωτερικό.
Πράγμα λίγο δύσκολο, ούτως ή άλλως, με τις χαμηλής ποιότητας μάσκες!
Ο ίδιος ο Ερντογάν, όταν αρνήθηκε την παραίτηση του Υπουργού Εσωτερικών, δήλωσε ότι «ο ιός δεν ήταν η μοναδική ανησυχία του τουρκικού κράτους. Συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας εκτός και εντός της χώρας». Αυτός (ο Υπουργός) προσπάθησε να προφυλάξει τον Πρόεδρό του από τη λαϊκή κριτική ως προς το σκάνδαλο της περασμένης Παρασκευής. Την ανακοίνωση για την (αιφνίδια) διήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας, την είχε κάνει δύο μόλις ώρες πριν μέσω εφαρμογής, κάτι το οποίο ανάγκασε χιλιάδες πολίτες να βγουν στους δρόμους, και να συνωστίζονται στα παντοπωλεία και τα αρτοποιεία, για να αγοράσουν ψωμί και άλλα προϊόντα για τις δύο επόμενες ημέρες. Η τήρηση της αναγκαίας ελάχιστης φυσικής απόστασης ήταν, λοιπόν, μηδενική τουλάχιστον επί δύο ώρες.
Εξάλλου, ο Ερντογάν είχε δίκιο, όταν μιλούσε για «δραστηριότητες στο εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας», καθώς ο τουρκικός στρατός και τα τσιράκια του συνέχισαν τις επιθέσεις τους στη Βόρεια Συρία και το Λίβανο, παρά την κρίση του κοροναϊού.
Η κυβέρνηση του «Πανίσχυρου Άνδρα» δεν έχει ακόμη πετύχει να διανείμει τις μάσκες, όπως είχε υποσχεθεί πριν από δύο εβδομάδες. Η πώληση των μασκών απαγορεύεται, αλλά, επίσης, απαγορεύεται η χρήση του λεωφορείου ή του μετρό δίχως μάσκα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της 15ης Απριλίου, οι ασθενείς στην Τουρκία είναι 69.392 και οι νεκροί, 1518.
Και, στην Τουρκία, όπου η καθημερινή αύξηση του αριθμού των ασθενών και των νεκρών είναι εκθετική, η επιδημία δεν έχει ακόμη φθάσει στο αποκορύφωμά της. Η Άγκυρα συνεχίζει να αρνείται για οικονομικούς λόγους το συνολικό εγκλεισμό. Το Παλάτι αρκείται σε έναν μερικό εγκλεισμό, αποκλειστικά τα Σαββατοκύριακα και μόνο στις τριάντα μεγάλες πόλεις της χώρας.
Κατά τις πέντε εργάσιμες μέρες, μόνο οι άνω των 65 ετών ή οι κάτω των 20 έχουν απαγόρευση εξόδου από τα σπίτια τους και υποχρεούνται να παραμείνουν σε αυτά. Ένας τύπος εγκλεισμού πολύ πρωτότυπος, μοναδικός στον κόσμο.
Σχόλιο ενός χρήστη του διαδικτύου: «Οι εργάτες – από φόβο μην απολυθούν- εργάζονται σκληρά τις εργάσιμες ημέρες, πηγαίνουν στη δουλειά με τα υπερπλήρη λεωφορεία. Δεν υπάρχει ο ιός στα εργοστάσια, στους χώρους εργασίας και στα Μ.Μ.Μ.; Ο Ερντογάν πιστεύει ότι ο ιός κάνει υπερωρίες τα Σαββατοκύριακα! Ότι ο Θεός μας προστατεύει από τα χειρότερα… Αλλά δεν ξέρω εάν υπάρχει το χειρότερο».
* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr, τις εξελίξεις στην Τουρκία/ Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους