Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι «27» για τον προϋπολογισμό

Ναυάγησε  η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τον επταετή προϋπολογισμό. Μάλιστα , η Σύνοδος δεν κράτησε πάνω από  20 λεπτά. 
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν τα πρώτα τους διστακτικά βήματα για το νέο προϋπολογισμό, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία.
«Δυστυχώς σήμερα διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία και πως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ αμέσως μετά το τέλος των συζητήσεων.

«Η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι πολύ δύσκολη, και ιδίως μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ», αναγνώρισε ο Σαρλ Μισέλ.
Κατά τον πρώτο γύρο των γύρου συζητήσεων, η Άνγκελα Μέρκελ επέμεινε ότι η Γερμανία και άλλες πλούσιες χώρες πρέπει να διατηρήσουν τις «εκπτώσεις» που συμβάλλουν στην αντιστάθμιση των μεγάλων συνεισφορών τους στον προϋπολογισμό και απέρριψε την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, περί μείωσης των εκπτώσεων-επιστροφών με την πάροδο του χρόνου.
Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία -τα κράτη μέλη με τα υψηλότερα ποσοστά συμβολής στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό- διαμηνύουν ότι δεν θα συμφωνήσουν στην αύξηση της συνεισφοράς τους στον προϋπολογισμού 2021-2027, ύψους περίπου ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Οι τέσσερις χώρες -γνωστές και ως Frugal Four (σ.σ. Ολιγαρκείς Τέσσερις)- τονίζουν ότι ο προϋπολογισμός δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ των 27 χωρών-μελών, όπως μεταδίδει το Associated Press.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιχείρησε να επιτύχει ένα συμβιβασμό κατά τις ολονύκτιες συναντήσεις του με τους ηγέτες, καταθέτοντας προσχέδιο προϋπολογισμού με πρόβλεψη για 1,074% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει ένα φιλόδοξο ποσοστό 1,3%, ενώ ο ισχυρός εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ -η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- προτείνει 1,11%.
«Καταλαβαίνω πως,  όταν είσαι πρωθυπουργός σε μια χώρα που έχει φτωχές περιφέρειες και υποδομές, μπορώ να το καταλάβω…αλλά όταν πρόκειται για κάποιο ποσοστό, είμαι αμετακίνητη»,  είπε η Δανή πρωθυπουργός, Μέτε Φρέντρικσεν, στους δημοσιογράφους. Σε ερώτηση ,  εάν η διαφωνία μπορεί να ξεπεραστεί, η Φρέντρικσεν δήλωσε:
«Όχι, δεν το πιστεύω. Είμαι πρόθυμη να μείνω ακόμα και μία εβδομάδα εδώ. Αλλά όχι, δεν πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία».
Μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεξαχθεί μία νέα σύνοδος, ενδεχομένως τον Μάρτιο”.
Εισάγεται φόρος πλαστικών
Η μόνη νέα πηγή εσόδων για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό είναι ο προτεινόμενος από την ΕΕ φόρος πλαστικών και σύμφωνα με την Politico, η Κομισιόν υποστηρίζει την πρόταση του Σαρλ Μισέλ να προστεθεί διορθωτικός μηχανισμό στην εν λόγω εισφορά.
Ο πλαστικός φόρος θα επιβάλλει εισφορά 80 λεπτών του ευρώ για κάθε κιλό μη ανακυκλωμένων πλαστικών συσκευασιών, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμά ότι το μέτρο αυτό θα δημιουργήσει 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
«Πολύ μεγάλες οι διαφορές» δηλώνουν Μέρκελ και Μακρόν
«Οι διαφορές μεταξύ των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ ήταν πολύ μεγάλες ώστε να συμφωνηθεί τώρα το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τον επταετή προϋπολογισμό. Λίγα λεπτά νωρίτερα, μια ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι δεν καθορίστηκε κάποια ημερομηνία για μια νέα σύνοδο κορυφής.
Αμέσως μετά τη λήξη της συνόδου και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είπε ότι δεν στάθηκε δυνατόν να υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Share this post