Από την βυζαντινή στην οθωμανική Πόλη και στην τουρκική μεγαλούπολη του σήμερα.
Το νέο βιβλίο του χαρισματικού συγγραφέα Αλέξανδρου Μασαβέτα.
Κυκλοφορεί αυτή την βδομάδα από τον εκδοτικό οίκο «Πατάκη» των Αθηνών το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Μασσαβέτα, με τίτλο : «KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – Στις άγνωστες γειτονιές του Κερατίου».
Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, (ώρα 21:00) στο Public Café του Συντάγματος , από την Λένα Διβάνη, συγγραφέα, Ρένα Μόλχο, ιστορικό, και ο Herve Georgelin, λέκτωρα στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α.
Παραθέτουμε ένα σύντομο σημείωμα για το περιεχόμενο του βιβλίου:
«Γιατί λέγεται πως η Πόλη δεν αλώθηκε, αλλά παραδόθηκε; Γιατί δεν συμμετείχαν όλοι οι πολιορκημένοι στην άμυνά της; Γιατί αναθεμάτισε ο μετέπειτα Πατριάρχης Γεννάδιος τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο; Γιατί δήλωσε ο Πορθητής πως κατακτώντας την Πόλη πήρε «την εκδίκηση των Τρώων»; Έχουν οι Ρωμιοί της Πόλης καταγωγή «βυζαντινή»; Γιατί θεωρήθηκε η Ρουμανία «Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο»; Γιατί μιλούσαν οι Εβραίοι της Πόλης ισπανικά; Γιατί έχουν οι Φαναριώτες κακή φήμη; Γιατί αναθεμάτισε ο Γρηγόριος ο Ε΄ την Ελληνική Επανάσταση; Γιατί έχουν οι περισσότεροι Ελληνορθόδοξοι της Πόλης πρώτη γλώσσα την τουρκική; Γιατί έχουν κηρύξει πόλεμο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες; Γιατί πίνουν οι σημερινοί Τούρκοι πολύ περισσότερο τσάι απ’ ότι καφέ; Γιατί ήταν η οθωμανική Πόλη γεμάτη ξύλινα κτίσματα και πότε και γιατί αυτά εξαφανίσθηκαν;
Σε αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις ψάχνει απάντηση το παρόν οδοιπορικό, τόσο στις σελίδες της ιστορίας όσο και στους δρόμους της ίδιας της Πόλης. Προσκαλεί τον αναγνώστη να γνωρίσει μία ιστορική περιοχή της Κωνσταντινούπολης κατά μήκος του Κερατίου Κόλπου. Οι δρόμοι, τα κτίρια και τα ερείπιά τους αποτυπώνουν την διαδρομή μιας πόλης σε αέναη μετάλλαξη: την μετάβαση από την βυζαντινή στην οθωμανική Πόλη και από εκείνη στην μεγαλούπολη του σήμερα. Παράλληλα, σκιαγραφεί όψεις της γεμάτης εντάσεις και αντιφάσεις τουρκικής κοινωνίας των ημερών μας».
Το 2011 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο , το οποίο και βραβεύτηκε , του Αλέξανδρου Μασσαβέτα, με τίτλο:
«Κωνσταντινούπολη: η Πόλη των απόντων», Εκδόσεις «Πατάκη» .
Άλλα βιβλία του ιδίου είναι : «Μικρά Ασία: Το παλίμψηστο της μνήμης», Εκδόσεις «Πατάκη» , «Διαδρομές στο Φανάρι, τον Μπαλατά και τις Βλαχέρνες», εκδόσεις «Ιστός», Πόλη, και «Going Back to Constantinople: Istanbul: A City of Absences», Athens News
Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Cambridge, αλλά παράτησε τη νομική καριέρα με απέραντη ικανοποίηση το 2003 και μετακόμισε στην Πόλη. Η μετοίκηση αυτή ήταν αποτέλεσμα της έλξης που ο χώρος και ο χρόνος της Πόλης άσκησαν πάνω του, ένα δυνατό δέσιμο με την Πόλη που ακόμη διαρκεί, παρόλο που έφυγε από την Πόλη το 2015, απογοητευμένος από την πολιτική ζωή στην Τουρκία. Έχοντας “πειραματιστεί” σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους, δουλεύει ως δημοσιογράφος σε ελληνικά και βρετανικά μέσα από το 2003. Από το 2005 ως το 2009 υπήρξε ανταποκριτής της “Καθημερινής” στην Πόλη, ενώ συνεχίζει, από το 2004, ως ανταποκριτής του “Mergermarket” πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων του ομίλου των Financial Times. Από το 2011 συνδιευθύνει το ξενοδοχείο “Άνεμος” στο Κάστρο της Ίμβρου. Αλλά κατά βάση είναι επαγγελματίας νομάς. Όταν δεν περιφέρεται σε μέρη μακρινότερα, κινείται στο τρίγωνο Πόλη-Λονδίνο-Αθήνα.