Τα παρασκήνια της παραίτησης Σοϊλού
Ουσιαστικός ο ρόλος του Μπαχτσελή στον έλεγχο των κινήσεων του Ερντογάν
Toυ Αλέκου Παπαδόπουλου*
Τι και αν τους έπεισε, τι και αν δεν τους έπεισε όλους… Κεντρικός σκοπός της όλης παράστασης που δόθηκε πρόσφατα στην Τουρκία και συνεχίζεται η απήχηση της, ήταν να παραμείνει άσπιλος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να μην υποπτευτούν έστω και κατά διάνοια οι οπαδοί που του απέμειναν ότι μπορεί να διαπράξει ο ίδιος τέτοια λάθη ολκής, τέτοια μεγάλη γκάφα.
Ποτέ του!! ένας Ερντογάν με τη σοφία που νομίζει ότι τον διακρίνει !!! δεν θα ανακοίνωνε στο παραπέντε την απαγόρευση εξόδου και δε θα διακινδύνευε τους συμπολίτες του που ξεχύθηκαν στους δρόμους να μολυνθούν από τους επίσης συμπολίτες του ασυμπτωματικούς ή και συμπτωματικούς φορείς του ιού. Και για αυτόν άλλωστε το λόγο, τη δεύτερη φορά, έσπευσε να ανακοινώσει έγκαιρα το “lock down” που όλοι μας πλέον το έχουμε αποστηθίσει και γνωρίζουμε τι σημαίνει.
Και όμως το είχε κάνει, χωρίς να σκεφθεί τις συνέπειες. Χωρίς να υπολογίσει ότι ανακοινώνοντας την απαγόρευση εξόδου για το Σαββατοκύριακο ο κόσμος θα χυνόταν στους δρόμους για να καλύψει τις ανάγκες του κυρίως σε τρόφιμα αλλά και να αντιμετωπίσει τα οικογενειακής μορφής προβλήματα του. Όπως και έγινε..Πρόχειροι υπολογισμοί εκ των υστέρων, ανεβάζουν σε 250.000 τα άτομα που μέσα σε ελάχιστα λεπτά είχαν κατακλύσει τους δρόμους, τα σούπερ-μάρκετ και τους φούρνους. Αν δε μεταξύ τους υπήρχε 1 φορέας στους 100, προκύπτει αυτόματα το ανησυχητικό συμπέρασμα ότι εκείνη τη νύκτα οι 2500 φορείς θα μετέδωσαν τον ιό σε 40.000 ανύποπτους πολίτες που αγωνίζονταν και διαπληκτίζονταν στις ουρές για να προμηθευθούν τα απαραίτητα για το διήμερο.
Το μέτρο ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Αποκλείεται όμως να το αποφάσισε μόνος του αυτός, όταν είναι πασίγνωστο, ότι σε όλα γενικά τα θέματα κυρίως όμως όσο από αυτά θεωρεί χαρμόσυνα, ή έστω ανώδυνα για το λαό, ο Ερντογάν έχει κατά κανόνα τον πρώτο και τελευταίο λόγο, όπως αυτός και όχι κανείς άλλος έδειχνε προ ημερών στον κόσμο ..πως πρέπει να πλένουν τα χέρια και πως να φορούν τη μάσκα τους για να..μη μολυνθούν από τον κορονοϊό. Ο ίδιος πάλι υπέγραψε ως προσωπικό του δώρο το μπουκαλάκι της κολόνιας και τη μάσκα που μοίρασε στο λαό, επιβαρύνοντας βέβαια το δημόσιο κορβανά. Έστω και αν προ μηνός αντιγράφοντας τον Τραμπ με το γνωστό αλαζονικό του ύφος επαναλάμβανε σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία ότι ο κορονοϊός θα περάσει τράνζιτο από την Τουρκία.
Διαψεύσθηκε όμως και την επομένη όταν ομόφωνα η αντιπολίτευση μαζί με την πλειοψηφία των σχολιαστών του διαδικτύου, έστρεψαν εναντίον του τα βέλη τους κατέστη αναπόφευκτο για αυτόν να αναζητήσει μια Ιφιγένεια…Τουρκικής βέβαια εθνικότητας με μόνο διαθέσιμο και πειστικό στη συγκεκριμένη περίπτωση τον Σουλεϊμάν Σοϊλού. Δεδομένου μάλιστα ότι έτσι, θα επιτύγχανε ίσως με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Αφενός, το κυριότερο για αυτόν, θα διέσωζε το γόητρο του επιφορτίζοντας τον με τις όποιες συνέπειες της αλόγιστης απόφασης του και αφετέρου θα είχε απαλλάξει το γαμπρό του Υπουργό Οικονομικών και Θησαυροφυλακίου Μπεράτ Αλμπαϊράκ από έναν ισχυρό αντίπαλο, στον αγώνα διαδοχής του και κατάληψης του προεδρικού του θώκου.
Με την ανάκληση όμως της παραίτησης του Σοϊλού εντός τριώρου μόλις, με μια αναμφισβήτητη νίκη του στο συγκεκριμένο γύρο αποκαλύφθηκε ταυτόχρονα και για άλλη μια φορά ο αναμφισβήτητος πλέον ρόλος στη διαχείριση της εξουσίας του Αρχηγού, του ακραίου Εθνικιστικού Κόμματος της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελή, του οποίου την εύνοια από πολλού απολάμβανε. Άλλοτε παρασκηνιακά και άλλοτε εμφανώς ο παρ΄ολίγο αποδιοπομπαίος τράγος, πολιτικός. Ρόλος που είχε άλλωστε επισημοποιηθεί και με την αποφυλάκιση στο πλαίσιο της πρόσφατης αμνηστίας του βαρυποινίτη αρχηγού της τουρκικής μαφίας Αλαατίν Τσακιτζή, που επίμονα ζητούσε ο Μπαχτσελή, χωρίς όμως να εισακουσθεί στο παρελθόν.
Γενική εντούτοις είναι η διαπίστωση ότι ο Ερντογάν βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος μιας πληθώρας προβλημάτων εσωτερικών και διεθνών που έχει καταστήσει άλυτα, η προσωπική του μεγαλομανία και η πολυπραγμοσύνη του. Με τις απαράδεκτες από τον Ρώσο Πρόεδρο απαιτήσεις του στο Συριακό έχουν ψυχρανθεί οι σχέσεις του με τη Ρωσία, ενώ παραμένει άπρακτος στο Ίντλιμπ ο τουρκικός στρατός. Η οικονομική στενότητα που απειλεί άμεσα πλέον την Τουρκία καθιστά δυσχερή ακόμη και την κάλυψη της αμοιβής των μισθοφόρων που έχει αναλάβει να πληρώνει στη Λιβύη, προς ενίσχυση του Πρωθυπουργού Φάγεζ αλ Σάρατς και με αντάλλαγμα την υπογραφή του γνωστού Τουρκο-Λιβυκού συμφώνου, το οποίο εκ των υστέρων αποδείχθηκε διεθνώς άκυρο. Το δολάριο καλπάζει ήδη ανεπηρέαστο από τα όποια μέτρα έλαβε τελευταίως η Κεντρική Τράπεζα, η οποία όπως υποστηρίζεται έχει υποθηκεύσει στη Μεγάλη Βρετανία όλες τις επί προθεσμία καταθέσεις του κοινού, ενώ οι τουρκικές Τράπεζες καταβάλλουν για τις καταθέσεις σε τουρκικές λίρες το εξωφρενικό επιτόκιο των 11 έως και 12 % για να ρευστοποιήσουν οι πολίτες τις αποταμιεύσεις τους σε συνάλλαγμα που συγκριτικά η απόδοση του δικαιολογημένα κρίνεται στείρα. Υπέρ βέβαιο θεωρείται εξ άλλου ότι η πανδημία θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ανεργία, παράλληλα δε θα μηδενίσει τα προσδοκώμενα από τον τουρισμό και από τις εξαγωγές έσοδα λόγω των επιδράσεων που θα έχει στην παγκόσμιο οικονομία. Όσον αφορά στον Ντόναλντ Τραμπ, στον οποίο υπολόγιζε ο Ερντογάν κάνοντας εν ανάγκη μια στροφή στην πολιτική του, αποκλείεται τώρα όπως έχει μπλέξει εσωτερικά, να ασχοληθεί με τα οικονομικά προβλήματα του υποτιθέμενου φίλου του.
Εν τω μεταξύ οι ξένες επενδύσεις που έχουν την ικανότητα να οσφραίνονται πρώτες τον κίνδυνο ανήκουν ήδη στο παρελθόν, ενώ κυκλοφορεί και επίμονα μάλιστα, η φήμη διαζυγίου μεγάλου ιταλικού κεφαλαίου με μια από τις αρχαιότερες και αξιόπιστες μέχρι τώρα τουρκικές τράπεζες.
Τέλος από το πολύμορφο παζλ, που συμπληρωμένο απεικονίζει τη σημερινή πραγματική κατάσταση στην Τουρκία φαίνεται ξεκάθαρα, ότι η Κυβέρνηση Ερντογάν είναι ανεπανόρθωτα διχασμένη, ο δε Πρόεδρος εμφανώς κατάκοπος, ανήσυχος και προβληματισμένος ανίκανος να ελέγξει το διαμελισμένο Κόμμα του και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα δύο νεοσύστατα Κόμματα, που οπωσδήποτε θα ξιφουλκήσουν εναντίον του με συνταρακτικές αποκαλύψεις των άλλοτε στενών συνεργατών του, μόλις αντιμετωπισθεί η πανδημία.
*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους