Ερντογάν : Είμαστε αντίθετοι στην προσάρτηση της Κριμαίας

Ερντογάν : Είμαστε αντίθετοι στην προσάρτηση της Κριμαίας

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες για ειρήνη εν μέσω της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας και τόνισε στη σύνοδο “Πλατφόρμα της Κριμαίας”, που έγινε  στο Κίεβο : «Η Τουρκία δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση (Κριμαίας από Ρωσία)  και από την πρώτη μέρα εξέφρασε αποφασιστικά ότι αυτό το βήμα ήταν παράνομο”.

Η “Πλατφόρμα της Κριμαίας” είναι μια διπλωματική πρωτοβουλία της Ουκρανίας που επιδιώκει να προσελκύσει  την παγκόσμια προσοχή κατά της προσάρτησης της Κριμαίας. Η περιοχή καταλήφθηκε και προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε από τις περισσότερες άλλες χώρες. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τον τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία έχει καταλάβει και άλλα τμήματα της ουκρανικής επικράτειας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Sabah ο  Ερντογάν,  έστειλε στην σύνοδο βιντεοσκοπημένο  μήνυμα και παρουσίασε τις προσπάθειες της Τουρκίας να τερματίσει τη σύγκρουση που μπήκε στο δεύτερο έτος της. Ο Τούρκος πρόεδρος  είπε στο μήνυμά του ότι η Τουρκία υποστηρίζει  μια δίκαιη και μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης. «Εργαζόμαστε σκληρά για να τερματίσουμε την αιματοχυσία, τουλάχιστον για να έχουμε πλευρές που θα κρατούν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας για την προετοιμασία για ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων. Ο τερματισμός της σύγκρουσης και η εκ νέου ειρήνη και σταθερότητα στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας θα είναι ανακούφιση όχι μόνο για την περιοχή αλλά για ολόκληρο τον κόσμο».
 Ο Ερντογάν είπε ότι η Πλατφόρμα, που δημιουργήθηκε για μια πιο αποτελεσματική υπεράσπιση της «Κριμαϊκής υπόθεσης» με ειρηνικά μέσα θα ενισχύσει το μήνυμά τους. «Η Τουρκία δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση και από την πρώτη μέρα εξέφρασε αποφασιστικά ότι αυτό το βήμα ήταν παράνομο. Εμμένουμε στη θέση μας υποστηρίζοντας την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Εκφράζουμε αυτά τα σημεία σε κάθε ευκαιρία , ιδιαίτερα στα Ηνωμένα Έθνη. Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια και η ευημερία των Τούρκων συμπατριωτών μας Τατάρων της Κριμαίας, της αυτόχθονης κοινότητας της Κριμαίας», σημείωσε.
Επίσης,  επανέλαβε  την έκκληση της Τουρκίας για την απελευθέρωση του Nariman Dzhelyal, προέδρου της Εθνοσυνέλευσης των Τατάρων της Κριμαίας και άλλων Τατάρων της Κριμαίας, που φυλακίστηκαν, όπως είπε,  με πλαστές κατηγορίες από την κυβέρνηση που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο.
«Οι πόλεμοι δεν έχουν νικητές και ο καιρός της ειρήνης δεν έχει ηττημένους. Αυτή είναι η νοοτροπία μας σε αυτό το θέμα. Εργαζόμαστε επίσης για να αναβιώσουμε την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας και πιστεύουμε ότι (οι πλευρές) θα πρέπει να απέχουν από οποιοδήποτε βήμα που θα έβλαπτε την ηρεμία στη Μαύρη Θάλασσα και θα κλιμακώσει τις εντάσεις», ανέφερε.
 Εν μέσω αναφορών ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενδέχεται να επισκεφθεί την Τουρκία αργότερα αυτόν τον μήνα, ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα να να βρεθεί  μια λύση για την ασφαλή παράδοση σιτηρών από την Ουκρανία στον κόσμο. 

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Presidency of the Republic of Türkiye
@trpresidency

Share this post