Αναστασιάδης: Oι καλές σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας δεν είναι εμπόδιο στο Κυπριακό

Αναστασιάδης: Oι καλές σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας δεν είναι εμπόδιο στο Κυπριακό

«Οι καλές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας όχι μόνο δεν είναι εμπόδιο, αλλά πιθανότατα να αποτελούν ευκαιρία για άσκηση επιρροής στην Τουρκία από μια χώρα, που κατανοεί το πρόβλημα, ώστε να μεταφέρει μηνύματα προς την Άγκυρα», δήλωσε στην Μόσχα ο πρόεδρος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η σχέση Μόσχας –Άγκυρας ενοχλεί την Λευκωσία.

Ο κ. Αναστασιάδης, αφού επεσήμανε τη διαχρονική στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό, σημείωσε: « επί παραδείγματι, επειδή έχουμε άριστες σχέσεις με Ρωσία, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε με τις ΗΠΑ, ή το ίδιο με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Συνεπώς, είπε , το πιο σημαντικό είναι ο αλληλοσεβασμός και η βοήθεια εκεί και όπου ο καθένας μπορεί να επηρεάσει.
«Εμείς ως μέλος της ΕΕ προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε να είμαστε θετικοί μέσα στην ΕΕ για τις σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ, έτσι μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», είπε ο Κύπριος πρόεδρος .

Σε συνάντηση στο Κρεμλίνο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος Αναστασιάδης συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Ειδικότερα , τα θέματα , που τους απασχόλησαν, ήταν: (α) Το Κυπριακό,
(β) οι διμερείς σχέσεις και τρόποι περαιτέρω ενίσχυση τους,
(γ) οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης– Ρωσικής Ομοσπονδίας,
(δ) διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Συρία, αλλά και την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική χερσόνησο.

Ο πρόεδρος Πούτιν επανέλαβε τη θέση αρχής της Ρωσίας για «συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών των ίδιων των πλευρών».
Η τελική λύση πρέπει να βρεθεί από τους ίδιους τους Κύπριους, « χωρίς επιβολή έτοιμων έξωθεν συνταγών ή έξωθεν πιέσεων», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τη συζήτηση ουσιώδη και δήλωσε ότι χάραξε προοπτικές και τρόπους ανάπτυξης των σχέσεων στο μέλλον. «Διαχρονικά με την Κύπρο μας συνδέουν στενοί πολιτιστικοί δεσμοί και δεσμοί φιλίας και η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος. Εκτιμούμε την πρόθεση του προέδρου για προώθηση και εμβάθυνση των σχέσεων μας», είπε ο κ. Πούτιν.

Επίσης, αναφέρθηκε στις διμερείς συμφωνίες, αλλά ιδιαίτερα στο κοινό πρόγραμμα δράσεων, που καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων συνεργασίας. «Ιδιαίτερη προσοχή δώσαμε στην εμπορική και οικονομική συνεργασία», είπε.

Σημείωσε ότι «η μη ευνοϊκή παγκόσμια συγκυρία και οι εξωτερικοί περιορισμοί βάσει πολιτικών αποφάσεων επηρέασαν αρνητικά αυτή την οικονομική συνεργασία αλλά χάρη στις κοινές προσπάθειες τους τελευταίους μήνες το εμπόριο μεταξύ μας αυξήθηκε κατά 36%».

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν προοπτικές συνεργασίας στην καινοτομία, την ενεργειακή απόδοση, την ιατρική και άλλους τομείς, ενώ επεσήμανε τις απευθείας επαφές της επιχειρηματικής κοινότητας των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης , αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις, όπως εξελίχθηκαν στην πρόσφατη διάσκεψη για την Κύπρο στο Κράν Μοντανά της Ελβετίας, και ειδικότερα τους λόγους, που δεν επέτρεψαν να επιτευχθεί έναν θετικό αποτέλεσμα. «Δυστυχώς, όπως εξήγησα στον φίλο πρόεδρο, η επιμονή της Τουρκίας για διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων και μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, οδήγησαν τη διάσκεψη σε αποτυχία», ανέφερε.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι επεσήμανε στον πρόεδρο Πούτιν ότι στην προετοιμασία της όποιας νέας πρωτοβουλίας και για την αποφυγή λαθών του παρελθόντος, «καταλυτικό ρόλο δύναται να διαδραματίσει τόσο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και συλλογικά τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία βεβαίως έχουν να διαδραματίσουν και ουσιαστικό ρόλο στη διασφάλιση της εφαρμογής μιας ενδεχομένης λύσης».

Εξάλλου , για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας δήλωσε ότι είναι στρατηγικής σημασίας και πως θεωρεί ότι η συνεργασία Βρυξελλών και Μόσχας σε κρίσιμα διεθνή ζητήματα καθίσταται ολοένα και περισσότερο επιτακτική.

Σε ό,τι αφορά το ουκρανικό, η Κύπρος, είπε, τάσσεται υπέρ της πολιτικής επίλυσης της κρίσης και της εξάντλησης όλων των διπλωματικών μέσων για επίτευξη σταθερότητας στην ανατολική Ουκρανία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, είναι αναγκαίο να υπάρξει προσήλωση και εφαρμογή της Συμφωνίας του Μίνσκ.
Για την συριακή κρίση ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Κύπρος εξέφρασε την ευαρέσκεια της για την αισθητή μείωση των εχθροπραξιών στη χώρα και χαιρέτισε τον εποικοδομητικό ρόλο της Ρωσίας να συνεργαστεί με όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις σε μια διεθνή συνεννόηση στην προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του «Ισλαμικού Κράτους».

Οι κύριοι Πόυτιν και Αναστασιάδης υπέγραψαν Κοινό Πρόγραμμα Δράσης 2018-2020, ενώ διμερείς συμφωνίες και Κοινή Διακήρυξη ανάμεσα στις δύο χώρες, υπέγραψαν Υπουργοί των Κυβερνήσεων Ρωσίας και Κύπρου.
Συγκεκριμένα, υπεγράφησαν συμφωνίες για την Εμπορική Ναυτιλία, τις Διεθνείς Οδικές Μεταφορές, τις Θαλάσσιες Μεταφορές, τις Επικοινωνίες και την Τεχνολογία της Πληροφορίας. Η Κοινή Διακήρυξη αφορά την συνεργασία στον τομέα του εκσυγχρονισμού των οικονομιών.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Α. ΒΙΚΕΤΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Share this post