Οι σημερνές υπηρεσίες της Ρωσίας έχουν συνεχίσει από εκεί που σταμάτησαν οι σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες.
Στον ρόλο του Πούτιν και των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών , που συνεχίζουν να ασκούν τεράστια εξουσία στην ρωσική κοινωνία, αναφέρεται το άρθρο του Calder Walton* στο foreignaffairs.gr .
Υποστηρίζει ότι οι σημερνές υπηρεσίες της Ρωσίας έχουν συνεχίσει από εκεί που σταμάτησαν οι σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες. “Από το 1991, οι υπηρεσίες αυτές καθοδηγούνται από μια ρεβανσιστική στρατηγική για να κάνουν την Ρωσία και πάλι σπουδαία και να ανατρέψουν την μεταψυχροπολεμική υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνή τάξη. Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία είναι η αιματηρή κατάληξη αυτής της στρατηγικής”, σημειώνει.
Επίσης, διατυπώνει την άποψη ότι και η Κίνα επιδιώκει επίσης να αντιστρέψει το αποτέλεσμα του Ψυχρού Πολέμου. Με την «χωρίς όρια» συμμαχία που διακηρύχθηκε την παραμονή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Πούτιν και ο ηγέτης της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, επιχειρούν να ανατρέψουν το διεθνές σύστημα -και στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στα όργανα πληροφοριών τους για να το πετύχουν. “Οι υπηρεσίες κατασκοπείας μπορούν να κάνουν αυτό που άλλοι κλάδοι της κυβέρνησης δεν μπορούν: να εκτελέσουν μη εγκεκριμένη εξωτερική πολιτική”, γράφει ο Calder Walton.
Ωστόσο, “αυτό που χρειάζονται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο οι Δυτικές κυβερνήσεις είναι η φαντασία, όταν πρόκειται για την συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα κλειστά αστυνομικά κράτη”, αναφέρει και προσθέτει: ” Η φαντασία είναι αυτό που οδήγησε την CIA να αναπτύξει αεροπλάνα U-2 μεγάλου ύψους, τα οποία ήταν ικανά να κατασκοπεύουν πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, όταν άλλες μέθοδοι ήταν αδύνατες. Παρόμοια φαντασία χρειάζεται σήμερα σε τομείς που βρίσκονται στην αιχμή της εθνικής ασφάλειας, όπως η συλλογή πληροφοριών από ανοικτές πηγές, η χρήση της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης, και η κβαντική πληροφορική. Αυτά θα είναι τα όπλα του ψυχρού πολέμου αυτού του αιώνα -και αυτά που θα καθορίσουν την έκβασή του”.
Οι νέοι πόλεμοι των κατασκόπων | Foreign Affairs – Hellenic Edition
*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους