«100»:Το ντοκιμεντέρ της Melike Çapan για την «Απογευματινή της Πόλης

«100»:Το ντοκιμεντέρ της Melike Çapan για την «Απογευματινή της Πόλης

Με την προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο ‘100’ που είναι αφιερωμένο στην είσοδο της εφημερίδας «Απογευματινή» της Πόλης στο εκατοστό της έτος έκλεισαν φέτος τα «Θεοτόκεια», μία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε χρόνο η Κοινότητα Νεοχωρίου.

Δημιουργός της ταινίας ‘100’, η οποία προβλήθηκε την Κυριακή το απόγευμα με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, είναι η δημοσιογράφος Melike Çapan, η οποία πραγματοποίησε συνεντεύξεις με ανθρώπους που γνωρίζουν την εφημερίδα και την πορεία της, συμπεριλαμβανομένου του εκδότη της Μιχάλη Βασιλειάδη (2003-2019) και του σημερινού εκδότη Μηνά Βασιλειάδη. Οι ομιλούντες αφηγούνται με δικά τους λόγια το ταξίδι της «Απογευματινής» από το ‘χθες’ στο ‘σήμερα’, καταθέτουν τις απόψεις τους και διηγούνται προσωπικές εμπειρίες για το πώς η συγκεκριμένη εφημερίδα επηρέασε, όπως αναφέρουν, τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Ο Μιχάλης Βασιλειάδης στα αριστερά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Στο ντοκιμαντέρ εξηγείται επιγραμματικά η μείωση του ελληνορθόδοξου πληθυσμού στην Πόλη —κατάσταση η οποία αντικατοπτρίζεται μέσα στις σελίδες της εφημερίδας— ενώ αναφέρεται ότι όταν το 2011 η «Απογευματινή» είχε φτάσει στα πρόθυρα να κλείσει, Τούρκοι ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες και διανοούμενοι πραγματοποίησαν καμπάνια με σλόγκαν «Η ‘Απογευματινή’ είναι και δική μας πολιτιστική κληρονομιά, μην επιτρέψετε να κλείσει».

Πριν την έναρξη της προβολής, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Κοινότητος Νεοχωρίου, Νίκος Καλαμάρης, ο οποίος μίλησε για τη σημασία του ελληνόφωνου Τύπου στην Πόλη, εξηγώντας παράλληλα την ιστορία τής «Απογευματινής», συγχαίροντας τους Μιχάλη και Μηνά Βασιλειάδη «για την δική σας προσφορά στον ομογενειακό Τύπο» όπως ανέφερε.

Μετά το πέρας της προβολής ακολούθησε πάνελ, με ομιλητές τις Melike Çapan  και   Sibel Güneş,  (Γενική Γραμματέας της Ένωσης Συντακτών Τουρκίας, TGC) και τους Μιχάλη Βασιλειάδη και Μηνά Βασιλειάδη.

Η κ. Melike Çapan, η οποία εκτελούσε και χρέη συντονιστή, στην τοποθέτησή της τόνισε ότι η επέτειος της εφημερίδας δεν αφορά μόνο στην ελληνορθόδοξη κοινότητα, αλλά είναι ένας ‘πλάτανος’ της Πόλης που διατηρεί ζωντανές τις μνήμες εκατό ετών. «Η ‘Απογευματινή’ δεν είναι μόνο μία εφημερίδα», είπε και πρόσθεσε: «Είναι η κραυγή μίας κοινότητας, για την οποία έγιναν απόπειρες απίσχνασης και σβησίματός της με πογκρόμ και άλλα χτυπήματα. Είναι η ιστορία μιας κοινότητας που προσπαθεί να επιζήσει, να συνεχίσει να υπάρχει. Κάθε μία από τις συνεντεύξεις που κάναμε, μας ταξίδεψε σε μια διαφορετική ιστορία της Πόλης, σε ένα διαφορετικό γεγονός».

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε η Γενική Γραμματέας του TGC,  Sibel  Güneş,  η οποία είπε πως η διατήρηση μιας εφημερίδας στη ζωή μακροπρόθεσμα αποτελεί σοβαρή πρόκληση. «Η Ένωσή μας γνωρίζει τις δυσκολίες που πέρασε η εφημερίδα, η οποία έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα χάρις στις προσπάθειες των δύο μελών μας —που ανήκουν σε δύο διαφορετικές γενιές— του Μιχάλη και του Μηνά Βασιλειάδη», και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Οι δύσκολες στιγμές που βιώνει η δημοσιογραφία στη χώρα που ζούμε δεν τελειώνουν. Δημοσιογράφοι που επιδιώκουν την αλήθεια και την υπευθυνότητα έναντι των πολιτών, μπλοκάρονται, μηνύονται, εμποδίζονται με άδικες κρατήσεις και συλλήψεις. Εμείς ως TGC, που είναι ο μεγαλύτερος επαγγελματικός οργανισμός της χώρας, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι δημοσιογράφοι, όποιες και αν είναι οι πεποιθήσεις τους, μπορούν να μεταδίδουν τα νέα τους στους πολίτες. […] Ελπίζω ότι η προσφορά της ‘Απογευματινής’ στην ελληνορθόδοξη κοινότητα και στη χώρα μας να συνεχίσει να αυξάνεται».

Ακολούθως μίλησε ο Μιχάλης Βασιλειάδης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του παραφράζοντας τους στίχους του μεγάλου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ οι οποί λένε: «Το να φύγεις είναι μια διαμαρτυρία / το να ξεχάσεις όμως (και να ξεχαστείς) μια τρανή επανάσταση» ως εξής: «Το να φύγεις είναι μια διαμαρτυρία / το να μείνεις όμως αγωνιζόμενος μια τρανή  επανάσταση», υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι οι αγώνες πρέπει να δίδονται επί τόπου, δίχως φυσικά να υποτιμούνται και οι προσπάθειες αυτών που αναγκάστηκαν να φύγουν αλλά «δεν ξεχνούν».

Ο Μιχάλης Βασιλειάδης τόνισε ότι η «Απογευματινή» αυτόν τον τρόπο επέλεξε, προθέτοντας όμως ότι δεν είναι η μόνη. Και άλλοι, κυρίως δάσκαλοι παρέμειναν με σκοπό να διδάξουν τα παιδιά μας με πρώτο διδάξαντα τον αείμνηστο Δημήτρη Φραγκόπουλο ο οποίος όταν τον ρωτούσαν «γιατί δεν έρχεσαι;» τους απαντούσε «εγώ δεν σας ρώτησα ποτέ γιατί φύγατε εσείς γιατί με ρωτάτε γιατί μένω»

«Έμεινα πιστός κατά τη δημοσιογραφική μου προσπάθεια  σε τρεις αρχές: Αυτήν που επέλεξε ο Καβαλιέρος Μαρκουϊζος ως μότο, τη φράση του Βίκτορ Ουγκό ότι ‘‘Οι νέες εποχές επιβάλλουν και νέα καθήκοντα’’, αυτήν που πρόσθεσε ο Γρηγόρης Γιαβερίδης ‘‘Ουδείς γεννάται και ουδείς αποθνήσκει (στην Πόλη) άνευ της Απογευματινής’’ η οποία δηλώνει την σημασία της εφημερίδας αυτής για τους Ρωμιούς, και την άλλη που μετέφερα από την ‘Επτάλοφο’ που εξέδωσα στην Ελλάδα ‘‘Για την Πόλη, τον Πολίτη, τον Πολιτισμό’’», είπε και πρόσθεσε ότι «έχοντας υιοθετήσει αυτές τις τρεις αρχές, συνεχίσαμε την έκδοση της Απογευματινής».

Από αριστερά προς δεξιά: Μηνάς Βασιλειάδης, Melike Çapan ,Sibel Güneş και Μιχάλης Βασιλειάδης

Ακολούθησε η ομιλία του Μηνά Βασιλειάδη, ο οποίος είπε ότι ο αρχικός του σχεδιασμός ήταν να επισκεφθεί την γενέτειρα των γονιών του και να ψηφιοποιήσει τη διαδικασία έκδοσης της εφημερίδος, ώστε να καλυτερεύσουν οι συνθήκες εργασίας του πατέρα του, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Αντί όμως, όπως είπε, να επιστρέψει στην Ελλάδα, αποφάσισε να μείνει στην Πόλη όπου και ξεκίνησε να ασχολείται με τη δημοσιογραφία. «Σκοπός μου από το 2019 που έχω αναλάβει την έκδοση», είπε καταλήγοντας, «είναι να διατηρηθεί η έκδοση στην ελληνική γλώσσα και επίσης, όταν έρθει η ώρα να αναλάβει ο επόμενος, να μπορώ να πω ότι θα του παραδώσω μία εφημερίδα καλύτερη από εκείνη που ανέλαβα».

Το πάνελ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κοινότητος Νεοχωρίου κ. Νίκο Καλαμάρη για τη φιλοξενία και την οργάνωση της εκδήλωσης, αλλά και τον κ. Λάκη Βίγκα, χωρίς τις προσπάθειες του οποίου η πραγματοποίηση της εκδήλωσης θα ήταν αδύνατη.

Στην εκδήλωση —εκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη— παραβρέθηκαν, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Επόπτης της Περιφερείας Βοσπόρου, ο επικεφαλής του Τμήματος Δημόσιας Διπλωματίας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Πόλη κ. Γιώργος Μάμαλος, κληρικοί, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., κοινοτικοί παράγοντες, δημοσιογράφοι και πλήθος αναγνωστών και φίλων της «Απογευματινής».

 

ΦΩΤΟ : Ν. Παπαχρήστου

 

Share this post