46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Αύριο , 17 Νοεμβρίου, συμπληρώνονται 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα.
Ο Έλληνας συγγραφέας και σκηνοθέτης, Απόστολος Δοξιάδης, σε άρθρο του: «Το Πολυτεχνείο: αλήθεια, μύθος και παραμύθια», γράφει : «Για όσους έζησαν τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973, η βίαιη καταστολή του Πολυτεχνείου ήταν η αρχή μόνον ενός πράγματος: της Χούντας του Ιωαννίδη, που ήταν πολύ χειρότερη από του Παπαδόπουλου. Και ήταν το τέλος όχι της δικτατορίας, αλλά της αντίστασης στη δικτατορία, αλλά της ελπίδας ότι αυτή θα τελείωνε στο ορατό μέλλον. Όλοι μας που είχαμε κάπως εμπλακεί στην αντίσταση βιώσαμε τις συνέπειες του Πολυτεχνείου, και όσα ακολούθησαν, ως μια εφιαλτική ήττα, ένα τεράστιο πισωγύρισμα, από μια χλιαρή και κουτσουρεμένη αλλά πάντως υπαρκτή πορεία φιλελευθεροποίησης, κουτσά-στραβά προς τα μπρος, σε ένα πολύ αυστηρότερο και σκοτεινότερο στάδιο αυταρχισμού».
Ο Απόστολος Δοξιάδης υποστηρίζει ότι «Το Πολυτεχνείο έφερε σε μεγάλο βαθμό τον Ιωαννίδη, ο Ιωαννίδης το πραξικόπημα στην Κύπρο, και αυτό ήταν η αιτία που δημιούργησε τον ¨Αττίλᨻ.

Όλο το άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο Protagon.gr , παρατίθεται πιο κάτω

*Τα ενυπόγραφα κείμενα εκφράζουν τις απόψεις του συγγραφέα τους

Το Πολυτεχνείο: αλήθεια, μύθος και παραμύθια

Share this post