20 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
*Το 1% της ανθρωπότητας έχει ξεριζωθεί: Έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις της Ύπατης Αρμοστείας
*Μέσα στο 2019, σχεδόν 80 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους
Η 20η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων με απόφαση του ΟΗΕ, στις 4 Δεκεμβρίου του 2000, και για πρώτη φορά περιελήφθηκε στις Παγκόσμιες Ημέρες του διεθνούς οργανισμού στις 20 Ιουνίου 2001.
Η ημερομηνία δεν ήταν τυχαία, αφού τότε συμπληρώνονταν 50 χρόνια από την υπογραφή της «Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων». Η Συνθήκη αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) , η οποία ήταν επιφορτισμένη να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση των 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων, που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους και για τις προσπάθειές της αυτές έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Η Ύπατη Αρμοστεία είναι ένας από τους κυριότερους ανθρωπιστικούς οργανισμούς στον κόσμο. Τα περισσότερα από 5.000 στελέχη της, πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρούς κινδύνους κατά της προσωπικής τους ασφάλειας, βοηθούν πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους με την ιδιότητα του πρόσφυγα.
Η Ύπατη Αρμοστεία είναι ένας από τους κυριότερους ανθρωπιστικούς οργανισμούς στον κόσμο. Τα περισσότερα από 5.000 στελέχη της, πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρούς κινδύνους κατά της προσωπικής τους ασφάλειας, βοηθούν πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους που συγκεντρώνουν την ιδιότητα του πρόσφυγα. Το Διεθνές Δίκαιο ορίζει ότι πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.
Μέσα στο 2019, σχεδόν 80 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους, ενώ παγκοσμίως οι εστίες των συγκρούσεων αυξάνονται. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑ) υπολογίζει ότι ένας άνθρωπος στους εκατό έχει ξεριζωθεί από το σπίτι του, όπως αναφέρει ανακοίνωση του οργανισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, με σύνθημα «Κάθε κίνηση μετράει» και τιμάει τη δύναμη και το κουράγιο εκατομμυρίων συνανθρώπων μας.
Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης
Οι φυλετικές διακρίσεις και η μισαλλοδοξία αποτελούν κοινές γενεσιουργές αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να ξεριζωθούν. Από την άλλη, η πανδημία και το αντι-ρατσιστικό κίνημα «μας έχουν κάνει να νιώθουμε ότι συνδεόμαστε με έναν τρόπο που ξεπερνά τα σύνορα. Έχουμε δει πώς οι καθημερινοί άνθρωποι, ανάμεσά τους και πρόσφυγες, έχουν βγει μπροστά και απλώνουν χέρι βοήθειας.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απευθύνει σήμερα έκκληση σε όλες τις χώρες του κόσμου να κάνουν πολλά περισσότερα, ώστε να βρει σπίτι σε εκατομμύρια πρόσφυγες και άλλους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων, των διώξεων ή γεγονότων που έχουν διαταράξει σε μεγάλο βαθμό τη δημόσια τάξη.
Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση της Υ.Α. Παγκόσμιες Τάσεις, είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των εκτοπισμένων φτάνει τα 79,5 εκατομμύρια στα τέλη του 2019. Είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχει δει ποτέ η Ύπατη Αρμοστεία.
Η Έκθεση τονίζει επίσης ότι οι προοπτικές να τελειώσουν γρήγορα τα δεινά των προσφύγων ολοένα και λιγοστεύουν. Τη δεκαετία του ’90, κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες κατά μέσο όρο ήταν σε θέση να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Την τελευταία δεκαετία o αριθμός αυτός μειώθηκε στους 385.000 περίπου, που σημαίνει ότι η αύξηση των εκτοπισμένων σήμερα ξεπερνά κατά πολύ την εύρεση λύσεων.
«Είμαστε μάρτυρες μιας διαφορετικής πραγματικότητας, καθώς ο αναγκαστικός εκτοπισμός στις μέρες μας είναι όχι μόνο πιο διαδεδομένος, αλλά και ένα φαινόμενο που απλά δεν είναι πια βραχυπρόθεσμο ούτε προσωρινό», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι οι άνθρωποι θα ζουν σε συνθήκες αναταραχής για χρόνια, χωρίς τελειωμό, χωρίς μια ευκαιρία να επιστρέψουν στο σπίτι τους ή την ελπίδα να χτίσουν ένα μέλλον εκεί που βρίσκονται. Χρειαζόμαστε μια θεμελιωδώς καινούρια και πιο ανοιχτή στάση απέναντι σε όλους τους ανθρώπους που τρέπονται σε φυγή, σε συνδυασμό με μια πολύ μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να βάλουμε ένα τέλος στις συγκρούσεις που μαίνονται για χρόνια και αποτελούν τη ρίζα τόσο μεγάλων δεινών», πρόσθεσε.
Η Έκθεση της Υ.Α. Παγκόσμιες Τάσεις δείχνει ότι από τα 79,5 εκατομμύρια ανθρώπους που εκτοπίστηκαν στα τέλη της περασμένης χρονιάς, τα 45,7 εκατομμύρια ήταν άνθρωποι που διέφυγαν σε άλλες περιοχές της ίδιας τους της χώρας. Οι υπόλοιποι εκτοπίστηκαν αλλού: 4,2 εκατομμύρια ήταν άνθρωποι που περίμεναν την έκβαση των αιτημάτων ασύλου τους, ενώ 29,6 εκατομμύρια ήταν πρόσφυγες και άλλοι βίαια εκτοπισμένοι εκτός της πατρίδας τους.
Αυτή η ετήσια αύξηση, από τα 70,8 εκατ. στα τέλη του 2018, είναι αποτέλεσμα δύο βασικών παραγόντων. Ο πρώτος είναι ο ανησυχητικός νέος εκτοπισμός που έλαβε χώρα το 2019, ιδίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Sahel, την Υεμένη και τη Συρία. Η τελευταία βρίσκεται στο δέκατο έτος συρράξεων, ενώ από τη Συρία μόνο προέρχονται 13,2 εκατ. πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και εσωτερικά εκτοπισμένοι, δηλαδή το ένα έκτο του παγκόσμιου συνόλου.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι η καλύτερη αποτύπωση της κατάστασης των κατοίκων της Βενεζουέλας που εγκατέλειψαν τη χώρα τους, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν νόμιμα καταγραφεί ως πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, αλλά για τους οποίους απαιτούνται ρυθμίσεις που να φροντίζουν για την προστασία τους.
Και μέσα σε όλους αυτούς τους αριθμούς κρύβονται μια σειρά από κρίσεις ατομικές και πολύ προσωπικές. Για παράδειγμα, ο αριθμός των παιδιών (30-34 εκατ. κατ’ εκτίμηση, μεταξύ των οποίων δεκάδες χιλιάδες ασυνόδευτα) που έχουν εκτοπιστεί είναι μεγαλύτερος από το συνολικό πληθυσμός της Αυστραλίας, της Δανίας και της Μογγολίας μαζί. Στο μεταξύ, η αναλογία των εκτοπισμένων άνω των 60 ετών (4%) είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή του παγκόσμιου πληθυσμού (12%) – ένα στατιστικό στοιχείο που αποτυπώνει τεράστιο σπαραγμό, απελπισία, θυσίες και σκληρό αποχωρισμό από οικεία πρόσωπα.
‘Εκθεση ΟΗΕ για πρόσφυγες by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd
Οκτώ πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε σήμερα για τον αναγκαστικό εκτοπισμό
*100 εκατομμύρια άνθρωποι τουλάχιστον αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους την τελευταία δεκαετία, αναζητώντας καταφύγιο είτε εντός είτε εκτός της χώρας τους. Πρόκειται για έναν αριθμό ξεριζωμένων που ξεπερνά τον συνολικό πληθυσμό της Αιγύπτου, της 14ης πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο.
*Ο αναγκαστικός εκτοπισμός έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2010 (41 εκατ. τότε σε αντιδιαστολή με 79,5 εκατ. σήμερα).
*Το 80% των εκτοπισμένων ανθρώπων παγκοσμίως βρίσκεται σε χώρες ή εδάφη που έχουν πληγεί από οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και υποσιτισμό – πολλές από αυτές τις χώρες αντιμετωπίζουν κινδύνους που αφορούν στο κλίμα καθώς και σε άλλες καταστροφές.
*Πάνω από τα τρία τέταρτα των προσφύγων του κόσμου (77%) έχουν παγιδευτεί σε καταστάσεις μακροπρόθεσμου εκτοπισμού – για παράδειγμα η κατάσταση στο Αφγανιστάν διανύει πλέον την πέμπτη δεκαετία.
*Πάνω από οκτώ στους δέκα πρόσφυγες (85%) βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες χώρες, συνήθως σε χώρα που γειτνιάζει στη χώρα από την οποία διέφυγαν.
*Τα δύο τρίτα των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί εκτός των συνόρων της χώρας τους προέρχονται από πέντε χώρες: Συρία, Βενεζουέλα, Αφγανιστάν, Νότιο Σουδάν και Μυανμάρ.
Η Έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις συνυπολογίζει όλους τους σημαντικότερους πληθυσμούς προσφύγων και εκτοπισμένων ανθρώπων, περιλαμβανομένων των 5,6 εκατ. Παλαιστίνιων προσφύγων που εμπίπτουν στην εντολή της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).
Η δέσμευση στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη να «μη μείνει κανείς πίσω» περιλαμβάνει πλέον ρητά τους πρόσφυγες, χάρη σε έναν καινούριο δείκτη για τους πρόσφυγες που ενέκρινε η Στατιστική Επιτροπή του ΟΗΕ φέτος τον Μάρτιο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η στατιστική έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δημοσιεύεται παράλληλα με την ετήσια Παγκόσμια Έκθεση, που καταγράφει τις δράσεις που αναλαμβάνει ο οργανισμός για να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων όσων αναγκάζονται να τραπούν σε φυγή, καθώς και στις ανάγκες όσων ανιθαγενών πληθυσμών γνωρίζουμε στον κόσμο.
Απόψε διαδικτυακή συναυλία με την Αλέξια
Συμμετέχοντας και φέτος στην παγκόσμια εκστρατεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με τίτλο «Ο Καθένας Μπορεί να Κάνει τη Διαφορά, Κάθε Δράση Μετρά», η Αλέξια μαζί με εκλεκτούς καλλιτέχνες και πρόσφυγες, θα υπενθυμίσουν ότι όλοι, περιλαμβανομένων των προσφύγων, μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία και κάθε δράση μετρά στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε έναν κόσμο πιο δίκαιο, ισότιμο και χωρίς αποκλεισμούς.
Ανακοίνωση της UNHCR in Cyprus αναφέρει : “Η πανδημία COVID-19 και οι πρόσφατες διαμαρτυρίες κατά του ρατσισμού καταδεικνύουν πόσο απεγνωσμένα πρέπει να αγωνιστούμε για έναν κόσμο όπου κανείς δεν μένει πίσω. Ποτέ δεν ήταν πιο ξεκάθαρο ότι όλοι μας πρέπει να διαδραματίσουμε ρόλο για να επιφέρουμε την αλλαγή. Ο καθένας μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Η πανδημία COVID-19 και οι πρόσφατες διαμαρτυρίες κατά του ρατσισμού καταδεικνύουν πόσο απεγνωσμένα πρέπει να αγωνιστούμε για έναν κόσμο όπου κανείς δεν μένει πίσω. Ποτέ δεν ήταν πιο ξεκάθαρο ότι όλοι μας πρέπει να διαδραματίσουμε ρόλο για να επιφέρουμε την αλλαγή. Ο καθένας μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Τη συναυλία θα πλαισιώσουν με τις δικές τους μουσικές αποχρώσεις και μηνύματα ταλαντούχοι πρόσφυγες κι εκλεκτοί διεθνείς καλλιτέχνες, συνεργάτες της Αλέξιας και υποστηρικτές των προσφύγων και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν είναι οι Accent (ΗΠΑ), Lena Chamamyan (Συρία), Μαρίνα Σάτη (Ελλάδα), Henri Dikongué (Γαλλία), Tarq Bowen (Γερμανία), Christiane Karam (Λίβανος), Madeleine Peyroux ( ΗΠΑ), Lauren Kihnan (ΗΠΑ), Monsieur Doumani (Κύπρος). Πρόσφυγες – μουσικοί που ζουν στην Κύπρο, όπως ο Jawad Jabar και Ferhad Seyda, θα μοιραστούν επίσης τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους στη συναυλία. Επιπλέον, νεαροί αιτητές ασύλου, που συμμετείχαν στο μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Re-bE της Αλέξιας, θα στείλουν τα δικά τους βιντεογραφημένα μηνύματα, με ποιήματα που έχουν γράψει και τραγούδια που θα ήθελαν να ακουστούν.
Η συναυλία θα είναι στα Αγγλικά και τα Ελληνικά, με τραγούδια σε διάφορες γλώσσες, όπως Κυπριακά, Γαλλικά, Αγγλικά, Αραβικά, Αρμενικά, Ισπανικά, Σομαλικά, Πορτογαλικά και Ελληνικά. Θα είναι μια συναυλία για όλους.
Η συναυλία θα μεταδοθεί στις 9:00 μ.μ. στο επίσημο κανάλι Youtube της Αλέξιας και θα προβληθεί ζωντανά στο Θέατρο Rialto σε οθόνη που θα βρίσκεται στο υπαίθριο χώρο μπροστά από το Θέατρο (Πλατεία Ηρώων).
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.
Η συναυλία διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο.
Συνδιοργανωτές – το Υπουργείο Εσωτερικών, Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και Θέατρο Ριάλτο.
Υποστηρικτής, ΟΠΑΠ Κύπρου, Χρυσοστομίδης, Δικηγόροι και Νομικοί Σύμβουλοι, Almyra Hotel, Hairsmiths Limassol, ECOS, και Just Jazz International.
Χορηγοί Επικοινωνίας, Ιn-Cyprus και Φιλελεύθερος
Βίντεο από την περσινή συναυλία της Αλέξιας