Διαδικτυακή συζήτηση για την κατεχόμενη Αμμόχωστο
Διαδικτυακή συζήτηση για την κατεχόμενη Αμμόχωστο και την λεγόμενη “Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας” της Τουρκίας οργανώνει απόψε το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ) . Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συζήτηση στον πιο κάτω σύνδεσμο:
https://www.facebook.com/famagusta.news/posts/3607254762688607
Εξάλλου , ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D), επανέφερε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με γραπτή παρέμβαση, το σοβαρό ζήτημα της συνεχιζόμενης παρεμπόδισης της εκπαίδευσης των εγκλωβισμένων στις κατεχόμενες περιοχές από το κατοχικό καθεστώς, παραβιάζοντας κατάφωρα πρόνοιες της συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης (1975) και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της ΕΕ.
Ανακοίνωση του Γραφείου του ευρωβουλευτή αναφέρει ότι ο κ. Μαυρίδης “σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων παρέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι κατοχικές αρχές αυθαίρετα και αδικαιολόγητα έχουν επαναλάβει και φέτος την ίδια τακτική, αποκόπτοντας αυτή την φορά 48 βιβλία, τα 23 για το Δημοτικό και τα 25 για το Γυμνάσιο. Πέραν από τα εγχειρίδια των Θρησκευτικών, Ελληνικών και Ιστορίας που ήδη τα είχαν απαγορεύσει, αυτή τη φορά απαγορεύουν και τα βιβλία Βιολογίας και Γεωγραφίας. Επιπλέον, τίθεται το θέμα πολλών περιπτώσεων εκπαιδευτικού προσωπικού (καθηγητών και δασκάλων) στους οποίους απαγορεύτηκε να διδάξουν. Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τονίζει ότι πρόκειται για πάγια πολιτική του κατοχικού καθεστώτος που συνιστά παραβίαση της σχετικής Συμφωνίας του 1975 και ταυτοχρόνως, αποτελεί ωμή παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούν την εκπαίδευση, βάσει του κράτους δικαίου της Ευρ. Ένωσης”.
Τέλος, ο κ. Μαυρίδης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ” καλεί την Επιτροπή να προβεί άμεσα σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό ζήτημα που αφορά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα πολιτών της ΕΕ. Επειδή η παρεμπόδιση της απρόσκοπτης εκπαίδευσης των ελληνοκυπρίων μαθητών από τις κατοχικές αρχές τέθηκε για πολλοστή φορά ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ευρωβουλευτής καλεί την Επιτροπή να παραθέσει γραπτώς αυτή την φορά «τις ενέργειες που έχει προβεί στο παρελθόν (για το θέμα) προς το κατοχικό καθεστώς, έστω και αν αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές”.