2025: 17 αιώνες από την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο. Προγραμματίζεται εκδήλωση με Βαρθολομαίο -Φραγκίσκο

2025: 17 αιώνες από την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο. Προγραμματίζεται εκδήλωση με Βαρθολομαίο -Φραγκίσκο

Τον 4ο αιώνα, ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος τερμάτισε τους διωγμούς κατά των χριστιανών και έγινε υπερασπιστής της πίστης. Μόλις μια δεκαετία αργότερα, κάλεσε όλους τους επισκόπους στη Νίκαια, στη σημερινή Τουρκία, για να διευκρινίσει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα: αν ο Ιησούς ήταν ίσος με τον Πατέρα και επομένως αιώνιος. Ήταν το έτος 325 — αυτή ήταν η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος στην ιστορία, η οποία θέσπισε το Σύμβολο της Πίστεως της Νίκαιας. (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Η Πρώτη Σύνοδος της Νίκαιας (τοιχογραφία του 18ου αιώνα στον ελληνορθόδοξο Ναό Σταυροπόλεως στο Βουκουρέστι).

Το 2025 θα σηματοδοτήσει 1.700 χρόνια από αυτό το γεγονός και υπάρχει ήδη μια ιδέα για την οργάνωση εκδήλωσης με την συμμετοχή του Πάπα Φραγκίσκο και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου του ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο αναλυτής σε θέματα Οικουμενικού Πατριαρχείου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας , ΝΙΚΟΣ ΤΖΩΪΤΗΣ, ανέφερε, μιλώντας στο romereports.com, ότι  ο κ. Βαρθολομαίος πρότεινε να γίνει μια επετειακή εκδήλωση στη Νίκαια, στη σημερινή Τουρκία.

 

Ο Νίκος Τζωΐτης (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ)  ανέφερε: “Τα ερείπια της πρώτης Οικουμενικής Συνόδου είναι εκεί. Είναι ένα σημαντικό γεγονός και οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ετοιμάζονται ομιλίες. Μαζί, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος έχουν κάνει πολλές οικουμενικές χειρονομίες. Το 2014, όταν ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφτηκε τους Αγίους Τόπους για να τιμήσει τη συνάντηση των προκατόχων του, άρχισε να διαμορφώνεται η ιδέα μιας μεγάλης εκδήλωσης για τον εορτασμό της Νίκαιας.  Για να συναντηθούμε ξανά για να γιορτάσουμε την 50ή επέτειο από την αγκαλιά του Αθηναγόρα και του Παύλου ΣΤ’ ακριβώς στο όρος των Ελαιών, όπου ο Χριστός αναλήφθηκε  στους ουρανούς.  Εκεί  προέκυψε η πρόταση να συναντηθούν το 2025 για να γιορτάσουν τους 17 αιώνες της πρώτης Οικουμενικής Συνόδου.

ΦΩΤΟ:John Mindala.  Άφιξη  το 2014 των δύο πνευματικών ηγετών της Χριστιανοσύνης στη θερινή κατοικία του Πατριάρχου Ιεροσολύμων στη Μικρή Γαλιλαία, στο Όρος των Ελαιών

Όταν λέω Οικουμενική, εννοώ πραγματικά Οικουμενική. Σχεδόν 5 χρόνια μετά τη συνάντηση στους Αγίους Τόπους, ο Πάπας Φραγκίσκος υποδέχθηκε σε ακροατήριο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο Πατριάρχης ταξίδεψε στη Ρώμη για να τον ευχαριστήσει για ένα ιδιαίτερο δώρο — ο Πάπας του είχε χαρίσει θραύσματα από τα λείψανα του Αγίου Πέτρου, ώστε να μπορέσουν να επανενωθούν με εκείνα του αδελφού του Ανδρέα, του οποίου ο Βαρθολομαίος είναι ο διάδοχος, ως Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης. Αν και δεν είναι ακόμη σαφές πώς ακριβώς θα είναι  η εκδήλωση του 2025, τόσο ο Πάπας όσο και ο Πατριάρχης θα συναντηθούν για άλλη μια φορά για να προωθήσουν την ενότητα μέσω των χριστιανικών Εκκλησιών σε όλο τον κόσμο”.

Share this post