Ο σημερινός απολογισμός: Ένας νεκρός και 40 νέα κρούσματα

Ο σημερινός απολογισμός: Ένας νεκρός και 40 νέα κρούσματα

Αλλαγή στη μέθοδο κωδικοποίησης της αιτίας θανάτου

Ένας άνδρας , 64 χρονών, με υποκείμενα νοσήματα έχασε σήμερα τη ζωή του από τον κορονοϊο, ενώ άλλα 40 άτομα  βρέθηκαν θετικά , ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 396.

Όσον αφορά τα 40 νέα περιστατικά αυτά προέκυψαν από σύνολο 668 εργαστηριακών ελέγχων.

• 29 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,

• 2 άτομο από ταξίδι, και
• 9 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Από τα περιστατικά που δηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες ως υπό διερεύνηση, βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα για 11. Για άλλα 10 συνεχίζεται η διερεύνηση.

O Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να αναφέρει ότι τα 396 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 9,447 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα των Γενικών Νοσοκομείων Λευκωσίας και Λεμεσού και του και ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 268 από τα 396 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι 27 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

Τα σημερινά αποτελέσματα έχουν μια αριθμητική και επιδημιολογική αλληλουχία με εκείνα των τελευταίων ημερών και υπό αυτή την έννοια δεν προκαλούν έκπληξη. «Είναι πέραν από εμφανές ότι υπήρξε διασπορά του ιού στον πληθυσμό. Για το λόγο αυτό σας καλούμε όπως ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες για αυτοπεριορισμό και να τηρείτε τους κανόνες ατομικής υγιεινής», ανέφερε ο Λεόντιος Κωστρίκης.

Ο δρ. Μάρος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, δήλωσε: «Αναγκαζόμαστε να επαναλάβουμε κάθε μέρα ότι πρέπει όταν λέμε να κερδίζουμε χρόνο. Γνωρίζουμε ότι ο τρόπος ζωής στον οποίο καλούμαστε να προσαρμοστούμε έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτόν που ξέραμε. Ειδικά εμείς σαν μεσογειακός λαός έχουμε συνηθίσει να έχουμε την ελευθερία μας, να απολαμβάνουμε τον ήλιο και τη θάλασσα. Καλούμαστε να τα στερηθούμε. Εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι τα στερούμαστε τώρα, ώστε να μπορέσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα να το ξαναπολαύσουμε», ανέφερε ο Δρ Λοίζου.

Αλλαγή στη μέθοδο κωδικοποίησης της αιτίας θανάτου

Mετά και τη χθεσινή παρουσίαση των επιδημιολογικών στοιχείων, έχει τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία κωδικοποίησης της τελικής αιτίας θανάτου με χρήση του λογισμικού IRIS. Η χρήση αυτή αποφασίστηκε στην προσπάθεια να καθοριστεί όσο το δυνατό πιο σωστά η πραγματική αιτία θανάτου ασθενών θετικών στον ιό SARS-CoV-2, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους ασθενείς έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, στο οποίο θα μπορούσε να αποδοθεί και ο θάνατος.

Με βάση τα δεδομένα στα οποία έγινε η επεξεργασία και τη θετικοποίηση εργαστηριακής διαγνωστικής εξέτασης σε θανόντα προηγούμενων ημερών, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό ανέρχεται σε 13, από τους οποίους εννέα θάνατοι αποδίδονται στη νόσο COVID-19 και τέσσερις σε άλλα αίτια. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών των οποίων η αιτία θανάτου είναι η νόσος COVID-19 είναι 66, 86% άντρες και 14% γυναίκες.

Καταγγελία θαλασσαιμικών

Δυο ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα απασχολούν τους θαλασσαιμικούς τη δύσκολη περίοδο την οποία διανύουμε εν μέσω της πανδημίας του κοροοϊού, με επίκεντρο την ασφάλεια τους κατά τη μετακίνηση τους από και προς τα νοσοκομεία για να μεταγγιστούν αλλά και την επάρκεια αίματος το οποίο είναι πιο πολύτιμο από ποτέ. Ωστόσο, δυο περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μέσα από καταγγελίες θαλασσαιμικών, εντείνουν περισσότερο την ανησυχία. 

Στην πρώτη περίπτωση, όπως κατήγγειλε στο philenews o Aνδρέας Ηλία, θαλασσαιμικός από την Πάφο, η ομάδα των 70 θαλασσαιμικών της επαρχίας, τυγχάνουν της χειρότερης αντιμετώπισης από την υπεύθυνη ιατρό εδώ και αρκετό διάστημα, με αποκορύφωμα τον τελευταίο μήνα εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί.

Σημείωσε ότι από την πρώτη μέρα όπου ξέσπασε η πανδημία στην Κύπρο η ίδια εξαφανίστηκε από το θάλαμο όπου μεταγγίζονται οι θαλασσαιμικοί χωρίς να ενημερώσει κανέναν, καθ’ ότι όπως φαίνεται δεν λογοδοτεί στη διοίκηση του νοσηλευτηρίου.

Για το ζήτημα, όπως είπε ο κ. Ηλία, ενημερώθηκε ο ΟκΥΠΥ, ενεργώντας με τρόπο ώστε η γιατρός μετά από 16 μέρες απουσίας να επιστρέψει στη θέση της, ωστόσο η ίδια κλειδώθηκε στο γραφείο της ενημερώνοντας ασθενείς και νοσηλεύτριες πως μόνο δια τηλεφώνου θα δίνει οδηγίες.
Εξήρε ωστόσο τη συμβολή των δυο νοσηλευτριών που στέκονται καθημερινά στο πλευρό των θαλασσαιμικών της Πάφου και μεταγγίζουν χωρίς την παρουσία της γιατρού, φού δεν ανταποκρίνεται ούτε στη βοήθεια που της ζητείται, γεγονός που είναι επικίνδυνο, διότι η μετάγγιση απαιτεί επίβλεψη από γιατρό.

Ο κ. Ηλία έκανε λόγο για ιδιαίτερα κακή συμπεριφορά της εν λόγω γιατρού απέναντι στους θαλασσαιμικούς αντιμετωπίζοντας τους ως λεπρούς, την ώρα μάλιστα που αυτή τη στιγμή είναι πιο σημαντικό από ποτέ, ο θεράπων ιατρός των θαλασσαιμικών να είναι δίπλα τους και να τους στηρίζει σε όλα τα επίπεδα. Χρειάζονται, όπως είπε, φάρμακα, αναλύσεις αλλά και πιστοποιητικά για την απουσία τους από τις εργασίες τους.

Κληθείς να σχολιάσει το επίπεδο ασφάλειας των ασθενών του Τμήματος Θαλασσαιμίας στην Πάφο, δεδομένου ότι το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου είναι μία από τις μεγαλύτερες εστίες μόλυνσης από κορονοϊό, ο κ. Ηλία είπε πως σε ότι αφορά την είσοδο και την έξοδο τους από το νοσηλευτήριο, έγιναν όλες οι απαραίτητες διευθετήσεις προκειμένου να μην έρχονται σε επαφή άλλους ασθενείς ή χώρους του νοσηλευτηρίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η καταγγελία πάσχουσας από θαλασσαιμία  και διαβήτη από τη Λεμεσό, της κ. Σωτηρούλας Αγαθοκλέους, η οποία όπως ανέφερε κατά την τελευταία της μετάγγιση αίματος στις 24 Μαρτίου, ενημέρωσε για συμπτώματα τα οποία είχε με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τη δεχθούν στο Τμήμα, προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι συμπάσχοντες της.

Όπως είπε, οι νοσηλευτές την παρέπεμψαν στις πρώτες βοήθειες για να λάβει παραπεμπτικό για τη μεταφορά της στον παθολογικό θάλαμο. Αντ’ αυτού θεωρήθηκε ύποπτο περιστατικό κορνοϊου και μεταφέρθηκε στον 5ο όροφο τον Νοσοκομείου όπου νοσηλεύονται επιβεβαιωμένα περιστατικά προκειμένου να γίνει η μετάγγιση της. Την ίδια ώρα λήφθηκε και δείγμα για εξέταση κορονοϊού  για  τα αποτελέσματα του οποίου δεν έχει ενημερωθεί.

Αν και δεν είχε έρθει σε επαφή με άλλους ασθενείς, η κ. Αγαθοκλέους έλαβε οδηγίες να παραμείνει σε υποχρεωτική καραντίνα μέχρι και τις 8 Απριλίου γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την υγεία της λόγω του ότι χρειάζεται μετάγγιση αίματος σε εβδομαδιαία βάση.

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων 

Κατά τη διάρκεια  έκτακτης τηλεδιάσκεψης η Επιτροπή Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων παρείχε συστάσεις σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το ερευνητικό αντιιικό φάρμακο remdesivir για τη θεραπεία της νόσου του κοροναϊού (COVID-19) σε προγράμματα παρηγορητικής χρήσης (compassionate use programmes) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα προγράμματα παρηγορητικής χρήσης, τα οποία εφαρμόζονται ξεχωριστά στα κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν ως στόχο να δώσουν στους ασθενείς που υποφέρουν με ασθένειες που είναι απειλητικές για τη ζωή ή που είναι μακράς διαρκείας ή που δύναται να προκαλέσουν σοβαρές αναπηρίες και που δεν υπάρχουν έχουν άλλες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, πρόσβαση σε φάρμακα που βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη και που δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας.
Στην περίπτωση αυτή, η Εσθονία, η Ελλάδα, οι Κάτω Χώρες και η Ρουμανία ζήτησαν τη γνώμη της CHMP σχετικά με τις προϋποθέσεις για έγκαιρη πρόσβαση στο remdesivir μέσω παρηγορητικής χρήσης σε ασθενείς με COVID 19. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, ανεπάρκεια οργάνων και το θάνατο.
«Οι κλινικές δοκιμές αποτελούν σταθερή αξία για τη συλλογή ισχυρών δεδομένων σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των δοκιμαζόμενων φαρμάκων. Ωστόσο η CHMP αναγνωρίζει την ανάγκη για μια εναρμονισμένη προσέγγιση αναφορικά με την παρηγορητική χρήση εντός της ΕΕ ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση στο remdesivir σε ασθενείς που δεν είναι επιλέξιμοι για να συμπεριληφθούν σε κλινικές δοκιμές», δήλωσε ο επικεφαλής της CHMP, δρ Harald Enzmann. «Η CHMP ενθαρρύνει την εταιρεία να διαθέσει το Remdesivir με δίκαιο και διαφανή τρόπο σε εκείνα τα κράτη μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε διεθνείς κλινικές δοκιμές ή να θεραπεύσουν ασθενείς με προγράμματα παρηγορητικής χρήσης», πρόσθεσε.

Το Remdesivir έχει αποδειχθεί ότι είναι δραστικό έναντι των SARS-CoV-2 και άλλων τύπων κορονοϊών (δηλ. SARS-CoV και MERS-CoV) σε εργαστηριακές μελέτες. Ωστόσο, υπάρχουν μόνο περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τη χρήση του remdesivir σε ασθενείς με COVID 19.
Ο στόχος των συστάσεων της CHMP για το remdesivir είναι να εξασφαλίσει μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά στα κριτήρια και στις προϋποθέσεις για τη χρήσης του, πριν από την έγκριση των προγραμμάτων παρηγορητικής χρήσης από τα κράτη μέλη. Οι συστάσεις αφορούν στα κράτη μέλη της ΕΕ που εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός τέτοιου προγράμματος και η εφαρμογή τους δεν είναι υποχρεωτική. Εκτός από την περιγραφή των ασθενών που μπορούν να ωφεληθούν από το φάρμακο, οι συστάσεις εξηγούν πώς να χρησιμοποιηθεί το remdesivir και δίνουν προκαταρκτικές πληροφορίες σχετικά με την ασφάλειά του.
Η έκθεση αξιολόγησης και οι προϋποθέσεις χρήσης του remdesivir σε αυτό το πλαίσιο διατίθενται στον ιστότοπο του Οργανισμού.
Περισσότερα για το φάρμακο . Το Remdesivir είναι ένα αντιικό φάρμακο το οποίο διερευνάται για τη θεραπεία του COVID-19.

Το Remdesivir είναι ένας «αναστολέας της ιογενούς πολυμεράσης RNA» (ένα φάρμακο που παρεμβαίνει στην παραγωγή του ιικού γενετικού υλικού, εμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό του ιού). Έχει δείξει ευρεία δραστηριότητα in vitro έναντι διαφορετικών ιών RNA, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2 που αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία της νόσου του ιού Ebola.Το Remdesivir αναπτύσσεται από την Gilead Sciences, Inc και χορηγείται ενδοφλέβια με έγχυση (στάγδην).

Οι αρμόδιες εθνικές αρχές μπορούν να ζητήσουν από το ΕΜΑ να γνωμοδοτήσει σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης, διανομής και χρήσης ορισμένων φαρμάκων για παρηγορητική χρήση σύμφωνα με το άρθρο 83 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 726/2004.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παρηγορητική χρήση διατίθενται στον ιστότοπο του Οργανισμού: https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/research-δevelopment/compassionate-use.

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι το Συμβούλιο Φαρμάκων, με σημερινή του απόφαση, ενέκρινε την εισαγωγή του φαρμακευτικού προϊόντος Avigan 200 mg για χορήγησή του σε 20 ασθενείς που νοσηλεύονται με τη νόσο COVID-19 και που στη βάση των σχετικών πρωτοκόλλων θα ενταχθούν στην κλινική μελέτη που πραγματοποιούν οι αρμόδιες Αρχές της Ιαπωνίας. Σχετικές ενέργειες για την ένταξη των 20 ασθενών στην κλινική μελέτη έγιναν σε συνεννόηση με την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ιαπωνία.
Συγκεκριμένα, το Avigan παράγεται από εταιρεία στην Ιαπωνία και βρίσκεται στο στάδιο της κλινικής δοκιμής για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να χορηγηθεί ως θεραπεία του ιού.
Σε ό,τι δε αφορά στην θεραπευτική αντιμετώπιση των εξωνοσοκομειακών ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 είναι διαθέσιμα για συνταγογράφηση τα φάρμακα αζιθρομυκίνη ή/και υδροξυχλωροκίνη ή χλωροκίνη μέσω του Λογισμικού του ΓεΣΥ. Η διάθεση τους θα πραγματοποιείται από συγκεκριμένα φαρμακεία, κατόπιν συνταγογράφησης του ασθενούς από τον Προσωπικό Ιατρό και έγινε ρύθμιση όπως μεταφέρονται στα συγκεκριμένα άτομα από ομάδα εθελοντών, για εξυπηρέτηση των ασθενών, οι οποίοι πρέπει να παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

 

 


Η χορήγηση των πιο πάνω φαρμάκων πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Κατευθυντήριων Οδηγιών που ετοιμάστηκαν από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα.
Τα φάρμακα υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη έχουν εγκεκριμένες ενδείξεις για τη θεραπεία της ελονοσίας και για την αντιμετώπιση ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών. Η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει, επί του παρόντος, αποδειχθεί μέσα από μεγάλες κλινικές δοκιμές, για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες, τα εν λόγω φάρμακα χορηγούνται για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου COVID-19 και όχι για την ίαση της νόσου.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τα εν λόγω φάρμακα ενδέχεται να έχουν σοβαρές παρενέργειες, ιδιαίτερα όταν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις και σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, και δεν πρέπει να χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και χωρίς ιατρική παρακολούθηση.
Το φάρμακο αζιθρομυκίνη είναι ένα αντιβιοτικό της κατηγορίας των μακρολιδίων, το οποίο χορηγείται για τη θεραπεία λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.
Το Υπουργείο Υγείας προτρέπει το κοινό να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των Προσωπικών Ιατρών όσον αφορά στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και να τηρεί σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής και προστασίας για την πρόληψη της μετάδοσης και της διασποράς του κορωνοϊού.

Share this post