94 χρόνια μετά: Οι Δελφικές Εορτές του Άγγελου Σικελιανού μέσα από το αρχείο της εφημερίδας «Καθημερινή» Αθηνών

94 χρόνια μετά: Οι Δελφικές Εορτές του Άγγελου Σικελιανού μέσα από το αρχείο της εφημερίδας «Καθημερινή» Αθηνών

Ο εκ των κορυφαίων διανοουμένων και ποιητών της Ελλάδος υπήρξε ο  Άγγελος Σικελιανός.  Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1884, τελευταίο παιδί από τα πέντε της οικογένειας του Ιωάννη και της Χαρίκλειας Σικελιανού. Το όνομά του θα αποδειχτεί «προφητικό»: κουβαλάει από πολύ νωρίς μέσα του την αίσθηση του προορισμού, της αποστολής.(ΦΩΤΟ:  Γραμματόσημο του 1982 με τη φιγούρα του ποιητή)

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ο Σικελιανός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πνευματική αντίσταση του λαού, με κορυφαία εκδήλωση το ποίημα«Ηχήστε οι σάλπιγγες», που εκφώνησε στην κηδεία του Παλαμά το 1943.


Το 1946 εξελέγη πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών ενώ το 1949 ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Νομπέλ. το οποίο δεν πήρε  δεν το πήρε ποτέ. Είναι πάντως εντυπωσιακό ότι κατά την υποψηφιότητά του υποστηρίχθηκε από πνευματικούς ανθρώπους, όπως ο Πωλ Κλωντέλ, ο Αντρέ Ζιντ, ο Χένρι Μίλερ και έγινε στόχος των φανατικών Ελλήνων. Ούτε ακαδημαϊκός έγινε. Η αναγνώριση του έργου του, αν και υπήρξε ευρύτατη, εμποδίστηκε πάντα από τη δυσκολία πρόσληψης του ιδιότυπου μεταφυσικού του οράματος. Ο ίδιος όμως ενέταξε το έργο του σ’ αυτό το όραμα και έζησε σαν ποιητής: έναν βίο λυρικό.

Ο επιφανής λυρικός ποιητής και πεζογράφος Άγγελος Σικελιανός πέθανε στην Αθήνα το 1951 και τάφηκε στους Δελφούς, εκεί όπου  οργάνωσε με την πολύτιμη βοήθεια της Εύα Πάλμερ τις Δελφικές Εορτές, που πραγματοποιήθηκαν το 1927 και το 1930. Περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, θεατρικές παραστάσεις (τον Προμηθέα Δεσμώτη το 1927 και το 1930, και τις Ικέτιδες το 1930, σε σκηνοθετική και ενδυματολογική επιμέλεια της Εύας Πάλμερ), πυθικούς αγώνες, αναπαραστάσεις πυρρίχιου χορού και εκθέσεις λαϊκής χειροτεχνίας. 

Η εφημερίδα “Καθημερινή”των Αθηνών  παρουσίασε στις σελίδες της και τις δύο διοργανώσεις, με ρεπορτάζ και κριτικές, αλλά και με τη δημοσίευση του ημερολογίου του «Δελφικού Εορταστού», το οποίο υπέγραφε ο συνεργάτης της Sartor.

Οι Δελφικές Εορτές ήταν σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, όμως τα υπέρογκα χρέη που επωμίστηκε το ζεύγος Σικελιανού για τη διοργάνωσή τους και η έλλειψη αποδοχής από το ευρύ κοινό δεν επέτρεψαν τη συνέχισή τους.

Δελφικαί Εορταί: Άγγελος Σικελιανός – Εύα Πάλμερ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)

Share this post