Το νέο Ευρωκοινοβούλιο

Το νέο Ευρωκοινοβούλιο

Της Μαρίας Αρώνη*

 

Την ξεκάθαρη νίκη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά τις απώλειες στα δύο μεγάλα κόμματα ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκράτες, ανέδειξαν οι ευρωκάλπες, με μια πρωτοφανή για την τελευταία εικοσαετία συμμετοχή που έφτασε το 50,5%.
Πρώτο κόμμα της Ευρωβουλής παραμένει με διαφορά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), παρά τις απώλειες που κατέγραψε, κυρίως στη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία. Το ΕΛΚ εξασφαλίζει 180 έδρες (-37) ή ποσοστό 24%, έναντι 29% που είχε στην απερχόμενη ευρωβουλή.
Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D) με 152 έδρες και ποσοστό 20,2%, έναντι 24,8% που είχε στην απερχόμενη ευρωβουλή.
Έτσι λοιπόν για πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα δύο μεγάλα κόμματα ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν την πλειοψηφία, ενώ απέχουν κατά πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία των 376 εδρών.
Μεγάλοι κερδισμένοι των ευρωεκλογών είναι οι Φιλελεύθεροι (ALDE) και οι Πράσινοι.
Το Κόμμα των Φιλελευθέρων, στο οποίο εντάσσεται η «Δημοκρατία Μπροστά» του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, αναδεικνύεται στον τρίτο μεγαλύτερο συνασπισμό της Ευρωβουλής με 107 έδρες (+39 σε σχέση με την απερχόμενη ευρωβουλή).
Η έκπληξη ήταν το «πράσινο κύμα» που κατέκτησε τη Γερμανία, το Βέλγιο και άλλες χώρες της ΕΕ, φέρνοντας το Κόμμα των Πρασίνων στην τέταρτη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 70 έδρες (+18 σε σχέση με την απερχόμενη ευρωβουλή).
Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) κατέγραψαν σημαντική πτώση από ποσοστό 10% σε 7,7% ή 58 έδρες.
Εξάλλου, σημαντική είναι η άνοδος που σημείωσαν τα ευρωσκεπτικιστικά, εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα, αν και τα ποσοστά τους κυμαίνονται μόλις στο 7-7,5%.
Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF), όπου ανήκει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και η Ιταλική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, καταλαμβάνει 58 έδρες (έναντι 37 που είχε στην απερχόμενη ευρωβουλή).
Η Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD) ενισχύεται από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και από το κυβερνών Ιταλικό κόμμα των Πέντε Αστέρων, καταλαμβάνοντας 56 έδρες στη νέα Ευρωβουλή, έναντι 37 στην παλιά.
Στο μικρότερο κόμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συρρικνώθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE/NGL) με 38 έδρες, έναντι 52 στην απερχόμενη ευρωβουλή.
Αναζήτηση πολιτικών συμμαχιών.

Μετά τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης, ξεκινούν πυρετωδώς, από σήμερα κιόλας, οι διεργασίες των πολιτικών ομάδων για την αναζήτηση συμμαχιών.
Για να υπάρξει πλειοψηφία, θα χρειαστεί για πρώτη φορά ένας συνασπισμός τριών ή και τεσσάρων κομμάτων. Η πιο πιθανή συμμαχία είναι αυτή μεταξύ του ΕΛΚ, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων (ALDE). Όμως ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την Προεδρία της Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, στις δηλώσεις του, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΕΛΚ να αναζητήσει συμμαχία με τους Πράσινους. Ο Βέμπερ τόνισε ότι το ΕΛΚ εμμένει στη διαδικασία του Spitzencandidaten, του κορυφαίου υποψηφίου για την προεδρία της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει σταθερή πλειοψηφία χωρίς το ΕΛΚ. «Υπόσχομαι σταθερότητα», ανέφερε.
«Η σταθερότητα δεν είναι πάντοτε θετική», αντέτεινε ο Σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς. «Η Ευρώπη χρειάζεται δυναμική», είπε. Ο Τίμερμανς τόνισε ότι χρειάζεται μια προοδευτική πολιτική δύναμη στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα χαράξει τους προσανατολισμούς της επόμενης πενταετίας και να οικοδομηθούν συμμαχίες που μεταξύ άλλων θα στηρίξουν τον υποψήφιο για την Προεδρία της Επιτροπής. “Υπάρχει πλειοψηφία και χωρίς το ΕΛΚ”, ανέφερε.
«Το μονοπώλιο της εξουσίας έσπασε», ήταν η δήλωση της Μάργκρετ Βεστάγκερ από τους Φιλελεύθερους, προσθέτοντας: «Έχω παλέψει με τα μονοπώλια ως Επίτροπος». Στην ίδια γραμμή με τον Φ. Τίμερμανς, η Μ. Βεστάγκερ συμφώνησε ότι πρέπει να αναζητηθούν νέες συμμαχίες, ενώ παράλληλα έκανε άνοιγμα προς τους Πράσινους, λέγοντας ότι η άνοδός τους δείχνει ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το θέμα του κλίματος.
Προηγουμένως είχε λάβει το λόγο ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Γκι Βερχοφστατ, τονίζοντας ότι νέες ισορροπίες δυνάμεων αναδεικνύονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. “Προτεραιότητα των Φιλελευθέρων είναι να διαπραγματευτούν με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα”, είπε και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία της Ευρωβουλής.
Σύνοδος Κορυφής της 28ης Μαΐου
Οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαφανούν στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν για να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και να κάνουν μια πρώτη συζήτηση για το διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Εκτός από την Προεδρία της Επιτροπής, οι “28” θα πρέπει να συμφωνήσουν και στα υπόλοιπα κορυφαία πόστα της ΕΕ: αυτό του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, του Ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παράλληλα, δε, θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία πολιτική και γεωγραφική, ενώ τουλάχιστον ένα από τα κορυφαία πόστα θα πρέπει να δοθεί σε γυναίκα.

*ΠΗΓΗ: NEWS24.gr

Share this post