120 με 150 χιλ. ευρώ το ταξίδι Συλλούρη στην Αυστραλία

120 με 150 χιλ. ευρώ το ταξίδι Συλλούρη στην Αυστραλία

Επίδομα €204 την ημέρα, πλέον έξοδα διανυκτέρευσης και διαμονής παίρνει ο Πρόεδρος της Βουλής.

Του Βάσου Βάσιλείου *

Μεταξύ €120.000-€150.000 θα κοστίσει στον φορολογούμενο πολίτη το ταξίδι εννέα βουλευτών στην Αυστραλία, περιλαμβανομένου και του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη. Το κόστος της αποστολής είναι πολύ ψηλότερο, αλλά προφανώς το υπόλοιπο θα καλυφθεί από την Ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία της Αυστραλίας, με πρόσκληση των οποίων ταξίδεψε στην Αυστραλία η πολυπληθής αντιπροσωπεία της κυπριακής Βουλής, στην οποίαν συμμετέχουν επίσης ο διευθυντής του Κοινοβουλίου, υπηρεσιακοί, δημοσιογράφοι κ.ά. Όταν ζητήσαμε τον αριθμό των μελών της αποστολής, μας ελέχθη πως είναι 16-18 άτομα.

Επειδή οι φιλοξενούντες δεν θα πληρώσουν τη διαμονή όλων των μελών της αποστολής (προφανώς επειδή ο αριθμός είναι μεγάλος) τη διαμονή θα καλύψει η κυπριακή Βουλή. Το κόστος διαμονής και άλλα έξοδα θα καλυφθούν από την πρεσβεία της Κύπρου στην Αυστραλία και όταν ξεκαθαρίσει το ακριβές ποσό, θα εμβαστεί από την κυπριακή Βουλή. Πάντως, πολίτες διερωτώνται αν ήταν ανάγκη να ταξιδέψουν στην Αυστραλία εννέα από τους 56 βουλευτές, δηλαδή ένας στους έξι.

 

Τουλάχιστον οι βουλευτές και ο γενικός διευθυντής της Βουλής ταξίδεψαν σε «επιχειρηματικές θέσεις», οι οποίες κοστίζουν €4.500-€5.500 έκαστη. Εκτός από το κόστος διαμονής, θα καλυφθούν και οι διακινήσεις εντός Αυστραλίας. Η επίσκεψη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, περιλαμβάνει επαφές σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο και άλλες δραστηριότητες στη Μελβούρνη, την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Καμπέρα και το Σίδνεϊ. Στα μέλη της αποστολής η κυπριακή Βουλή θα καλύψει και τα ταξί από τα αεροδρόμια προς τα ξενοδοχεία, ενώ δικαιούνται και διατροφή.

Οι βουλευτές δικαιούνται και επίδομα το οποίο εμβάστηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους μερικές μέρες προτού αναχωρήσουν από την Κύπρο. Οι υπηρεσιακοί (όπως ο γενικός διευθυντής της Βουλής) δικαιούνται επίδομα ανάλογα με την κλίμακα αμοιβής τους. Σε κάθε χώρα αποστολής το επίδομα είναι διαφορετικό ανάλογα με το κόστος ζωής, όπως αυτό υπολογίστηκε. Σε κάποιες χώρες, το επίδομα, ανά ημέρα, διαφέρει από χώρα σε χώρα. Όπως μας ελέχθη, σε κάποιες περιπτώσεις το επίδομα φτάνει και περισσεύει, ενώ σε άλλες χώρες που θεωρούνται ακριβές, κάποιοι βουλευτές παραπονούνται ότι πληρώνουν και από την τσέπη. Το ίδιο ισχύει και για τις αποστολές κρατικών υπαλλήλων.

Στη Βουλή των αντιπροσώπων το κόστος για συνέδρια, ταξίδια και άλλες αποστολές στο εξωτερικό ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Συγκεριμένα, με βάση τα στοιχεία το 2017 η δαπάνη ήταν €720.912 ενώ το 2018 €712.481. Παράλληλα, για επιδόματα εξωτερικού πληρώθηκαν το 2017 €166.966 ενώ το 2018 καταβλήθηκαν €127.653. Για φιλοξενία (προφανώς ξένων αποστολών στην Κύπρο με πρόσκληση της κυπριακής Βουλής) το 2017 πληρώθηκαν €245.493 και το 2018 €194.756.

Άλλα έξοδα της Βουλής που θεωρούνται σεβαστά αφορούν τον φωτισμό και τη θέρμανση για τα οποία το 2017 πληρώθηκαν €150.191 έναντι €124.470 το 2018. Για συνέδρια και σεμινάρια στην Κύπρο, το 2017 πληρώθηκαν €30.636 σε σχέση με €206.737 το 2018. Για αμοιβές συμβούλων πληρώθηκαν €242.736 το 2017 και €296.612 το 2018. Το μεγαλύτερο κονδύλι αφορά τη χορηγία των κομμάτων η οποία το 2017 ξεπέρασε τα €10 εκατ. και συγκεκριμένα διατέθηκαν €10.331.151 σε σχέση με €10.432.294 το 2018.

Επίδομα €204 την ημέρα, πλέον έξοδα διανυκτέρευσης και διαμονής παίρνει ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, για κάθε μέρα που βρίσκεται στην Αυστραλία, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ βουλευτές που τον συνοδεύουν παίρνουν επίδομα €170 την ημέρα πλέον έξοδα διανυκτέρευσης/διαμονής. Ο Πρόεδρος της Βουλής εμπίπτει στην πρώτη κατηγορία κρατικών αξιωματούχων, ενώ οι βουλευτές στη δεύτερη.

Τα πιο πάνω επιδόματα αφορούν στην παραμονή σε Καμπέρα, Μελβούρνη και Σίδνεϊ, δηλαδή τις πόλεις που επισκέπτεται η κυπριακή αντιπροσωπεία.  Σημειώνεται πως κάποια από τα έξοδα καλύπτονται από την Ομοσπονδιακή Βουλή και τη Γερουσία της Αυστραλίας. Η επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής στην Αυστραλία προκάλεσε αντιδράσεις κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού των βουλευτών που συμμετέχουν σε αυτήν -συνολικά εννέα βουλευτές (Νίκος Τορναρίτης, Ανδρέας Φακοντής, Ζαχαρίας Κουλίας, Ηλίας Μυριάνθους, Λίνος Παπαγιάννης, Αννίτα Δημητρίου, Κώστας Κώστα και Μαρίνος Μουσιούττας)- αλλά και του αριθμού των υπολοίπων συμμετεχόντων που συνολικά ανέρχονται στους 16-18.

Η προηγούμενη κυπριακή επίσκεψη στην Αυστραλία πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2018 από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποιίος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Βουλής για τις εκδηλώσεις που αφορούσαν στις μαύρες επετείους του Ιουλίου 1974. Ο κ. Νεοφύτου είχε επισκεφθεί το Σίδνεϊ, την Αδελαΐδα, την Βρισβάνη και τη Μελβούρνη, συνοδευόμενος από λειτουργό της Βουλής, σε αντίθεση με την πολυμελή αντιπροσωπεία που επισκέπτεται τώρα την Αυστραλία.

Η προηγούμενη φορά πολυμελούς αντιπροσωπείας της κυπριακής Βουλής αφορούσε ταξίδι στην Κίνα και πραγματοποιήθηκε και πάλι υπό τον κ. Δημήτρη Συλλούρη. Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4-12 Δεκεμβρίου 2019 και σε αυτό συμμετείχαν και οι βουλευτές Νίκος Τορναρίτης, Γιώργος Τ. Γεωργίου, Χριστάκης Τζιοβάνης, Γεώργιος Προκοπίου, Ηλίας Μυριάνθους και Μιχάλης Γιωργάλλας.

Συμμετείχαν επίσης τέσσερις λειτουργοί της Βουλής (περιλαμβανομένου του γενικού διευθυντή του Κοινοβουλίου), καθώς και επιχειρηματίες. Σε σχετική ανακοίνωση αναφερόταν πως «ήταν η πρώτη φορά που τόσο πολυμελής αντιπροσωπεία της Βουλής πραγματοποίησε επίσκεψη στο εξωτερικό, συνοδευόμενη και από επιχειρηματίες».

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2019 ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ταξίδεψε για σκοπούς του Κοινοβουλίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Γενεύη, στο Στρασβούργο, στην Αθήνα, στη Σερβία, στο Καζακστάν, στη Σλοβενία και στην Πολωνία.

*ΠΗΓΗ : Εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”

 

 

Share this post