Γ’ φάση χαλάρωσης μέτρων

Γ’ φάση χαλάρωσης μέτρων

Την τρίτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων αποφάσισε σήμερα το Yπουργικό Συμβούλιο.
Ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου,  δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι οι αποφάσεις λήφθηκαν , λαμβάνοντας υπόψη την πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται μέχρι και σήμερα στην Κύπρο – παρά τη χαλάρωση των μέτρων στις 4 Μαΐου – και τις εισηγήσεις όπως υποβλήθηκαν την Τρίτη από τη συμβουλευτική επιτροπή ειδικών προς τον Υπουργό Υγείας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις σημερινές αποφάσεις επαναλειτουργούν :
– 5 Ιουνίου: κολυμβητήρια και πισίνες για το κοινό
– 9 Ιουνίου: εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια και λιμάνια (για εξυπηρέτηση κρουαζιεροπλοίων), εσωτερικοί χώροι υπηρεσιών εστίασης (βάσει τετραγωνικών μέτρων), ξενοδοχεία, θέατρα και σινεμά ανοικτού τύπου (βάσει τετραγωνικών μέτρων), αθλητικά πρωταθλήματα χωρίς φιλάθλους, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικές λέσχες, παιδότοποι εξωτερικού χώρου, ολοήμερα δημόσια και θερινά σχολεία με επαναλειτουργία και των καντινών για εξυπηρέτηση των μαθητών και οι καλοκαιρινές σχολές.
– 13 Ιουνίου: καζίνο, σχολές χορού και πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια και θεματικά πάρκα
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση σε σχέση με την τέταρτη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων, πέραν του γεγονότος ότι η επαναλειτουργία σινεμά και θεάτρων κλειστού τύπου προσδιορίζεται για τις αρχές του Αυγούστου. Σε σχέση με τις συναυλίες, τα φεστιβάλ, τις δεξιώσεις γάμων, βαφτίσεων και τις τελετές αποφοίτησης, μετατίθενται για την 1η Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τον ορισμό των ευάλωτων ομάδων, ο κ. Ιωάννου είπε ότι η εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής είναι να καταργηθεί η ομάδα Α’ από 13 Ιουνίου. Προς το παρόν διατηρείται η ομάδα Β’ και θα επαναξιολογηθεί τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Υγείας για τη Γ' Φάση άρσης των Περιοριστικών Μέτρων.

Gepostet von Κυπριακή Κυβέρνηση – Cyprus Government am Mittwoch, 3. Juni 2020

Σε συνέχεια των σημερινών αποφάσεων που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα που αίρονται το επόμενο διάστημα, και κατόπιν σωρείας ερωτημάτων όσον αφορά στο καθεστώς των συναθροίσεων και συγκεκριμένα των μαζικών συναθροίσεων, όπως είναι οι γάμοι, οι βαφτίσεις, οι συναυλίες, τα φεστιβάλ, οι ιδιωτικές συνάξεις και οποιαδήποτε άλλη μορφή μαζικής συνάθροισης, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι, στη βάση των σημερινών επιδημιολογικών δεδομένων, εξακολουθεί να υφίσταται ο περιορισμός της συνάθροισης των 10 ατόμων.
Λαμβάνοντας υπόψη τους υφιστάμενους επιδημιολγικούς δείκτες και τις προβλέψεις για την εξέλιξη της νόσου COVID-19, το Υπουργείο Υγείας προτίθεται όπως προχωρήσει σε διαφοροποιήσεις της πιο πάνω πρόνοιας ως ακολούθως:
-Από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 6 Ιουλίου, θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις (φυσική παρουσία στο ίδιο υποστατικό/εγκατάσταση ανεξαρτήτως εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου) μέχρι 50 άτομα σε εσωτερικό χώρο ή μέχρι 100 άτομα σε εξωτερικό χώρο, νοουμένου ότι θα τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όσον αφορά άτομο ανά τετραγωνικά μέτρα.
-Από 7 Ιουλίου μέχρι 30 Αυγούστου, θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις (φυσική παρουσία στο ίδιο υποστατικό/εγκατάσταση ανεξαρτήτως εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου) μέχρι 75 άτομα σε εσωτερικό χώρο ή μέχρι 150 άτομα σε εξωτερικό, νοουμένου ότι θα τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όσον αφορά άτομο ανά τετραγωνικά μέτρα.
-Από την 1η Σεπτεμβρίου, αίρονται οι περιορισμοί στον μέγιστο αριθμό, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα Διατάγματα που θα βρίσκονται σε ισχύ τη δεδομένη στιγμή.
Διευκρινίζεται περαιτέρω ότι για τα πιο πάνω σημεία 1 και 2, δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη μαζική συνάθροιση και στον εσωτερικό και στον εξωτερικό χώρο.
Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι, εφόσον τηρούνται τα τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ο μέγιστος αριθμός ατόμων καθορίζεται πιο πάνω ανεξαρτήτως του μεγέθους του χώρου.

Σε ό,τι αφορά στα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 2,928 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 6 κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.
Αναλυτικά, τα δεδομένα για τα νέα κρούσματα έχουν ως εξής:
Από σύνολο 1,204 δειγμάτων που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου 20,000 μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα. Πρόκειται για μαθητή σε Γυμνάσιο και μέλος Σχολικής Εφορίας. Περισσότερη ενημέρωση θα δοθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας,
Από σύνολο 217 δειγμάτων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα. Πρόκειται για άτομο του νοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευόμενο ασθενή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας,
Από σύνολο 222 δειγμάτων από ιδιωτική πρωτοβουλία εντοπίστηκε 1 κρούσμα, και
Από σύνολο 191 δειγμάτων από το πρόγραμμα παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκε 1 κρούσμα. Πρόκειται για ασθενή πριν από εισαγωγή σε νοσηλευτήριο για θεραπεία.
Παράλληλα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:
Από το πρόγραμμα ελέγχου 10,000 εργαζομένων σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας και χώρους εστίασης, ολοκληρώθηκαν 491 εργαστηριακές διαγνώσεις,
Από το πρόγραμμα ελέγχου 20,000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια, είχαμε αποτέλεσμα για 4 δείγματα,
Από τα δείγματα που λήφθηκαν από επαναπατρισθέντες, διεκπεραιώθηκαν 478 εργαστηριακές εξετάσεις, και
Από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, διεκπεραιώθηκαν 121 εργαστηριακές εξετάσεις.
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 958.
Επιπρόσθετα, μέχρι σήμερα το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου εξακολουθούν να βρίσκονται νοσηλευόμενα τρία άτομα. Επίσης, τρεις ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Παράλληλα, πέραν από το νοσοκομείο αναφοράς, στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια νοσηλεύεται σε θάλαμο ένα άτομο.

 

 

 

 

 

 

 

Share this post