Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση Σοϊλού

Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση Σοϊλού

Ο Ερντογάν αποκλείει προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Μηνάς Βασιλειάδης

 

Δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο Τούρκος πρόεδρος , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ως εκ τούτου ο ΥΠΕΣ θα παραμείνει στο πόστο του.
Ο κ. Σοϊλού υπέβαλλε την παραίτησή του μετά τις κριτικές που δέχθηκε το Υπουργείο του, με αφορμή τον πανικό που δημιουργήθηκε σε μερίδα των πολιτών το βράδυ της  περασμένης Παρασκευής, όταν  ανακοινώθηκε ότι θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανακοίνωσε τα εξής:
«Με τις επιτυχημένες εργασίες του για πάνω από ένα μήνα, ο υπουργός μας των Εσωτερικών πέτυχε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στη δημόσια ασφάλεια, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ο Υπουργός υπέβαλλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος με τη σειρά του του είπε ότι δεν γίνεται αποδεκτή. Η υποβολή παραίτησης του επικεφαλής μιας αρχής βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του ιδίου, όμως η τελική απόφαση ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η παραίτηση του Υπουργού δεν έγινε αποδεκτή, ο ίδιος θα συνεχίσει στα καθήκοντά του».
Χθες, πρώτη μέρα μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας του Σαββατοκύριακου, ο κόσμος συνέρρευσε στις αγορές με αποτέλεσμα —σε κάποια σούπερ μάρκετ— να δημιουργηθούν ουρές και αγαθά, όπως όσπρια και λαχανικά, να εξαντληθούν.

Ερντογάν απαγόρευση κυκλοφορίας και το Σαββατοκύριακο

Η απαγόρευση κυκλοφορίας,  που εφαρμόστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο θα ισχύει και για το επόμενο, δηλαδή  από τις 00:00 της 18ης Απριλίου μέχρι τις 00:00 της 20ης. Την ανακοίνωση έκανε ς ο πρόεδρος  Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν οι εντάσεις της περασμένης εβδομάδας.

 


Σε  δηλώσεις  ο κ. Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση —μέσω τηλεδιάσκεψης— του Υπουργικού Συμβουλίου, επέκρινε τις ιδιωτικές τράπεζες για το θέμα των διευκολύνσεων προς τους δανειολήπτες,  λέγοντας ότι «δεν έδωσαν καλές εξετάσεις» και πως ο ίδιος περιμένει «να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν».
Αναφορικά, δε, με το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Ερντογάν  είπε ότι «δεν θα υποκύψουμε σε καμία προσπάθεια επιβολής καταστάσεων, οι οποίες θα βάλουν τη χώρα μας σε δοκιμασία, ουδενός δύναμη αρκεί για να βάλει την Τουρκία σ’ αυτή τη μέγγενη».

Συνολικά 61.049 επιβεβαιωμένα και 98 οι νεκροί 

Άλλοι 98 άνθρωποι προστέθηκαν χθες στη λίστα των νεκρών από τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε  στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας. Ως εκ τούτου ο αριθμός των θυμάτων του κορονοϊού στην Τουρκία, από την έναρξη της επιδημίας, είναι πλέον 1.296.
Στην εντατική νοσηλεύονται 1.786 ασθενείς και 1.063 είναι διασωληνωμένοι. Εξιτήριο έλαβαν χθες 511 ασθενείς, ανεβάζοντας τον αριθμό εκείνων που ξεπέρασαν την ασθένεια σε 3.957.
Το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε ότι από τις 34.456 εργαστηριακές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες, εντοπίστηκαν 4.096 νέα κρούσματα. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανεβαίνει σε 61.049, διατηρώντας την Τουρκία στην 8η θέση όσον αφορά στον αριθμό των φορέων του ιού, μετά το Ιράν (73.303), το Ηνωμένο Βασίλειο (88.621), τη Γερμανία (128.092), τη Γαλλία (136.779), την Ιταλία (159.516), την Ισπανία (169.496) και τις ΗΠΑ (573.827).

 


Στην ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Υγείας, Φαχρεττίν Κοτζά, ανέφερε ότι οσονούπω θα φθάσουμε στα πεντακόσιες χιλιάδες τεστ και, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον αριθμό των καθημερινών αναλύσεων, παρατηρείται πτωτική τάση εμφάνισης νέων κρουσμάτων.
Σημειώνεται ότι, από την ανακοίνωση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στην Τουρκία στις 10 Μαρτίου, η χώρα έφθασε περίπου στα 100 σε μία εβδομάδα (17 Μαρτίου/98 κρούσματα), περίπου 1.000 σε ένδεκα ημέρες (21 Μαρτίου/947 κρούσματα) και περίπου δέκα χιλιάδες σε είκοσι μέρες (30 Μαρτίου/10.827 κρούσματα).

 

Share this post