Κασουλίδης: Η συμφωνία Λιβάνου Ισραήλ για την ΑΟΖ είναι πολύ καλό παράδειγμα για την Τουρκία
“Μπορώ να φανταστώ μια λύση που θα είναι μια κατάσταση κέρδους για όλους τους εμπλεκόμενους, τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, την Τουρκία, την Ελλάδα και νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για αυτό, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.
Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο κύριος Κασουλίδης υπογράμμισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει δεσμευμένη στην επανένωση της Κύπρου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την τελευταία προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, στο Κραν Μοντανά, ο κ. Κασουλίδης είπε : “Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία”. Αν υπήρχε συνέχεια στο άμεσο διάστημα, θα είχαν υπάξει αποτελέσματα, σημείωσε.
Η τουρκική θέση, ανέφερε, ” άλλαξε κατά 180 μοίρες και έπαψαν να επιδιώκουν μια διευθέτηση βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, θέτοντας ως προϋπόθεση για την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί ξεχωριστή κυριαρχία και ισότιμο διεθνές καθεστώς, πράγμα εντελώς απαράδεκτο”.
Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, λέγοντας ότι η συμφωνία αυτή δεν θα είχε επιτευχθεί ποτέ χωρίς την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πράξει το ίδιο και για την Κύπρο.
Το γεγονός αυτό, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα και για την Τουρκία, η οποία, όπως ανέφερε, αρνήθηκε παρόμοιο είδος διαπραγμάτευσης και διευθέτησης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με τη δικαιολογία ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Το παράδειγμα Λιβάνου – Ισραήλ, πρόσθεσε, δίδει απάντηση σε αυτό το επιχείρημα.
Σε ερώτηση, εάν θεωρεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει περισσότερα, απάντησε: “υπάρχει περιθώριο για περισσότερα”.
Για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Λευκωσία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στα ζητήματα της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της μη προσάρτησης τμημάτων μιας χώρας σε μία άλλη. Επομένως, έπρεπε να συμμετέχει με τους Ευρωπαίους εταίρους στην αντίδραση κατά της ρωσικής εισβολής”, δήλωσε. Κληθείς να διευκρινίσει τι είδους βοήθεια εννοεί, ο κ. Κασουλίδης είπε «διπλωματική σίγουρα». Επίσης, επανέλαβε ότι η Κύπρος δεν σκοπεύει να στείλει όπλα στην Ουκρανία, αφού «τα χρειαζόμαστε εδώ στην Κύπρο».
Σε ερώτηση , τι όπλα θα αποκτήσει η Κύπρος από τις ΗΠΑ μετά την άρση του εμπάργκο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτή είναι μια ερώτηση για το Υπουργείο Άμυνας, αλλά τώρα έχουμε και τις αμερικανικές αγορές, καθώς και άλλες αγορές, όπως η Γαλλία, το Ισραήλ”, δήλωσε.
Απαντώντας σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι οι Τούρκοι λένε ότι η άρση του εμπάργκο όπλων είναι πολύ ανησυχητική εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Μας φοβούνται τόσο πολύ; Ντροπή τους. Μια χώρα τόσο μεγάλη και σημαντική, λένε ότι είναι μεγάλη περιφερειακή δύναμη, και για λίγα όπλα που θα αγοράσουμε.. Νομίζω ότι ψάχνουν δικαιολογία».