Ενωμένοι οι Ουκρανοί μετά τις ρωσικές επιθέσεις

Ενωμένοι οι Ουκρανοί μετά τις ρωσικές επιθέσεις

Δεν επικράτησε πανικός το πρωί της περασμένης Δευτέρας, όταν το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις ξύπνησαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Μαζί τους όμως ξύπνησαν και οι νωπές ακόμη μνήμες της 24ης Φεβρουαρίου, ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες. «Η Ουκρανία δεν μπορεί να εκφοβιστεί, παρά μόνο να γίνει πιο δυνατή» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.  

Ο τηλεπαρουσιαστής Σέρχιι Πριτούλα και ο ακτιβιστής Σέρχιι Στερνένκο έστειλαν λίγες ώρες μετά τους βομβαρδισμούς ένα ηχηρό μήνυμα προς τους Ρώσους, με μότο: «Εξοργίσατε τους Ουκρανούς». Μαζί τους συντάχθηκε και ο Ουκρανός μπλόγκερ Ίχορ Λαχένκοφ. Στόχος τους ήταν να μαζέψουν χρήματα για την αγορά όπλων προς στήριξη του ουκρανικού στρατού. Το αποτέλεσμα της καμπάνιας ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Μέσα στα πρώτα …επτά λεπτά συγκεντρώθηκαν περίπου 27.000 ευρώ, ενώ την πρώτη ημέρα της καμπάνιας το συνολικό πόσό ανήλθε σε πάνω από 9,7 εκατομ. ευρώ. Τα χρήματα πρόκειται να αξιοποιηθούν για την αγορά, μεταξύ άλλων, ντρόουνς τύπου RAM II UAV. 

Οι Ουκρανοί τηρούν απαρέγκλιτα τις συστάσεις των αρχών 

Εντυπωσιακός είναι και ο τρόπος με τον οποίο έσπευσαν οι Ουκρανοί να ακολουθήσουν τις συστάσεις των αρχών για εξοικόμηση ρεύματος. Από τις αεροπορικές επιθέσεις επλήγη το δίκτυο ηλεκτροδότησης σε έντεκα περιοχές, συμπεριλαμβανομένου και του Κιέβου. Οι ουκρανικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να μη χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικό ρεύμα από τις 5μμ. έως τις 11μμ. Οι Ουκρανοί ακολούθησαν κατά γράμμα τις συστάσεις, σύμφωνα με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας Ukrenergo. Για παράδειγμα το βράδυ της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου η κατανάλωση ηλεκτρικού ήταν τουλάχιστον ένα τέταρτο λιγότερη από ό,τι συνήθως. Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: σύμφωνα με τον ουκρανικό ενεργειακό πάροχο η εξοικονόμηση ενέργειας ισοδυναμούσε με 93.000 βραστήρες ή 46.000 πληντύρια ρούχων, που δεν τέθηκαν σε λειτουργία. 

Άμεση επισκευή υποδομών με κάθε τρόπο 

                                                         Ντνίπρο, 10 Οκτωβρίου 2022

Παρά τους βομβαρδισμούς και τις υλικές καταστροφές, εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι οι ζημίες σε υποδομές αποκαθίστανται γρήγορα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ντνίπρο, Μπόρις Φιλάτοφ, σημαντικό μέρος του κατεστραμμένου οδικού δικτύου στην περιοχή αποκαταστάθηκε μέσα σε μια νύχτα. «Σφίξαμε τα δόντια και δουλέψαμε όλη τη νύχτα. Αποκαταστήσαμε δρόμους, πινακίδες, πεζοδρόμια, το δίκτυο επικοινωνίας, σώσαμε δέντρα. Να χαθούν τα καθάρματα! Εμείς θα επισκευάσουμε και θα ξαναφτιάξουμε τα πάντα. Αλλά το μίσος μας γι αυτούς θα ζει αιώνια. Στέλνω τα σέβη μου στους εργαζομένους στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας» έγραψε μέσω του Telegram ο Φιλάτοφ. Στο Κίεβο μεγάλο μέρος κεντρικής λεωφόρου που επλήγη από τα ρωσικά πυρά δόθηκε στην κυκλοφορία την αμέσως επόμενη μέρα, στις 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Κύριλλο Τιμοσένκο, αν. διευθυντή του γραφείου της Ουκρανικής Προεδρίας. 

Τραγούδια και χιούμορ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 

                                                       Καταφύγιο στο μετρό του Κιέβου

Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, στις 10 Οκτωβρίου ήχησαν για πάνω από πέντε ώρες οι σειρήνες. Πολλοί πολίτες κατέφυγαν σε σταθμούς του μετρό, ενώ βίντεο που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει κατοίκους του Κιέβου να τραγουδούν όλοι μαζί ουκρανικά τραγούδια, δίνοντας θάρρος ο ένας στον άλλον. Δεν έχασαν όμως ούτε το χιούμορ τους. Μάλιστα έκαναν πλάκα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το γεγονός ότι η λεγόμενη «γέφυρα Κλίτσκο»,  παρά το γεγονός ότι σε ένα σημείο της είναι φτιαγμένη και από γυαλί, άντεξε στα ρωσικά πυρά, σε αντίθεση με τη κομβικής σημασίας γέφυρα της Κριμαίας. 

Πηγή :  .dw (Ντάρια Νίνκο Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη )

Share this post