Ο ΥΠΟΙΚ προκαταλαμβάνει τα κόμματα

Ο ΥΠΟΙΚ προκαταλαμβάνει τα κόμματα

Πριν κατατεθούν οι προτάσεις ο υπουργός Κ. Πετρίδης κινδυνολογεί για χρεοκοπία της οικονομίας

Επισπεύδων εμφανίστηκε, σε χθεσινή συνέντευξη του στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” , ο υπουργός οικονομικών , Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος , μιλώντας στην δημοσιογράφο Θεανώ Θειοπούλου , άσκησε κριτική σε ”  κάποια κόμματα”.  

Ο ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε τις  προτάσεις τους ” εντελώς μη υλοποιήσιμες”, και πρόσθεσε : ” Και δεν αναφέρομαι στα κόμματα τα οποία ψήφισαν την πρώτη νομοθεσία, αυτή της αναστολής των δόσεων, τα οποία συζητούν στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του σχεδίου. Κάποια κόμματα θεωρούν ότι η μικρή Κύπρος, που με σημαντικά μειωμένα έσοδα αγωνίζεται να βρει ρευστότητα για να στηρίξει εισοδήματα, συντάξεις και τα λειτουργικά της έξοδα, έχει απεριόριστες δυνατότητες δανεισμού και θα μπορέσει να κάνει κάτι που δεν κατάφερε καμία άλλη χώρα, να δανειστεί ένα επιπλέον ποσό της τάξης του 10% του ΑΕΠ, για να δώσει η ίδια επιδόματα σε επιχειρήσεις. Ενδεχόμενη υιοθέτηση τέτοιων προσεγγίσεων, στο μόνο που θα οδηγήσουν είναι στην χρεοκοπία”.

ΤΟ ΑΚΕΛ 

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου σχολίασε: “Πριν τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταθέσουν τις προτάσεις τους για την οικονομία και την κοινωνία, ο Υπουργός Οικονομικών αποφάνθηκε ότι είναι “εντελώς μη υλοποιήσιμες» και ότι υιοθέτησή τους θα “οδηγήσει σε χρεοκοπία”. Αυτά υποστηρίζει σε  συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο».

 

Ο κ. Στεφάνου εξέφρασε την ελπίδα η τοποθέτηση του υπουργού  να μην αποτελεί ένδειξη ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση, έστω να ακούσει, τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ότι εκ προοιμίου τις απορρίπτει. Επίσης , πρόσθεσε: “Είναι οξύμωρο, αλλά και απαράδεκτο, από τη μια η κυβέρνηση να ζητά τη συνεργασία όλων για αντιμετώπιση της κατάστασης, να ευχαριστεί τα κόμματα που συνεισέφεραν στη διαμόρφωση του πρώτου πακέτου στήριξης (αυτό έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) και από την άλλη, να θεωρεί ότι οι δικές της προτάσεις είναι μονόδρομος και οι διαφορετικές προτάσεις είναι «καταστροφικές».
Παρότι η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει διάθεση, σοβαρά να συζητήσει άλλες προτάσεις πέρα από τις δικές της, το ΑΚΕΛ θα καταθέσει την πρόταση που έχει διαμορφώσει με τη βοήθεια οικονομολόγων. Η πρόταση του ΑΚΕΛ περιλαμβάνει συνδυασμό μέτρων στοχεύοντας στην άμβλυνση των προβλημάτων και στη δημιουργία προϋποθέσεων για γρήγορη ανάκαμψη μετά το τέλος της κρίσης του κορονοϊού.
Διερωτόμαστε: θα έχει τελικά νόημα η συζήτηση που ζητούμε να γίνει για το Σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης ή θα είναι για το θεαθήναι; “.

Η ΕΔΕΚ

Με αφορμή και τη συνέντευξη του ΥΠΟΙΚ στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», για ακόμα μια φορά από την πλευρά της ΕΔΕΚ επαναλαμβάνουμε αυτό που πολλές φορές τονίσαμε κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης:
“Οι οποιεσδήποτε παροχές στήριξης των πολιτών (αυτοεργοδοτουμένων – εργαζομένων) και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση, για να είναι αποδοτικές πρέπει να είναι στοχευμένες και να προέρχονται από το κράτος και όχι από τον τραπεζικό τομέα.
Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα σε πολίτες και επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί από την κρίση ή το πλήγμα ήταν μικρής έκτασης, για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος ώστε να διατηρηθεί κάποια εισροή χρημάτων στα κρατικά ταμεία.
Για την επίτευξη των πιο πάνω απαιτείται η διατήρηση ικανοποιητικού επιπέδου λειτουργίας τμημάτων της δημόσια υπηρεσίας, μέσα από την αξιοποίηση και αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης”.
*Διαβάστε την συνέντευξη του ΥΠΟΙΚ στον σύνδεσμο:

https://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/910942/petridis-oikonomia-polemoy-me-yfesi-peran-toy-10-toy-aep

 

Share this post