104 χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

104 χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Σήμερα, 19 Μαΐου 2023, συμπληρώθηκαν 104 χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεοτούρκους.   353.000 θύματα, αλλά και άγριος  ξεριζωμός  όσων κατάφεραν να γλυτώσουν τη σφαγή.

Η 19η Μαΐου 1919  είναι η ημέρα , του ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και έδωσε το σύνθημα για τη δεύτερη και ακόμα πιο αιμοσταγή φάση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, που είχε ξεκινήσει ήδη από το 1913 και ολοκληρώθηκε το 1923.

Ο όρος γενοκτονία (genocide) εδραιώθηκε την παγκόσμια ορολογία το 1943 και χαρακτηρίζει τα βίαια εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος ενός συνόλου, με στόχο τον φυσικό αφανισμό του.

Ακολούθησε ο ξεριζωμός των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μ. Ασίας με την Καταστροφή του 1922.

Απόψε στις 18:00 το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», η Ένωση Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά» με το Κέντρο Νεότητάς της και το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου, συνδιοργανώνουν εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο «Αρχάγγελος» της Ιεράς Μονής Κύκκου.

Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Για την Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου διαβάστε στον σύνδεσμο  σχετική εγκύκλιο της ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος.

2023-05-12 Εγκυκλιος Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας Ελλήνων_ΤΕΛΙΚΟ

Share this post