Δρ. Λοΐζου: “Αυτό το Πάσχα πρέπει να είμαστε μόνοι”
Σήμερα 29 νέα κρούσματα .Ανακοινώθηκε και ένας ακόμη θάνατος
“Αν θέλουμε του χρόνου το Πάσχα να είμαστε όλοι μαζί, αυτό το Πάσχα πρέπει να είμαστε μόνοι”, προειδοποίησε σήμερα ο δρ. Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, και τόνισε ότι απαγορεύονται αυστηρά οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων”.
Η επιδημιολογική ομάδα του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε σήμερα άλλα 29 κρούσματα κορονοϊού . Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 662, περιλαμβανομένων και των 10 που βρέθηκαν στις βρετανικές βάσεις. Επίσης, 621 εξετάσεις έγιναν στο πλαίσιο των 20,000 εξετάσεων ενώ 10 κρούσματα εντοπίστηκαν από την ευρεία δειγματοληψία που επιχορηγείται από το κράτος.
Ένας 79χρονος ασθενής με βεβαρημένο ιστορικό κατέληξε εξαιτίας της νόσου. Οι θάνατοι από COVID-19 ανέρχονται στους 12.
Για τα σημερινά κρούσματα ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης ανέφερε:
• 19 άτομα που εντοπίστηκαν από 418 εργαστηριακές εξετάσεις μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης. Στα 19 περιλαμβάνονται ένας επαγγελματίας υγείας και ένας ασθενής στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.
• 10 άτομα από 473 εργαστηριακές διαγνώσεις που εμπίπτουν στη μελέτη των 20,000 επαγγελματιών.
Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι από τα 29 νέα κρούσματα τα 12 αφορούν εργαζόμενους στον ίδιο χώρο. Από το πρόγραμμα των 20,000 εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν από το Σάββατο, 11 Απριλίου, συνολικά 621 εξετάσεις. Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 662 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).
Τα 29 επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 24 ωρών προέρχονται από δύο κατηγορίες δειγμάτων. Τα 19 ανήκουν στις δειγματοληψίες που έγιναν στο πλαίσιο της διαδικασίας της ιχνηλάτησης. Τα άλλα 10 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της ευρείας δειγματοληψίας που διεξάγεται με απόφαση της Κυβέρνησης και επιχορηγείται από το Υπουργείο Υγείας, για να δούμε ακριβώς την έκταση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.
“Τα δείγματα της δεύτερης κατηγορίας προέρχονται από επαγγελματίες, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται και ο λόγος είναι προφανής: Θέλουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του covid 19 και να διασφαλίσουμε στο βαθμό που είναι δυνατόν ότι οι χώροι εργασίας είναι καθαροί από τον ιό, ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις που δέχονται κοινό. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος για την απόλυτη αποστείρωση ενός χώρου ώστε να αποκλειστεί η μετάδοση του ιού. Οπουδήποτε εντοπιστεί κρούσμα, ιδιαίτερα σε χώρους δημόσιας χρήσης, ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία, οι χώροι απολυμαίνονται, τα θετικά κρούσματα απομακρύνονται και αρχίζει η ιχνηλάτηση των επαφών.
Η επιστημονική ομάδα σας καλεί να έχετε πάντοτε κατά νουν ότι δυνητικά ο ιός είναι παντού και μπορεί να σας προσβάλει. Ακόμη και στο σπίτι σας. Σας καλούμε, λοιπόν, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί”, είπε ο καθηγητής Κωστρίκης.
Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, ανέφερε τα εξής:
*Χθες, κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ένας ασθενής, 79 ετών, με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό. Η τελική αιτία θανάτου είναι η νόσος COVID-19. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 17, ενώ οι θάνατοι με τελική αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19 είναι 12, οκτώ άντρες και τέσσερις γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 69 έτη.
*Επιπρόσθετα, με βάση τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 23 άτομα, δύο εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης τρία εξιτήρια. *Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά εννέα ασθενείς, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εφτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επίσης, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται τέσσερις επιπλέον ασθενείς, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός αναπνευστήρα. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι προς το παρόν κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Ο δρ Λοΐζου επεσήμανε και τα εξής:
“Μέσα σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε αυτές τις μέρες, τις δύσκολες μάχες που δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε στα νοσοκομεία, η αγάπη του κόσμου ήταν αυτή που συγκίνησε και στήριξε τις προσπάθειες των εργαζομένων, ειδικά της πρώτης γραμμής. Πέραν των σημαντικότατων δωρεών σε εξοπλισμό, τόσο για τις ανάγκες κυρίως των ΜΕΘ όσο και για προστατευτικό εξοπλισμό από πολλαπλές οργανώσεις, φορείς, τράπεζες, επιχειρήσεις, υπάρχει και η καθημερινή σχεδόν προσφορά τόσο από σύνολα όσο και από μεμονωμένα άτομα, ειδών διατροφής προς το προσωπικό των νοσοκομείων. Δεν είναι τόσο η ανάγκη σε μια δύσκολη στιγμή για ένα φαγητό ή για ένα αναψυκτικό που έχει σημασία όσο ο συμβολισμός αυτής της κίνησης που συγκινεί, ανηψώνει το ηθικό και δείχνει στο προσωπικό μας ότι, ναι, αξίζει τον κόπο. Η κούραση, ο κίνδυνος ακόμα και για την ίδια τη ζωή έχει νόημα. Γίνεται για έναν λαό που εκτιμά.
Αυτή η επιδημία έχει αναδείξει και πάλι ξεχασμένες αξίες όπως η κοινωνική συνοχή, η κοινωνική αλληλεγγύη, η κοινωνική πρόνοια. Είναι ίσως ένα μάθημα ότι στα χρόνια που θα έρθουν, όπως είχε πει και ο Αϊνστάιν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα χρειαστούμε ένα νέο τρόπο σκέψης αν η ανθρωπότητα θέλει να επιβιώσει. Έναν τρόπο σκέψης, τον οποίο η κοινή ανάγκη θα είναι ίσως σημαντικότερη από την ατομική. Έναν τρόπο σκέψης στον οποίο θα κυριαρχεί το εμείς και όχι το εγώ.
Επειδή λοιπόν προέχει το καλό του συνόλου, θέλω με κάθε σοβαρότητα να υπενθυμίσω ότι και αυτή τη βδομάδα, τη Μεγάλη
Εβδομάδα, απαγορεύονται αυστηρά όλες οι μετακινήσεις πέραν των επιτρεπόμενων. Κάνουμε έκκληση προς τους ιδιοκτήτες και τους υπεύθυνους υπεραγορών, φρουταριών, κρεοπωλείων, κτλ να είναι πολύ αυστηροί. Να τηρήσουν με ευλάβεια τους κανόνες που έχουν καθοριστεί για τα άτομα ανά τετραγωνικών σε κάθε χώρο. Εκεί όπου θα χρειαστεί να περιμένουμε για να εξυπηρετηθούμε, θα πρέπει με υπομονή να περιμένουμε”.
Οδηγίες προφύλαξης και μέτρα ατομικής προστασίας στην κοινότητα από λοίμωξη κορωνοϊού COVID-19
Μέτρα ατομικής προστασίας στην κοινότητα:
Για σκοπούς ορθής πληροφόρησης του κοινού, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας επιθυμούν να τοποθετηθούν επί του θέματος των μέτρων ατομικής προστασίας σε κοινόχρηστους χώρους (π.χ. υπεραγορές, λαϊκές αγορές, φαρμακεία, τράπεζες και άλλοι χώροι εργασίας).
Η επιλογή για εφαρμογή επιπλέον μέτρων ατομικής προστασίας, όπως γαντιών ή μάσκας, είναι απολύτως συμπληρωματική και δεν πρέπει να αντικαθιστά την αναγκαιότητα για εφαρμογή των υπόλοιπων συνιστομένων προστατευτικών μέτρων που έχουν μεγαλύτερη υπόσταση στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού Sars-CoV2. Αυτά τα μέτρα υπενθυμίζεται ότι είναι: η τήρηση απόστασης 2 μέτρων από άλλα άτομα, η αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, η τακτική υγιεινή χεριών (είτε με νερό και σαπούνι είτε με αλκοολούχο διάλυμα) και η αποφυγή επαφής των χεριών (με ή χωρίς γάντια) με το πρόσωπο όλες τις ώρες που βρίσκεστε εκτός της οικίας σας.
Υγιεινή των χεριών:
Η υγιεινή των χεριών αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο, στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού. Συνιστάται η προσεκτική και συνεχής υγιεινή των χεριών είτε με νερό και σαπούνι είτε με αλκοολούχο αντισηπτικό, κυρίως μετά την επαφή με κοινόχρηστες επιφάνειες, κατά την έξοδο σας από τον χώρο που επισκεφθήκατε και πριν την είσοδο σας στους προσωπικούς σας χώρους, όπως για παράδειγμα, το αυτοκίνητό σας ή το σπίτι σας. Παράλληλα, πρέπει όλες τις ώρες να αποφεύγεται η επαφή των χεριών με το πρόσωπο και σε αντίθετη περίπτωση που είναι απαραίτητο, αυτό να γίνεται με καθαρά χέρια.
Γάντια:
Παρόλο που η χρήση γαντιών συνιστάται από πολλούς χώρους εργασίας, με σκοπό τη παρεμπόδιση της μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2, η υγιεινή των χεριών πριν και μετά τη χρήση των γαντιών είναι επιβεβλημένη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνιστάται όπως τα γάντια να εφαρμόζονται αμέσως πριν την είσοδο σε κοινόχρηστους χώρους και να απορρίπτονται σε κάλαθο απορριμμάτων, αμέσως μετά την έξοδο σας από το δημόσιο χώρο, όπου και θα πρέπει να ακολουθηθεί η υγιεινή των χεριών.
Δεν συνιστάται η χρήση γαντιών σε όλη τη διάρκεια της παραμονής έξω από το σπίτι, καθώς η χρήση τους δημιουργεί ψευδές αίσθημα ασφάλειας και αυξάνεται ο κίνδυνος μη συμμόρφωσης στα υπόλοιπα και πιο σημαντικά μέτρα. Επιπλέον, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα γάντια φθείρονται εύκολα, τόσο κατά τη διάρκεια της χρήσης όσο και από τα αλκοολούχα διαλύματα. Σε περίπτωση φθοράς ή παρατεταμένης χρήσης, θα πρέπει να απορρίπτονται σωστά και να εφαρμόζεται η υγιεινή των χεριών και εάν χρειάζεται, να χρησιμοποιείται νέο ζευγάρι γαντιών.
Μάσκα:
Αν και δεν υπάρχουν πρόσφατα και επακριβή επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τη χρήση μάσκας σε κοινούς χώρους (χώρους μη-υγειονομικής φροντίδας), η χρήση της μάσκας αποσκοπεί στον περιορισμό της μετάδοσης εκκρίσεων του αναπνευστικού από το άτομο που την εφαρμόζει. Συνεπώς, μπορεί δυνητικά να περιορίσει τη μετάδοση του ιού προς τους άλλους από νοσούντα συμπωματικά ή και ασυμπωματικά άτομα που φέρουν τη μάσκα. Επίσης μπορεί να προστατεύσει τα άτομα που τη φέρουν από άμεση έκθεση του στόματος και της μύτης τους σε σταγονίδια άλλων ατόμων που βρίσκονται πολύ κοντά τους. Η χρήση της όμως ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας ψευδούς αισθήματος ασφάλειας και τονίζεται ότι ακόμα και όταν εφαρμόζεται, είναι συμπληρωματικό μέτρο. Για τον λόγο αυτό, πάντα τηρούνται τα υπόλοιπα μέτρα, όπως υγιεινή των χεριών, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων και περιορισμός-απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και των επαφών τους. Καθώς η μάσκα μπορεί να φθαρεί, θα χρειαστεί να απορρίπτεται σε καλάθους απορριμμάτων μετά από κάποιες ώρες εφαρμογής της, όταν είναι ορατά λερωμένη ή βρεγμένη, ή κατά την έξοδο από τους κλειστούς χώρους στους οποίους χρησιμοποιήθηκε.
Η χρήση αυτοσχέδιων υφασμάτινων μασκών δεν προστατεύει, απεναντίας εκθέτει τον χρήστη σε κίνδυνο. Επίσης, η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή ασπίδας προσώπου (προσωπίδας) στην κοινότητα, δεν έχουν κανένα απολύτως όφελος, καθώς δεν υπάρχουν συνθήκες παραγωγής αερολύματος, όπως γίνεται σε χώρους υγειονομικής φροντίδας. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση απόφασης για χρήση μάσκας, συνιστάται η χρήση απλής χειρουργικής μάσκας και να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.
Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων και η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας τονίζει ότι παρακολουθεί στενά τη διεθνή βιβλιογραφία και στις περιπτώσεις αλλαγής των υφιστάμενων δεδομένων ή των οδηγιών και των μέτρων που αφορούν τον ιό SARS-CoV2, παρέχει τις ανάλογες εισηγήσεις/τροποποιήσεις προς τον Υπουργό Υγείας για να παρθούν αποφάσεις και να ενημερωθούν οι πολίτες και διαμένοντες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία.
Τέλος, τονίζεται ότι η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή προβαίνει σε ανακοινώσεις και εισηγήσεις βάσει εμπειρογνωμοσύνης, επιστημονικών δεδομένων που πιθανόν να εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες και μετά από μελέτη ιατρικής βιβλιογραφίας.